Dune. Jihadul Butlerian de Brian Herbert, Kevin J. Anderson – Editura Nemira...

Dune. Jihadul Butlerian de Brian Herbert, Kevin J. Anderson – Editura Nemira – recenzie

by -
4
Dune. Jihadul Butlerian de Brian Herbert, Kevin J. Anderson - recenzie

Dune. Jihadul Butlerian, de Brian Herbert, Kevin J. Anderson – Editura Nemira – recenzie

Dune. Jihadul Butlerian

Brian Herbert, Kevin J. Anderson

Editura Nemira
Colecția: Armada
Anul publicării în limba română: 2022
Titlul original: The Butlerian Jihad (2002)
Traducere: Cristina Ghidoveanu, Stefan Ghidoveanu
Număr de pagini: 720

  Saga clasică Dune a fost începută de scriitorul american Frank Herbert în 1965, odată cu publicarea cărții omonime, care a devenit cea mai bine vândută carte SF din toate timpurile și una dintre cele mai renumite lucrări de ficțiune speculativă lansate vreodată.

Până la moartea sa din 1986, Frank Herbert avea să scrie un total de șase volume ale seriei originale.

  Universul fictiv din Dune gravitează în jurul unui imperiu intergalactic dominat de case nobiliare aflate în dispută politică și a planetei deșertice Arrakis (Dune), populată de viermi gigantici – singura sursă a prețiosului condiment numit Mirodenia, cel care prelungește viața utilizatorilor acestuia și-i ajută să dezvolte talente speciale, aproape magice.

  După moartea tatălui său, Brian Herbert, în parteneriat cu Kevin J. Anderson, decide să continue ciclul literar prin publicarea romanelor Vânătorii Dunei/Hunters of Dune și Viermii de nisip ai Dunei/Sandworms of Dune, extinzând astfel universul original, nu numai prin continuări, dar si prin preqeul-uri, descriind și evenimente care au avut loc înainte de complotul declanșator al acțiunii din prima carte Dune. Așa s-au născut trilogiile Legendele Dunei și Preludiul Dunei.

  Jihadul Butlerian face parte din această expansiune a universului Dune și, ca prim volum al trilogiei Legendele Dunei/Legends of Dune, povestește evenimente care au avut loc cu 10.000 de ani înainte de cele inițiale, într-o perioadă în care omenirea se confrunta cu amenințarea imperiului maşinilor gânditoare.

  În Islam, termenul Jihad este un concept religios care, în funcție de context, poate însemna „angajament”, „efort” sau „luptă” și poate fi interpretat ca „o luptă, prin voință personală, pentru a căuta și a cuceri credința desăvârșită”. Totuși, poate fi înțeles și ca „un război pentru credință împotriva necredincioșilor”, adică Război Sfânt, concept care este radicalizat și luat la propriu de unele grupuri musulmane agresive, numite jihadiști în Occident.

  În Jihadul Butlerian/The Butlerian Jihad, termenul Jihad este folosit în sensul de război total împotriva mașinilor sofisticate cu inteligență artificială, în timp ce Butlerian se referă la familia viceregelui Ligii Nobililor, Butler.

  După milenii de dezvoltare a omenirii – care s-a răspândit pe numeroase planete din galaxie -, Vechiul Imperiu uman este subjugat de un grup rebel de autoproclamați titani, ce utilizează tehnologia computerizată și robotica pentru a dezvolta inteligența artificială. Prin noile tehnologii, grupul își atinge obiectivul de preluare a puterii galactice, impunând o guvernare dictatorială. Unele dintre puținele planete care rămân libere de stăpânirea tiranică a titanilor se asociază și formează  confederația planetelor aliate, condusă de Liga Nobililor. Celelalte planete necucerite din afara ligii sunt numite nealiate.

   Pentru a-și prelungi stăpânirea peste milenii, titanii își mută creierele în corpuri robotice, devenind mașini cu minți umane, cymeci – creiere imateriale stocate în trupuri mecanice.

   Dar de-a lungul timpului, unul dintre titani a delegat atât de multe funcții unei rețele de minți computerizate create ca sprijin, încât a apărut Omnius – o inteligență artificială conștientă de sine – care a preluat controlul asupra imperiului titanilor.

  Odată ajuns dictatorul suprem, Omnius impune legile proprii, supunând miliarde de oameni sclaviei și pe mulți alții condamnându-i la moarte. Titanii sunt încorporați în armata roboților ca generali ai Inteligenței Artificiale, în timp ce planetele dominate de Omnius sunt redenumite Planete Sincronizate.

  Pe parcursul unui mileniu de guvernare a mașinilor, umanii captivi pe planetele sincronizate rămân supuși unui regim de teroare, în timp ce pe planetele aliate și nealiate, locuitorii acestora caută să se apere de atacurile lui Omnius și ale cymecilor.

  În acest haos generalizat, oameni precum Xavier Harkonnen, Serena Butler și Vorian Atreides, cymeci ca Agamemnon, Juno și Ajax, roboți cum e Erasmus, precum și multe alte personaje interesante, devin protagoniști importanți în lupta dintre oameni, cymeci și mașini.

  Cartea începe cu o scurtă explicare a modului în care mintea electronică preia puterea după o eră a stăpânirii titanilor, apoi este urmărită bătălia pentru capitala Ligii Nobililor, Salusa Secundus, împotriva tentativei de invazie orchestrată de Omnius și condusă de generalul său cymec Agamemnon.

  Pe ansamblu, narațiunea din Dune. Jihadul Butlerian este fluidă și captivantă. Structurată în capitole scurte, acțiunea se tensionează treptat, pe măsură ce sunt adăugate noi personaje și evenimente în poveste. O poveste plină de surprize, complexă și bine construită, în care fiecare situație are propria logică, ce se va armoniza, la un moment dat, satisfăcător cu întregul.

  E discutabil dacă romanele fiului lui Frank Herbert sunt niște demne urmașe ale celor ale tatălui, care sunt capodopere ale literaturii în general, nu numai ale genului science fiction. În orice caz, sunt cărți SF reușite, ce extind un univers extrem de iubit. Nu cred că există fani ai seriei originale care să nu dorească să le parcurgă, iar unii cititori ar putea începe saga Dune chiar cu ele.

Trilogia Legendele Dunei conține titlurile:

Dune. Jihadul Butlerian
Dune. Cruciada mașinilor
Dune. Bătălia Corrinului

Dune. Jihadul Butlerian de Brian Herbert, Kevin J. Anderson - recenzie

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: cartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

Dune. Jihadul Butlerian de Brian Herbert, Kevin J. Anderson – recenzie

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.