Despre scop

Despre scop. Cum creăm sensul vieții – Paul Froese – Editura All – recenzie

Despre scop. Cum creăm sensul vieții.

Autor: Paul Froese

Editura: All

An apariție 2018

Traducere: Iustina Cojocaru

   Despre scop. Cum creăm sensul vieții – Paul Froese – Editura All – recenzie carte

   Paul Froese s-a născut în anul 1968, este profesor de sociologie și cercetător la Institutul de Studii a Religiei. A predat și a făcut cercetare la Baylor, din anul 2002. Paul este denumit „prolific” al cărților și articolelor. Cercetările sale includ sociologia, religia, sociologia istorică comparativă, cea politică și ideologia. A mai publicat în revista Univers de la Oxford. A scris împreună cu alți autori și sociologi cărți și articole, ca: F.Carson Mencken, Thomson Jr și Robert A, lucrările:

– Cultura pistolului în acțiune -Problemele sociale.

– Dumnezeu partid și sărăcie

– Dumnezeu versus partid…

A studiat la Universitatea Wisconsin, Washington, la colegiu Grinnell, luând masterul, doctoratul, BA. MA, în sociologie.

  „Despre scop. Cum să creăm sensul vieții.”

       Cei mai mulți dintre noi, în momentul în care citim acest titlu ne gândim, sau vă gândiți, că în paginile acestei cărți veți găsi răspunsuri și metode de a vă atinge scopul. Ei bine, nu! Nu veți avea parte de sfaturi și strategii, pentru a vă atinge scopul, ci, mai degrabă, veți avea parte de-o lectură care vă va dezvălui credințele, mendrele, idealurile, crezul și mantra, care oferă valoare scopului. Toate acestea și multe altele dau naștere scopului și-l întăresc. Din momentul în care am deschis această carte, a fost ca și cum aceste pagini ar conține bucăți din mintea și concepțiile mele. Foarte rar mă regăsesc într-o carte sau mai bine zis, este aproape imposibil să mă legitimez cu o carte.

         ,,Este logic ca persoanele religioase și spirituale să fie încrezătoare în propriul scop în viață. Religiile furnizează sisteme clare și autocuprinzătoare de semnificații. De asemenea, religiile abordează în mod direct cele mai complicate chestiuni cu care ne confruntăm în viață. Confucius, Buddha, Moise, Isus și Mohamed nu erau străini de formele extreme ale suferinței prin care trece ființa umană. După cum observăm Victor Frankl, referindu-se la timpul petrecut la Auschwitz, nevoia noastră de a avea un sens mai înalt este cu atât mai arzătoare cu cât viața este mai nemiloasă…”

   Marea majoritate a populației, chiar și cei trecuți de vârstă a doua sau a treia, încă nu au descoperit scopul vieții, într-o oarecare măsură, fiind ghidați, scopul fiind determinat de religie, familie și altele.

     Paul Froese aduce între aceste pagini rezumatul, dezbaterea, definițiile și concepțiile marilor maeștri, despre „scop”, expunând metodele care i-au făcut pe oameni să-și atingă scopul.Ce a determinat atingerea scopului, ce obiceiuri și-au făcut pentru a da impuls scopului.

    Dacă în timpurile vechi scopul era rezultatul religiei, lumea modernă furnizează o multitudine de scopuri din care putem alege, pentru unii este preocuparea profesională, religiile tradiționale, partidele politice ( când ne referim la partidele politice, ne referim că pentru unii oameni apartenența de un partid politic favorizează propriu scop) fiecare țară are propria etică, aceasta determinând în cele din urmă, contextul social și indicând calea urmată de populație. Însă există și cei sceptici, cei care nu au scopul influențat de vreo națiune etică, aceștia ghidându-şi scopul după propria ideologie.

     ,,Faptul că cineva este mai puțin sigur de sensul vieții sau de existența unui plan mai amplu nu înseamnă neapărat că acea persoană consideră că viața nu are sens. Nu putem să separăm oamenii, pur și simplu, în două tabere distincte: cei care au un scop în viață și cei care nu l-au găsit. Mai degrabă, este mai logic să ne gândim de ce anumite persoane acceptă unele convingeri fundamentale despre viață și exprimă formulări populare despre scopul ei, în vreme ce alții nu o fac.”

   Dar aici intervine dilema și impasul de cum este înțeles „scopul” de fiecare persoană în parte. Scopul vieții este definit după dorința fiecărui ins: unul vrea atenție, omagiere, laude, pentru a-și satisface ego-ul, altul are scopul definit după normele religioase, altul are scopul de a reuși în afaceri; aici intervin două sau mai multe segmente ce determină scopul sau acestea pot fi coabitate, dorința de profit, stigmatul de cel mai puternic om, alteori succesul se datorează unor crezuri din familie, dorința de a șterge rușinea familiei, dorința de evoluție, de a ajuta, pasiunea sau trauma din copilărie.Scopul pleacă de la motivație, motivația pleacă de la dorință, dorința pleacă de la personalitatea și mediul din care provine omul, iar acestea pleacă de la familie. Și, bineînțeles am putea să o ținem tot așa, la nesfârșit, formând un lanț care va merge din ce în ce mai adânc în mintea și sufletului fiecărui ins. În acest lanț intervine și modul în care este dispus omul de a acționa pentru a-și atinge scopul. De cele mai multe ori acest joc al scopului este jucat murdar, recurgând la cele mai mizerabile strategii.

  Cartea cuprinde filosofii, percepte religioase și morale, analiză, definiții, ghid de norme morale, mecanisme sociale, opinii din literatură, analogii, antologii, întrebări, etică, sondaje de opinie. Scopul poate fi definit și de epoca în care a trăit omenirea, de dezvoltarea ei, a societății, de constrângeri, de genurile politice și sociale, de națiuni – Paul numindu-le ” Victime ale timpului”

  Ca și dezbatere, Paul a abordat următoarele subiecte: Care este scopul nostru în viață? Scopul, Binele din noi înșine, Realitatea lipsei sensului, Vrăjirea sinelui, Adevăr și consecințe, Despre timp, Scopuri divergente, Morala, Conștiința de sine, Importanța apei, Scopul stratificat, Ordinea transcendentă, Egoismul moral, Scopul ca un dat garantat, Scopul meu, Clipe de extaz, Timpul se modifică, In ființa voastră și în afara voastră, etc.

Un fragment care mi-a plăcut și a cuprins crezul meu despre societate, în special despre oameni, este cel de mai jos.

 

Mințim, păcălim și facem treabă de mântuială în tot ce ține de etică destul de des, încât după aceea considerăm că putem scăpa nepedepsiți, iar după, ne folosim gândirea morală pentru a ne reface reputația și a ne justifica singuri în fața altora. Credem atât de mult în propriu nostru raționament post-hoc încât, până la urmă, sfârșim prin a fi convinși noi singuri de propria noastră virtute.

   Spre final vreau să facem un experiment, un mic sondaj. Lăsați un comentariu la articol în care specificați „scopul” vostru. Dați-i scopului vostru un nume, doar prin două, trei cuvinte, nu mai mult. Mantra mea este „Nu face rău”.

Cartea Despre scop. Cum creăm sensul vieții – Paul Froese poate fi comandată de pe site-ul Editura All

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

recenzii cărţi

8 COMMENTS

  1. Frumoasa recenzie! Recunosc, totusi, ca nu ma prinde treaba cu sensul vietii si existentialismul.

    • 🙂 nu cred că nu ai un sens al vieții. Îl avem cu toții, personal sau nu, el există. Mulțumesc! ☺

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.