Compromisul inimii de Mary Jo Putney-Editura Litera

Compromisul inimii de Mary Jo Putney-Editura Litera

Compromisul inimii de Mary Jo Putney

Titlul original: The bargain

Număr de pagini: 342

Editura: Litera

Traducere: Raluca Moţ

Anul apariţiei: 2012

Un roman plin de suspans, dramă, sacrificiu, în care binele şi dragostea triumfă!

Lady Jocelyn Kendal, o tânără independentă şi noncomformistă, caută cu disperare un bărbat cu care să se căsătorească pentru a-şi putea păstra moştenirea lăsată de tatăl ei.

Miroasea a moarte, a răni grave, a durere.Jocelyn îl vizitează la spital pe căpitanul Richard Dalton, un vechi prieten de-al mătuşii sale, Laura.Acolo află că maiorul Lancaster, paralizat de la brâu în jos şi plin de răni este îngrijorat de soarta surorii sale mai mici, Sally, în cazul în care el ar deceda.

Fiind constrânsă de mătuşiile ei să se căsătorească cât mai repede, Jocelyn se gândeşte să-i propună maiorului Lancaster să o ia de soţie, astfel ajutând-o şi pe Sally, fata rămânând în grija ei.

3Aşadar, tânăra îl cunoaşte pe maiorul David Lancaster, constatând cu surprindere că „deşi trupul îi era distrus, privirea îi era cât se poate de alertă.Ochii de un verde viu trădau durere, dar şi inteligenţă.” Îi mărturiseşte că pănă la vârsta de 25 de ani pe care îi va împlini peste două săptămâni trebuie să se căsătorească pentru a intra în posesia moştenirii lăsate de tatăl său.De asemenea, îi propune o rentă de 500 de lire pe an pentru sora lui, Sally.

– Lady Jocelyn, îmi faci onoarea de a deveni soţia mea?”

A doua zi, cei doi se căsătoriseră cu ajutorul unei dispense speciale, avându-l doar pe Richard Dalton ca martor.După puţin timp de la oficierea căsătoriei, apare şi Sally, sora cea mică a maiorului Lancaster.Indignată de ceea ce se întâmplase, Sally află de la căpitanul Dalton că fratele ei se căsătorise cu Lady Jocelyn, doar pentru a-i asigura ei un viitor mai bun şi un trai decent.

3 (6)După oficierea căsătoriei, Jocelyn pleacă de la spital, luându-şi rămas-bun de la David.

Du-te cu Dumnezeu, David.Şi fie ca îngerii să îţi cânte întru odihnă.”

Ajunsă acasă, tânăra proaspăt căsătorită îşi anunţă mătuşa despre faptul că a îndeplinit condiţia impusă de tatăl său prin testament.Indignată de soluţia găsită de nepoata sa, mătuşa Laura acceptă într-un final căsătoria lui Locelyn cu maiorul Lancaster.

Participând la balul soţiilor Parkingston, Jocelyn se întâlneşte cu ducele de Candover, bărbatul cu care ar fi vrut să se căsătorească şi care îi promite în timpul unui vals că se vor reîntâlni în septembrie, când va reveni la Londra.

Vrând să-l scape pe fratele ei de acel spital insalubru, Sally îl duce pe David la reşendinţa soţiei lui, fără ca aceasta să fie anunţată.Ajunşi acasă la Lady Locelyn, Sally o anunţă că soţul ei a supravieţuit călătoriei cu trăsura şi prin urmare aşteaptă să fie primit în casa soţiei lui.

– Nu fac asta pentru dumneata, ci pentru el.”

Jocelyn îi oferă soţului ei cele mai bune condiţii în casei ei luxoasă şi mare.Între timp, Sally îl cheamă pe vestitul chirurg Ian Kinlock pentru a-l examina mai bine pe fratele ei.Acesta este operat de vestitul medic chiar în camera sa, totul decurgând foarte bine, iar rezultatele bune sunt aşteptate a se vedea chiar după prima săptămână.

David îşi revine treptat, iar apropierea dintre el şi Jocelyn era tot mai evidentă.Salvându-l de la o căzătură ce îi putea provoca moartea, Jocelyn, îl duce pe David în camera ei.Aflând de acest gest, Sally, sora lui David, îşi dă seama de intenţiile bune pe care Jocelyn le are cu fratele ei.

Apropiindu-se treptat una de alta, Sally şi Jocelyn devin prietene.Cea dintâi ajunge să se confeseze cumnatei sale şi chiar să-i ceară sfaturi privind cucerirea unui bărbat: Ian Kinlock în cazul lui Sally.De asemenea, Jocelyn o ajută pe Sally să se redescopere ca femeie, învăţând-o să se îmbrace si să se coafeze adecvat pentru vârsta ei.

Toate sfaturile date de Jocelyn par să o ajute pe Sally.Aceasta îşi ia inima în dinţi şi îl cere de soţ pe „chirurgul nebun”, Ian Kinlock, spunându-i cât de mult îl iubeşte.Tot acest episod se încheie cu decizia celor doi de a se căsători.

Era luna August şi se apropia momentul revenirii ducelui Candover la Londra, persoană pe care Jocelyn o aştepta cu nerăbdare.David îşi dădea seama că dacă nu face ceva pentru a o cuceri cu adevărat pe Jocelyn avea să o piardă.

Între timp, David este anunţat că cei trei fraţi vitregi ai săi au decedat, iar el este al şaptelea lod de Presteyne.

„ – Toate cele trei brute şi-au dat duhul în acelaşi timp?”

Din acest moment, David realizează responsabilităţile care îi apasă umerii: datoriile pe care trebuie să le plătească şi îmbunătăţirile pe care trebuie să le aducă proprietăţilor moştenite.Fără a mai sta pe gânduri, porneşte împreună cu Jocelyn spre Wetholme, pentru a-şi intra în posesia moştenirii.

3 (2)Perioada petrecută de cei doi acolo îi apropie foarte mult, săruturile din livadă, picnicurile şi vizitarea mormântului tatălui lui David, de o importanţă majoră pentru acesta, sunt evenimentele care „complotează” în favoarea poveştii lor de dragoste.

Aflând de la majordom că peste numai o zi este ziua soţului ei, Jocelyn se hotărăşte să îi pregătească lui David o cină mai specială.De asemenea, decide ca tabloul de familie, salvat de la incendiere de majordomul Strreton, să fie pus din nou în camera de zi pentru a-i aminti lui David de familia frumoasă din care face parte.

A doua zi, după o noapte plină de pasiunie, David pleacă la Hereford cu ceva probleme.În acest timp, Jocelyn se hotărăşte că e mai bine să-l părăsească pe David pentru a nu-l face să sufere şi mai mult.

David – îmi pare rău. Nu am intenţionat niciodată să te rănesc.

E mai bine să nu ne mai vedem niciodată.

Jocelyn.”

Ajunsă la Londra, Jocelyn vrea să afle mai multe despre mama sa, cea care o părăsise pe când ea era un mic copil.Mătuşa ei, Laura, îi povesteşte despre cât de mult a iubit-o mama ei, fapt pentru care îi lăsase un lănţişor pe care scria: „Fiicei mele Jocelyn, cu toată dragostea.”

A doua zi, ducele Candover, întors la Londra mai devreme de luna Septembrie, îi face o vizită lui Jocelyn.În timp ce este sărutată de duce, Jocelyn îşi dă seama că cel pe care îl iubeşte este David, că săruturile ducelui nu stârnesc o asemenea furtună interioară precum cele ale lui David.

David ajunge la Londra pentru a-şi recupera soţia, însă intrând în biroul acesteia, îl întâlneşte acolo pe ducele Candover.Dezamăgit de faptul că-l găsise pe Candover în acelaşi birou cu soţia sa, David îşi aminteşte că mariajul lor era unul de covenienţă, fapt ce-l determină să le promită celor doi că nu-i va mai deranja niciodată.

Bărbatul iartă femeia pe care o iubeşte.”

Candover o sfătuieşte pe Jocelyn să îi ceară iertare soţului ei, lucru pe care aceasta îl şi face.Tânăra îi explică soţului ei toate motivele care au determinat-o să fugă la Londra, toate amintirile urâte care au determinat-o să facă acest gest.

M-aş considera binecuvântată să-mi petrec restul vieţii cu tine la Westholme.”

Ca orice poveste de dragoste, totul se termină într-o notă optimistă şi plină de pasiune.Cei doi se împacă, declarându-şi iubire şi fidelitate eternă.

Recenzie cititor: Autor Anca-Ioana Ripan

7 COMMENTS

  1. Si mie mi-a placut cartea! Mai ales rasturnarea de situatie care a avut loc. Din ce se credea ca, David este in pragul mortii, isi revine miraculos si incepe crearea unei povesti. La inceput cand citeam primele pagini, imi spuneam ca nu se poate-chiar asteptam ca personajul sa-si revina, Era aiurea sa fie altfel. Frumoasa si recenzia ta Anca! locco_smiley_10

  2. intradevar o carte foarte buna,10 puncte pentru ea,iar pentru recenzia facuta exact asa cum imi place mie 10+++++++++ locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  3. Putney inca este o necunsocuta pentru mine.Ma tin de promisiune – sa nu citesc nimic de ea paan nu apare Tunete si trandafiri,dar recenzia ta ,Anca-Ioana,merita mult multe felicitari! locco_smiley_10 Nota 10 pentru cele povestite de tine

    • Mulţumesc tare mult, Alina!Mary Jo Putney scrie tare frumos.E una din autoarele mele preferate!Îţi recomand să citeşti tot ce găseşti scris de ea.Acelaşi lucru pot să-l spun şi despre Amanda Quick, Teresa Medeiros, Sara MacLean şi Christina Dodd! :*

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.