Chiftele  din linte neprăjite - rețeta turcească - Supă cu găluşcuţe de griș - Cornuri pufoase

Chiftele din linte neprăjite – rețeta turcească – Supă cu găluşcuţe de griș – Cornuri pufoase – Meniu

   Chiftele din linte neprăjite foarte gustoase.

1. Aperitiv: salată de ton

-2 cutii de ton în suc propriu le scurgem și le punem în castron

-adăugăm 4-5 linguri de maioneză (cu cartof)

-potrivim de sare, piper și eventual puțină lămâie, amestecăm și punem la rece

-dacă vă plac puteți tăia feliuțe subțiri câteva măsline și să le amestecați în compoziție

2. Supă cu galuşcuţe de griș

-2 morcovi +1 pătrunjel+1 păstârnac = le dăm pe răzătoarea fină apoi le punem în oală și le călim cu puțin ulei

-adăugăm apă și punem la fiert, potrivim de sare, piper, curry, boia (opțional)

-preparăm găluşţele din 1-2 ouă bătute amestecate cu griş, să fie un amestec potrivit( eu pun și o linguriță mică de făină)

-când legumele sunt pe jumătate fierte adăugăm găluşcuţele (le punem cu o linguriță mică ca cele de cafea)

  • dacă vă place puteți adăuga verdeață

-se servește așa sau dreasă cu smântână sau iaurt

3.Chiftele din linte neprăjite – rețeta turcească (Călina)

-2 pahare linte roșie,1 pahar bulgur fin,2 cepe medii,1/2 ceașcă ulei de măsline,1 lingură pastă de ardei,1 lingură pastă de tomate,5-6 bucăți ceapă verde,1/2 legătură pătrunjel,zeamă de la o lămâie,piper,piper roșu măcinat mare,chimen praf,mentă uscată,sare

-se pune la fiert lintea cu 4-5 pahare de apă,când e fiartă se pune peste bulgurul măcinat fin,se amestecă și se lasă la umflat până se răcește

-separat călim ceapă în uleiul de măsline și la final adăugăm pastă de ardei și de  tomate

-tocăm ceapa verde și pătrunjelul și le amestecăm cu ceapă călită (după ce o luăm de pe foc)

-amestecăm cele două compoziții potrivim de sare, piper, chimen praf, puțină mentă uscată

-formăm  chiftele (cu mâna umedă) le punem pe platou  pe frunze de salată verde și le dăm la rece

-când mâncăm putem pune pe ele lămâie sau sos de rodie

-servim cu cartofi natur

4. Cornuri pufoase (Nina)

Ingrediente: – 1 plic drojdie uscată (7 g.) sau 25 g. drojdie proaspătă – 1 linguriță rasă de sare – 2 linguri pline de miere (poate să fie și zaharisită) – 250 ml. lapte cald – 500 g. făină – 25 g. unt moale, la temperatura camerei

Mod de preparare: Se pregătește maiaua: se pune drojdia într-un bol cu 2 linguri de apă caldă și se amestecă bine. Se presară puțină făină deasupra și se lasă la crescut, într-un loc cald și ferit de curenți de aer, 15 minute. Într-un vas mai mare, adăugați făina și restul ingredientelor și amestecați totul cu drojdia crescută. Dacă nu aveți miere, adăugați zahăr, vreo 3, 4 linguri, pe care îl dizolvați în lapte; și untul îl puteți topi în același lapte. Compoziția trebuie să aibă un aspect omogen, legat, iar vasul trebuie să rămână curat.

  Se răstoarnă apoi pe planul de lucru, și se începe frământarea (mai adăugați făină sau lapte, dacă e cazul); cu cât aluatul e mai aerisit, cu atât mai pufoase ies cornurile. Aluatul nu trebuie să fie tare, și nu trebuie să se lipească, iar dacă se lipește, mai adăugați un pic de făină.

  Se pune înapoi în vas, se acoperă cu o cârpă umedă, și se lasă la dospit, aprox. o oră. Se întinde cu sucitorul pe masă, nu foarte subțire și se taie în raze, astfel: întâi în două, apoi în patru, apoi în opt, și tot așa, până obțineți triunghiuri. Puneți umplutura, dulce sau sărată, la baza fiecărui triunghi și începeți să rulați (se începe, așadar, cu latura mai mare și se termină cu vârful). Capetele se vor îndoi puțin spre mijloc. Se pun cornulețele în tava tapetată cu hârtie de copt, se ung cu un gălbenuș amestecat cu o linguriță, două de lapte călduț (se pot presară cu zahăr brun) și se dau la cuptor, timp de 15-17 minute la 170 grade (la foc moderat).

Poftă Bună!

Reţete culinare

Culinar

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

6 COMMENTS

  1. Conurile arată delicios ! Faptul ca aliatul permite umplutura dulce sau sărată este minunat ! Un meniu plin de bunătăți! Mulțumesc pentru rețete!

  2. Când ne întâlnim, clar, vin cu tava. Cu cornuri. Chiar: Literatura pe tocuri nu organizează întâlniri la sfârşit de an, de exemplu?

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.