Chiftele de vinete cu telemea, Supă cremă de cartofi cu praz
Chiftele de vinete cu telemea, Supă cremă de cartofi cu praz, Cartofi scăzuți, Mousse de cafea cu frișcă
1.Aperitiv: Chiftele de vinete cu telemea (Iliuţa):
-două vinete potrivite ca mărime tăiate rondele se așează într-o tavă pe hârtie de copt;
-se asezonează cu ulei de măsline și se lasă pentru 5-7 minute la cuptorul preîncălzit; după ce s-au răcit, le tocăm cubulețe;
-într-un castron punem 3-4 – căței de usturoi răzuiți, 200 gr telemea grasă, un ou, sare, piper și busuioc și vinetele tocate;
-din compoziția rezultată se formează chiftelele pe care le punem la cuptor pe hârtie de copt și le lăsăm 40-45 minute la 180 gr sau le prăjim în tigaie la foc potrivit;
-sunt delicioase.
2. Supă cremă de cartofi cu praz (Iliuţa):
-300 g praz tăiat feliuțe se sotează în 50 g unt sărat;
-500 g cartofi tocați cubulețe se adaugă peste praz și se mai lasă încă 1-2 minute; adăugăm peste compoziție 1.5 l zeamă de supă de legume, sare (dacă mai este cazul, gustăm în prealabil), piper, busuioc și dafin;
-se lasă la fiert la foc mic pentru 15-20 minute;
-mixăm rezultatul obținut cu 300 g smântână cu 20% grăsime;
-noi o servim cu jambon crocant.
3. Cartofi scăzuți (Vero):
-se curăţă 6 sau 7 cartofi și se taie în 4;
-într-o cratiță se pune 2 linguri de ulei, când e încins se trage de pe fic, se pune o lingură de boia, se adaugă cartofii;
-se pune apa cât să treacă peste ei;
-se pune înapoi pe foc și adăugăm puțină vegeta și piper;
-se fierb până scade apa la jumătate și se pune la alegere verdeață (leuștean, pătrunjel sau mărar);
-se lasă acoperiți 5 minute apoi se pot servi.
4. Mousse de cafea cu frișcă (Iliuţa):
-500 g frișcă lichidă, 30 g zahăr brun, 200 g ciocolată, 1/2 lingură cacao și 2 linguri cafea solubilă se pun la foc mic până compoziția de omogenizează;
-se lasă la răcit și se pune la congelator pentru 20 minute;
-după o mixăm pentru 3 minute și o lăsăm din nou la congelator pentru încă 20 minute; la final o mixăm până obținem o pastă cremoasă;
-se servește cu frișcă bătută;
-noi o preferăm cu biscuiți făcuți în casă.