Pâine de casă cu maia, Ciorbă rădăuțeană cu ciuperci pleurotus

Pâine de casă cu maia, Ciorbă rădăuțeană cu ciuperci pleurotus

by -
0
Pâine de casă cu maia, Ciorbă rădăuțeană cu ciuperci pleurotus, Ardei umpluți, Prăjitură cu cremă de vanilie în glazură de ciocolată

Pâine de casă cu maia, Ciorbă rădăuțeană cu ciuperci pleurotus, Ardei umpluți, Prăjitură cu cremă de vanilie în glazură de ciocolată

1.Aperitiv: Pâine de casă cu maia (Iliuţa):

-500 g făină de ovăz fără gluten o amestecăm cu o lingură de sare cu mirodenii;
-40 g drojdie proaspătă o lăsăm la dospit cu 50 ml lapte cald în care am pus și o linguriță rasă zahăr de ștevie;
-după ce maiaua și-a dublat volumul o adăugăm peste făină, punem de asemenea 2 ouă întregi, 20 g ghimbir răzuit, 100 ml lapte cald, 1 linguriță rasă turmeric, 50 ml ulei de măsline (treptat), 50 ml unt topit și amestecăm bine aluatul obținut pentru 10 minute;
-la final putem pune măsline fără sâmburi, bucăți de telemea după preferință sau cașcaval răzuit (uneori folosesc șuncă presată tăiată cubulețe, când temperatura în casă este mai scăzută) și multe semințe;
-mixul de semințe folosit este compus din: semințe de mac, susan, miez de floarea soarelui, miez de dovleac și semințe de in;
-după ce aluatul este gata îl pun într-un vas cu pereți înalți și tapetat cu ulei pe care îl acopăr cu un strat de folie;
-las aluatul pentru început 2 ore la temperatura camerei și ulterior la frigider până a două zi;
-înainte de coacere lăsăm pentru 30 minute aluatul la temperatura camerei;
-în cuptorul preîncălzit la 200 grade Celsius lăsăm pâinea pentru 25-30 de minute;
-dacă avem un cuptor pe gaze punem un vas cu apă sub tavă în care avem pâinea: rezultatul, o pâine cu o coajă crocantă, foarte aromată, cu multe fibre și un miez care se desprinde în fâșii.
Un deliciu !

2. Ciorbă rădăuțeană cu ciuperci pleurotus (Iliuţa):

-într-un vas punem 5 litri apă în care adăugăm 4 morcovi tăiați feliuțe, două cepe întregi (ulterior le scoatem), un păstârnac și o țelină tăiate cubulețe, un os de vită pentru gust, sare, piper, boia de ardei dulce sau iute și foi de dafin;
-lăsăm să fiarbă pentru 30 de minute la foc potrivit;
-între timp tăiem feliuțe 1 kg de ciuperci pe care îl adăugăm peste restul ingredientelor și le lăsăm să fiarbă pentru încă 35-45 minute;
-la final punem compoziția rezultată din 5 ouă (doar gălbenuș) amestecate cu 450 ml smântână pentru gătit;
-se încorporează treptat în zeama de la ciorbă;
-adăugăm 3-4 căței de usturoi întregi;
-se mai lasă pentru 3-4 minute la foc mic, după care punem pătrunjel tocat înainte de a o lua de pe foc.

3. Ardei umpluți (Vero):

-1kg și jumătate de carne, 200 gr orez, 2 linguri vegeta, 1 lingura piper, 2 cepe, 1 lingura boia, puțin cimbru. 16 ardei galbeni, bulion la final;
-se călește ceapa în puțin ulei și adăugăm boiaua;
-într-un bol mare punem restul de ingrediente apoi adăugăm ceapa călită;
-amestecăm bine totul și umplem ardeii curățați;
-îi punem la fiert într-o oala mai mare în care punem la alegere ardei sau bețe de mărar pe fund;
-adăugăm ardeiul umplut, punem 300 ml bulion sau 4 linguri pastă de tomate;
-acoperim cu o farfurie și punem apă cât sa treacă bine peste ele;
-se fierb la foc mic cam o oră.

4. Prăjitură cu cremă de vanilie în glazură de ciocolată (Iliuţa):

-este cea mai simplă prăjitură, o fac atunci când nu am timp suficient și totuși vreau să îi răsfăț pe ….teroriștii mei;
-dintr-un pachet de pişcoturi punem jumătate din cantitate într-o tavă, după ce le-am înmuiat, pe fiecare în parte, în sucul dintr-o conservă de compot de ananas;
-crema de vanilie o pregătesc din 8 ouă (doar gălbenuș), 1000 ml lapte, 200 g zahăr brun, 200 g amidon de porumb, o păstaie de vanilie și 50 g unt;
-o lăsăm la răcit pentru 30 minute la temperatura camerei acoperită cu folie alimentară, după ce s-a răcit corespunzător, punem în cremă 100 ml frișcă bătută și o mixăm pentru 2-3 minute la viteză medie pentru o textură fină și cremoasă;
-încălzim până la pragul de fierbere 450 ml smântână pentru frișcă în care adăugăm 400 g ciocolată menaj de minim 50 % cacao;
-un detaliu important, când așezăm cubulețele de ciocolată în frișcă încălzită, nu amestecăm, ne asigurăm că sunt toate acoperite și le lăsăm astfel pentru 15 minute;
-la final amestecăm bine, obținând în felul acesta o glazură excelentă care nu se întărește ulterior și are o savoare deosebită;
-punem peste stratul de pişcoturi crema de vanilie, fructele din conservă tocate cubulețe și bine scurse, un nou strat de pişcoturi înmuiate și la final, un strat generos de glazură de ciocolată.

Reţete culinare

Culinar

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.