CU EL PENTRU TOTDEAUNA de Katie McGarry-Editura Epica

Cu el pentru totdeauna de Katie McGarry-recenzie carte

Titlul original: Crash Into You
Număr pagini: 447
Editura Epica
Traducere: Adrian Deliu

EPICA/+14 ani/Contemporary Fiction/Drama, Romance, Teens, First Love

Seria Destine la limită: 1 Destine la limită ( Pushing the Limits -2012), 1.1. Crossing the Line (2013), 1.5. Breaking the Rules (2014) 2. Îndrăznește să iubești (Dare You To – 2013), 3. Cu el pentru totdeauna (Crash Into You-2013), 4. Mai puternici împreună- Take Me On (2014) 

Citind Cu el pentru totdeauna simţi că evadezi, ieşi din lumea normală şi te transformi într-un spectator. Admiri pe cei din jur şi pe măsură ce înaintezi îţi dai seama de anumite lucruri, ai emoţii, te bucuri şi te întristezi în acelaşi timp. Măcar o dată în viaţă ai trăit ca şi mine, cel puţin o clipă de dezamăgire, dar după ce termini astfel de carte, te vei simţi jenat să afirmi că problemele tale personale ar putut fi ceva demn de menţionat. M-au impresionat personajele, viaţa lor, legăturile care s-au prins de-a lungul timpului, deşi unii nici nu erau fraţi de sânge. Cu el pentru totdeauna

Scrisă în paralel, gândurile lui şi gândurile ei, dau savoare acestei cărţi. Un plus pentru autoare, dar şi pentru noi. Am înţeles cu uşurinţă acţiunea pentru că fiecare îşi completează cuvintele. Cu el pentru totdeauna

Dacă în primele două cărţi din serie am fost mişcată de personaje, de data aceasta am simţit pe alocuri că citesc cu totul altceva. Emoţiile transmise, contrastul dintre ele, puterea de a depăşi, dar mai ales modul cum ales să păstreze aparenţele pentru cei din jur, pot afirma cu tărie că da, cartea este una impresionată. Cu el pentru totdeauna
Îmi place genul acesta de lectură care îţi transmite altceva, nu te lasă static şi nu persistă în anumite idei.

Crash into you by Katie McGarry-1În precedenta, Îndrăzneşte să iubeşti, am suferit pentru Isaiah Walker, mi-a fost milă de el şi legătura cu Beth, eram conştientă că nu merită şi speram să-i cunosc adevărata poveste, să mă conving că merită un happy-end. Are o poveste tristă pentru că a rămas singur de la vârsta de şase ani, mama lui a intrat în puşcărie şi soarta l-a trimis la orfelinat. A fost bătut, jignit şi în timp, a decis să se tatueze pentru a supravieţui în stradă, dar şi pentru a dedica o parte din corpul său acelor oameni speciali care au crezut în el.

Abby este prietena din copilărie, carismatică, deschisă şi mereu cu zâmbetul pe buze, dar interesant este că s-au apropiat în timp ce căutau hrană în ghena cu gunoi. Amândoi aveau un punct comun-disperarea de trăi. Este genul de băiat rău care la prima vedere trezeşte teamă (tatuaje, ţeasta rasă, cercei în urechi, un fizic pe măsură), repulsie, deja îi anticipezi violenţa, doar că el este opusul, calm, bun, fără pată pe cazier, se mândreşte cu pasiunea pentru maşini, are un loc de muncă pentru că poate repara orice, are rezultate bune la şcoală şi conduce cu pasiune.

A ales libertatea şi chiar dacă legea îl obligă nu locuieşte cu tutorii săi, ci stă temporar cu Noah, un frate, deşi nu de sânge. Sacrificiile care le fac împreună, condiţiile mizere în care locuiesc sunt mizilicuri pe lângă devotamentul şi grija pe care o poartă zi de zi. Alături de ei se află şi iubita lui Noah, Echo (povestea celor doi am aflat-o în Destine la limită)

„Eu am picat la o mulţime de teste în viaţa mea, însă ăsta e unul pe care ştiu că pot să-l iau cu brio. Cei zece băieţi, cu care am parcurs programul încă din anul întâi, devin atenţi la mine. Pentru majoritatea lor, inclusiv pentru mine, atestatul ASE e cheia pentru evitarea unui post de spălător auto cu salariul minim.” Cu el pentru totdeauna

Rachel Young este fata de bani gata, aparent extrem de fericită, împlinită, ce nu cunoaşte dezamăgirea, însă realitatea este alta, trăieşte pentru a umple pierderea surorii sale, Colleen. Se poate mândri cu cei 4 fraţi rămaşi alături, energici şi populari (Gavin, Jake, West şi Ethan-fratele geamăn), extrem de protectori, au grijă ca cei din jur să ştie că ea este intangibilă. Este frumoasă, isteaţă, dar suferă de atacuri de panică. A ales să le ascundă pentru a-şi face familia fericită, dar părinţii ei preferă să trăiască această iluzie şi să creadă că totul este perfect în viaţa lor. Colleen, deşi nu mai este printre ei, le dirijează existenţa, au ales să dea naştere unei alte fete pentru a umple golul şi doresc să o impulsioneze pe Rachel ca să militeze pentru cineva care nu cunoaşte, să afirme că îi este dor de sora care n-a văzut-o niciodată şi să lupte pentru o fantomă. Cum ar putea să evolueze Rachel atunci când trebuie să trăiască mereu ca şi cum ar fi altcineva? Cum să comunice cu familia care nu doreşte să audă că au o fată care iubeşte să repare maşini, să se murdărească de ulei, să circule cu viteză, dar mai ales că urăşte rochiile pompoase-preferatele lui Colleen? Cum ar putea să îndure cei din jur faptul că ea mai are atacuri de panică şi nu doreşte să fie acea fiinţă firavă ce trebuie sufocată?

Acţiunea începe când Isaiah refuză să îşi vadă mama după zece ani de suferinţă şi vegetat în puşcărie, iar Rachel în cu totul alt loc are un atac de panică pentru că nu suportă să vorbească în public şi secretul ei  acum este aflat de Ethan, fratele geamăn. Pentru a se simţi mai bine, o acoperă să plece cu maşina într-o cursă noctură, evident, fără ştirea familiei. Curiozitatea o îndeamnă să experimenteze şi să participe la curse ilegale de maşini, fără să se gândească la consecinţe. Cu el pentru totdeauna
În acel moment, Isaiah făcea acelaşi lucru, diferenţa era că el avea nevoie disperată de bani pentru chirie, dar avea un mare plus, îl ajuta şi experienţa. Ştia ce să facă şi cum să câştige, doar că, prezenţa fetei bogate, aterizată în necunoscut într-un Mustang GT din 2005 de culoare albă, aproape că îl orbeşte şi îi schimbă planurile.

El „Cineva trebuie să aprobe motorul şi n-am nici cea mai mică îndoială asupra faptului că eu voi fi cel care va mângâia pântecul ăla delicat.
Persoana de la volan opreşte motorul şi o aureolă de raze solare lunecă afară din maşină, în lumina singurului felinar stradal funcţional. Naiba să mă ia! Dumnezeu chiar există şi El mi-a trimis un înger într-un Mustang alb, ca să mi-o dovedească.
Îngerii sunt mici de înălţime; cel puţin, aşa e cel din faţa mea. Se înalţă cu doar vreo treizeci de centimetri deasupra celui mai înalt punct al maşinii. Părul auriu, lung, îi e ondulat la vârfuri. Are o siluetă zveltă. Mâna înmănuşată în piele se apucă de marginea de sus a portierei, de care se foloseşte ca de o pavăză între ea şi şobolanii de stradă.
— Frumoasă maşină, apreciază Eric.”

Ea „Mă rog, dacă lăsăm deoparte cerceii. Isaiah are aceeaşi construcţie solidă, colţuroasă, cu părul închis la culoare, tuns cu maşina aproape la piele şi o umbră de barbă conturându-i maxilarul. E un pachet de muşchi, ca un jaguar.
Dar ceea ce-mi place la el sunt ochii. Au o privire serioasă. Prea serioasă. Şi sunt cenuşii. Cenuşii şi hipnotici. Cu el pentru totdeauna
N-ar trebui să-l privesc în ochi, fiindcă el n-are nicio jenă să-mi susţină privirea. Nu-mi place când oamenii îşi concentrează atenţia asupra mea şi detest mai ales când mă fixează cu privirea cei pe care nu-i cunosc.
Isaiah vine lângă mine şi inima mi se poticneşte din bătaie. De regulă, băieţii nu stau atât de aproape de mine. Niciodată. Cu o mişcare mai blândă decât mi-aş fi putut imagina din partea unuia ca el, îmi închide capota maşinii cu un pocnet simplu. Apoi, privirea îi rătăceşte spre drumul care dă în autostradă.”

În faţa lui se afla perfecţiunea şi în loc să se comporte la fel ca ceilalţi, încearcă să o ferească de consecinţele nefaste, numai că nu are cu cine. Rachel se opune, se întrec cu maşinile şi pierde. În loc să se bucure de banii care îi va primi din pariuri de la Eric Hall, în schemă apare poliţia. Cineva răuvoitor le dejucase planurile, iar el trebuia să fugă şi cum ar fi putut să lase îngerul în urmă? Cu el pentru totdeauna

Rachel nu se teme de Isaiah şi alege calea cea mai simplă, să scape şi să nu afle părinţii. Se descurcă la limită, se ascund în diverse locaţii, discută şi într-un final ajunge acasă la Isaiah. Un aspect foarte important apare când Rachel are o şansă infimă de a scăpa de băiatul tatuat, dar nu o lasă sufletul să îl abandoneze, nu putea să îl lase să fie prins, iar el nu ştie cum să interpreteze acest lucru, nimeni nu făcea gesturi gratuite.

Arunc o privire spre Rachel, dar ea îşi fereşte în grabă ochii când remarc că mă studia pe furiş. Ce naiba o vedea ea când se uită la mine? Dac-ar vedea ceea ce se află în interior, ar lua-o la fugă, ţipând de mama focului. Exteriorul nu e decât o modestă proiecţie.
E imposibil să-i plac lui Rachel, pentru că ea nu mă cunoaşte. Pe mine, cel din realitate. Pentru Rachel, viaţa încă înseamnă soare, curcubeie şi mama dracu’ de unicorni roz din pluş. Eu nu însemn decât întuneric, nori si şobolani.”

Între ei, există o chimie, un prim sărut pătimaş, o energie, chiar dacă sunt ca apa şi uleiul, perfecţiunea nu are ce căuta lângă asemenea lucru invizibil cum este Isaiah. O place, numai că simpla lui prezenţă este precum incestul, ceva imposibil de imaginat.

Crash into you by Katie McGarry-2„Trei ore: atât timp am petrecut cu ea. N-a fost mult, dar a existat ceva la ea, o scânteie care a făcut-o să fie… de neuitat.
Nu pot să înţeleg de ce mă mai gândesc la ea. Trei ore petrecute împreună cu o persoană nu sunt suficiente ca s-o cunoşti, numai că ea nu se încadrează într-un şablon sau într-un tipar. E ca un mister pe care eram aproape să-l dezleg, dar deodată am fost îndepărtat cu brutalitate.
Soarele ăsta blestemat nici măcar n-a răsărit, iar şcoala va începe curând. Şapte ore de tortură se aştern în faţa mea. Aş prefera să fiu în garaj şi să lucrez la un Chevelle13 adus de un tip aseară. Ce naiba, aş prefera să lucrez chiar şi la un Ford Focus. Aş prefera să fiu cu Rachel.
Privirea îmi zboară spre bilet”

Ar vrea să o sune, dar nu îşi dă acest drept. Va fi constrâns de situaţie când află că Eric Hall caută răzbunare, trebuie să îşi recupereze banii care-i pierduse la pariuri. O consideră vinovată pe Rachel, o bănuie că ea a chemat poliţia şi trebuie să plătească prin orice mod. Isaiah nu poate sta cu mâinile în sân atunci când cineva atacă pe cineva care nu merită. Datoria lui este să o protejeze, este o necunoscută, dar ştie că are acest drept. Doar simpla ei prezenţă pare să îl facă să se simtă mai bine, indiferent de preţul pe care trebuie să îl achite.

„Încă nu sunt suficient de bun pentru o fată ca ea, dar a revenit în viaţa mea şi are nevoie de cineva care s-o apere. O să îndeplinesc rolul şi-o să absorb cât pot de mult din lumina ei, înainte să mă lase din nou în întuneric.”

Presiunea este pe măsura mâniei lui Eric, a ameninţat-o pe Rachel în faţa şcolii în plină stradă, dar Isaiah a preluat controlul. Nu avea cum să fie perfect atâta timp cât duşmanul său simţea că ea ar putea avea o semnificaţie aparte. Dacă ar fi conştientizat că îi pasă, ar fi profitat la maxim. Fie strâng suma de bani în şase săptămâni, fie vor suferi consecinţele, Rachel va fi pângărită-violată, iar el va deveni sclavul lui Eric-îşi vor distruge viitorul şi vor deveni simple gunoaie.

Crash into you by Katie McGarry-3În tot acest elan al nebuniei, al presiunii şi al durerii, se va contura ceva sensibil. Fiecare va lupta pentru propriul suflet. Isaiah îşi va revedea mama după zece ani de suferinţă, lipsuri şi indiferenţă a sistemului, iar Rachel se va lupta cu propriile temeri. Împreună sunt o forţă, au maşini puternice pentru a participa la curse, pasiuni la fel de puternice, iar prieteni de nădejde vor fi ca întotdeauna Noah, Abby, iar mai târziu Logan.
Vom revedea şi pe Beth, iubita lui Ryan, o altfel de persoană acum, schimbată, dar la fel de afectuoasă cu Isaiah. El i-a fost sprijin mult timp, a crezut că o iubeşte şi s-a dedicat cauzei prietenei sale cu disperare. Singura diferenţă a fost că Beth a avut pe cineva aproape, un unchi protector, iar acum are un iubit căruia îi pasă. A suferit şi s-a gândit mult la trecut, dar prezentul are alt farmec pentru Isaiah.
Rachel este lumina din viaţa băiatului rău, îi este frică să nu se apropie prea mult şi să dispară, se simte ca un şobolan pe lângă perfecţiune, îl atrage şi chiar dacă recunoaşte mai greu, chiar îi pasă de ea, prea mult.
Acum are un nou scop, să o protejeze cu propria viaţă, dar în acelaşi timp să îi acorde şi ei şansa de a se implica. O încurajează şi o ţine departe de pericol, dar până când? Dependent de adrenalină este şi Logan, prietenul lui Ryan şi Beth. Acesta va profita la maxim şi va fi planul de rezervă al lui Isaiah. Sprijinul şi pasiunea acestuia pentru maşini le va fi extrem de necesar. Cu el pentru totdeauna

PS: Ştiu că am fost kilometrică, dar gândurile s-au tot adunat. Sper să simţiţi şi să trăiţi alături de mine această carte. Mi-a plăcut şi chiar nu mă pot abţine să îi apreciez calităţile.

PPS: La finalul cărţii veţi găsi un playlist pentru fiecare din momentele prin care au trecut cei doi (eu vă recomand melodia dedicată primului sărut-Just a Kiss-Lady Antebellum), dar şi un scurt interviu cu autoarea Katie McGarry.

editura EpicaCartea Cu el pentru totdeauna de Katie McGarry poate fi comandată de pe site-ul Editura Epica. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook.

Cartea poate fi achiziționată din librăriile online

Cărţi Young Adult/Editura Epica

14 COMMENTS

 1. Superba recenzie Mili, daca aveam cartea acum ma apucam s-o citesc!! Sper ca in curand sa-i vina randul si la mine, genul asta de carti face parte din preferintele mele!

 2. La fiecare roman din seria asta, imi vine sa zic „asta e preferatul meu”…. Doamne, ii ador pe toti :X Chiar acum citesc ultimul volum aparut din serie… l-am ratat cand a aparut acum cateva luni, din pacate 🙁 E povestea lui Logan daca vi-l amintiti din „Indrazneste sa iubesti” si a lui Abby – presupun ca cu ea ati facut cunostinta in povestea lui Isaiah… E atttaaaatttt de trista si de frumoasa 🙁 Seria asta e primul YA citit de mine, recomandat de voi, fetele din grup… Va multumesc si acum; de cand v-am cunoscut, ziua mea a devenit mai frumoasa 🙂

 3. wow mili!se vede ca ti-a placut!
  si mie imi place cum scrie autoarea,le-am citit celelalte 2 urmeza si asta
  felicitari mili!

  • Fetelor, chiar sper sa va placa si voua. Stiu ca am scris prea mult, dar pe mine m-a prins.
   Monica- daca genul nu te prinde, n-am cum sa te corup.
   Oli/Tyna/Arcidalia Ghenof-veti vedea ca merita.
   Geo-tu ai citit si stiu ca te-a prins mesajul ei.
   Emma, tu care ai citit si restul seriei, poti face comparatii concrete, dar eu, mereu spun, aceasta este foarte buna, dar se pare ca pe masura ce inaintez ma contrazic. Te invidiez pentru ca ai indraznit sa citesti si restul. Eu voi astepta editura, imi este destul de greu sa le abordez in engleza.
   Legat de melodie, am ales-o in tot cu sufletul, dar si cu starea in care am intrat-romantismul este in floare.

 4. Wow! Mi-a placut nespus de mult ca ai fost kilometrica! Recenzia ta este foarte frumos structurata. In sfarsit am terminat si eu cartea aceasta, pe care am primit-o cadou de la voi si pot spune ca mi-a placut la nebunie. Am citit cu mare interes fiecare cuvintel iar personajele Isaiah si Rachel mi-au intrat la suflet. Mi-a parut foarte rau de fiecare in parte, destinul nefiind prea bland cu ei de-a lungul timpului si am fost de-a dreptul indignata de fiecare data cand in carte se amintea de faptul ca Rachel este un inlocuitor pentru sora ei Collen.

 5. Am trecuta cartea asta pe lista de dorinte de aproape un an. Este prea tentanta. Recenzia m-a fascinat. Multumesc!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.