Celula 7 de Kerry Drewery-Editura Rao-recenzie

Celula 7 de Kerry Drewery-Editura Rao-recenzie

Celula 7 de Kerry Drewery-Editura Rao-recenzie

Celula 7, de Kerry Drewery-Editura Rao-recenzie

Titlu original: Cell 7 (2016)

Editura Rao, 2017

Număr Pagini: 404

Traducere din limba engleză: Andra-Elena Agafiței prin Lingua Conexion

Despre autoare

   Kerry Drewery locuiește în Lincolnshire, Anglia. Este o autoare de romane pentru adolescenți. Cărțile ei sunt bine primite de cititori, fiind nominalizate la mai multe premii literare.

  Cartea ei, A brighter fear (2012), a fost nominalizată pentru Leeds Book Awards iar Dream of Lights (2013) pentru Hampshire Independent Schools Books Award și pentru Cilip Carnegie Medal. Scrie despre cărțile ie și pe blogul kerrydreweryauthor.wordpess.com

Un thriller ca o bombă cu ceas, cu un final electrizant!” Maxim Pop

  Celula 7 este primul volum dintr-o trilogie, urmată de Ziua 7 și de Final 7 (care încă nu a apărut în România).

  Am ales să citesc acest roman în primul rând pentru că am încredere în cărțile apărute la editura RAO, în al doilea rând pentru că aparține unui gen care e printre favoritele mele și nu în ultimul rând pentru felul cum arată. Coperta cartonată și incitantă. O adevărată plăcere să o vezi în bibliotecă la secțiunea citite.

  Subiectul acestui roman ne aduce în prin plan caracterul uman, setea de putere și manipularea tuturor pentru a obține puterea.

  Justiția în mod normal aduce suspecții într-un tribunal, unde un judecător decide vinovăția sau nevinovăția. Înainte se foloseau în tribunal și jurați. Ei bine, în acest roman verdictul este hotărât de publicul unei emisiuni televizate. Un televot la prețuri piperate, unde fiecare poate vota cum vrea  și de câte ori vrea, dacă își permite. Cei acuzați de crimă, dacă vor fi votați cu peste 50% din voturi vor fi condamnați la scaunul electric. Șocant, nu?

 Ei bine sloganul „Ucide-ți ucigașul”  și voturile însetate de răutate se aud timp de 7 zile, timp în care acuzatul este mutat în fiecare zi în altă celulă: Celula 1, Celula 2, Celula 3, Celula 4, Celula 5, Celula 6 și la final Celula 7 în care există doar scaunul electric.

  Ce se întâmplă când acuzatul este o adolescentă de șaisprezece ani. Prima adolescentă judecată în acest tribunal modern.

  Martha  Honeydew nu și-a cunoscut tatăl. Mama ei a crescut-o greu într-un cartier sărăcăcios, asta până nu de mult când mama ei a murit într-un accident. De moartea ei a fost acuzat Ollie, cel mai bun prieten al fetei, băiatul doamnei B. Toți știau că e o înscenare, dar în noul sistem nu contau probele. Martha află cine este adevăratul ucigaș chiar de la băiatul adoptiv al monstrului, Isaac Paige.

  Jackson Paige, celebrul milionar. Cunoscut ca un mare binefăcător, dar în realitate el și soția lui manipulatoare sunt niște scursuri. Șantajiști care au la mână cei mai importanți oameni ai guvernului. De ce ar fi vrut să o omoare un om ca el pe mama Marhei. Ce secrete ies la iveală vă las să descoperiți singuri.

  Isaac și Martha se împrietenesc și se îndrăgostesc, iar totul se complică când tatăl său adoptiv află și încearcă să o ucidă pe Martha. Cineva trage. La început nu se știe dacă a fost Martha sau Isaac.

  Martha simte că ea, o orfană nu va fi ascultată și ia vina asupra ei: „ eu voi fi martira, iar tu trebuie să fii luptătorul”.

   Ceea ce am spus până acum este doar o mică parte din acțiunea cărții. Cea mai palpitantă fiind judecata Marthei în emisiunea ”Moartea este Justiție”.

– Nu văd rostul chestiei ăsteia, răspunde Martha. Nu va schimba cu nimic situația. Oricum, am să mor peste șase zile.

 – Dacă publicul votează că ești vinovată.

 – Le-am mărturisit că am făcut-o, de ce nu ar vota că sunt vinovată?

 – Poate că nu te vor crede. Poate vor crede că este prea ușor sau se vor întreba de ce ai recunoscut fapta, chiar dacă ai făcut-o.

   Martha își încrucișează din nou brațele.

 – Oamenii nu pun întrebări, este un efort prea mare. De ce s-ar deranja?

– Ce vrei să spui?

– Nu vor să știe adevărul, cred doar ce li se spune. Lasă pe altcineva să gândească în locul lor, spunându-și că se vor lua după mulțime. Nu le pasă dacă este sau nu adevărat, atât timp cât pare scandalos. Sunt ca niște oi. „

  Așadar ce simte o adolescentă de șaisprezece ani în spatele gratiilor, o eroină care e conștientă că asta nu este Justiție și vrea să o schimbe.

  Poate? Singură e neputincioasă, dar Isaac încearcă cu orice preț să caute o modalitate să facă cunoscut adevărul. Este ajutat de avocata din oficiu, Eve, care a trecut și ea printr-o situație similară când soțul ei a fost electrocutat . pentru că a luat vina asupra lui pentru o crimă comisă de ea. Chiar dacă nu totul este în alb sau negru când este ucis un om, poate aperi persoana iubită. Dar în Justiția actuală nu există tonuri de gri.

  Pe lângă Eve, mai este ajutată de băiatul ei, Max care are aceeași vârstă cu Martha și se pricepe la tehnologie, de Gus, un tip din același cartier cu ea, de fostul judecător, Cicero. Și de doamna B., care va muri pentru că a acuzat sistemul prost în direct la emisiune.

  Ceea ce face mai palpitantă lectura este manipularea mass-media, încercările guvernului de a distruge tot ceea ce le pune în pericol poziția și le-ar fura puterea. Se recurge la minciuni, ștergerea dovezilor, înscenarea unor fapte condamnabile fiecărui simpatizant al vechiului sistem. Toți cei care încearcă să o ajute pe Martha și Isaac sunt defăimați, arestați, urmăriți. Acuzați într-o altă emisiune cu trei jurați din public, loc pentru care plătesc bani mulți. Doar ca să apese pe buton, să se simtă și ei puternici.

   Lupta pentru putere este fără scrupule.

Nu pare prea corect. Să îți miști degetul arătător și cineva să moară.

Va fi și mâine la fel nu-i așa? Apasă câteva taste pe telefonul personal, iar eu nu voi mai fi.

Ei au putere asupra vieții mele, responsabilitatea de a face lucrul corect.

Și noi am avut o responsabilitate în acea seară, totuși a fost prima dată când puterea ne-a favorizat.”

  Sincer, deși această carte e o ficțiune, în spatele poveștii și modalitatea de acuzare, am recunoscut ceva. Setea de putere care este prezentă și în zilele noastre. Manipularea mass-media, jumătățile de adevăr care lasă ideea de dublă-interpretare. Falsitatea oamenilor și răutatea care pornesc din vârful guvernului și până la cel mai mic om. Toată lumea vrea ca decizia să fie a lor, iar pentru asta ar da până la ultimul ban. Ar plăti oricât ca dorința lor să devină realitate. Indiferent de consecințe sau de adevăr.

  Va fi Martha executată? Vor putea puținii oameni să dovedească că sistemul de judecată este prost gândit și în loc de a se exprima cu libertate sunt îndoctrinați cu idei care nu le aparțin?

  Este o luptă lungă. Când veți citi romanul veți descoperi multe detalii importante, secrete și minciuni.

  O carte bună este aceea care te ține în suspans, care îți dă emoții, fie ele negative sau pozitive, iar acest roman este scris în ritm alert, cu fiecare pagină parcursă ești surprins, îți pui întrebări și nu o lași din mână până nu ai ajuns la ultima pagina. Iar atunci vrei să citești volumul doi – ZIUA 7 – să descoperi ce s-ar mai putea întâmpla.

Cartea Celula 7 de Kerry Drewery poate fi comandată de pe site-ul Editura Rao

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii Cărţi Editura Rao

Celula 7 de Kerry Drewery-Editura Rao-recenzie

 

 

 

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

19 COMMENTS

  1. Acum că ți-am aflat părerea, mă bucur că am luat cărțile! Ca și tine, sunt o fana a editurii Rao. Rar îmi scăpa ceva de la iei. Achiziționez aproape orice nouă apariție. Felicitări pentru ispititoarea recenzie, Vero!

  2. Super prezentare,da te rog eu,da-mi in privat finalul vreau sa stiu daca trec aceasta serie pe lista mea!

  3. Felicitări, Vero, pentru recenzie! Așa cum ai descris-o, are toate elementele unei cărți excelente!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.