Turte de mălai, Supă cremă de legume coapte, Piept de curcan
Turte de mălai, Supă cremă de legume coapte, Piept de curcan, Plăcinte cu brânză, mărar și ceapă verde
1.Aperitiv: Turte de mălai (Iliuţa):
-150 g făină de porumb amestecăm cu 300 g făină de grâu fără gluten;
-punem într-un vas 500 g iaurt grecesc, să aibă minim 10% grăsime și adăugăm un pliculeț de praf de copt;
-amestecăm bine și lăsăm pentru 15 minute compoziția în vas acoperit, la temperatura camerei;
-la finalul celor 20 de minute adăugăm în compoziție 2 ouă, amestecul celor două tipuri de făină, sare cu mirodenii, după gust, 3-4 linguri de ulei de măsline sau unt topit 50 g și amestecăm bine totul;
-răzuim 100 g telemea de oaie, 3 cepe verzi (doar partea verde) le tocăm mărunt și le adăugăm în compoziție;
-mai punem în compoziție o lingură de ulei și lăsăm aluatul pentru 30 minute într-un vas acoperit, la temperatura camerei;
-la final facem biluțe din aluat, ce dimensiune preferăm, pe care le coacem în tigaie, fără a adaugă grăsime, la foc mic, pe fiecare parte aproximativ 3-4 minute.
2. Supă cremă de legume coapte (Iliuţa):
-2 vinete, 4 ardei și 6 roșii se coc în coajă în cuptor;
-în 1,5 litri apă punem legumele coapte după ce am îndepărtat coaja acestora; adăugăm o ceapă tăiată cubulețe, sare, piper și busuioc verde;
-lăsăm la fiert la foc mic pentru 15 minute;
-la final adăugăm 2 căței de usturoi răzuiți;
-mixăm conținutul cu 300 g smântână cu 20% grăsime;
-adăugăm după preferințe, crutoane sau cubulețe de telemea atunci când o servim.
3. Piept de curcan (Vero):
-se taie pieptul de curcan felii, se condimentează cu vegeta, piper și boia (dulce sau iute); se pune puțin ulei de măsline întâia grill, se acoperă și se lasă la prăjit cu focul mic aproximativ 15/ 20 min;
-putem servi cu cartofi piure, prajiţi sau natur şi cu salată de crudităţi
4. Plăcinte cu brânză, mărar și ceapă verde (Vero):
-1 kg și jumătate de făină, 1 pahar de ulei, 3 plicuri de drojdie uscată, 3 ouă întregi, o lingură sare, lapte cât cuprinde (cam 700 ml);
-se amestecă făina cu drojdia apoi adăugăm celelalte ingrediente;
-se framântă bine până nu mai rămâne aluatul lipit de mână;
-se lasă o oră la crescut apoi se pregătește aluatul pentru umplut;
-se rup bucăți cât un ou sau puțin mai mari;
-pentru umplutură: 700 gr telemea răzuită (puțin sărată), 5 cepe verzi și 3 legături de mărar;
-se toacă mărunt şi se amestecă;
-întindem biluțele de aluat și le umplem; le mai lăsăm 10 minute la crescut, apoi le coacem;
-eu ung cu pensula tigaia încinsă cu ulei de măsline la fiecare plăcintă;
-se coc la foc mic pe fiecare parte.