Meniul zilei nr. 9
Meniul zilei nr. 9
1.Salată de crudităţi
-se dă ţelina (crudă) pe răzătoarea fină, se amestecă cu puţină sare şi o lăsăm să stea puţin până pregătim celelalte ingrediente
-într-un castron dăm pe răzătoarea fină 1-2 morcovi şi 1 măr (mărul putem să-l dăm şi pe răzătoarea mai mare puţin), adăugăm ţelina (pe care am stors-o), punem puţin oţet şi după gust puţin zahăr
-se poate mânca aşa sau adăugăm puţină smântână sau iaurt, sau maioneză şi după preferinţe putem adaugă puţin pătrunjel sau mărar (eu o prefer simplă)
-putem înlocui ţelină cu ridichie neagră (tot aşa lăsată puţin cu sare şi stoarsă)
2. Ciorbă de cartofi
-dăm un morcov pe răzătoarea fină, tăiem o ceapă mică mărunt şi le călim cu puţin ulei
-punem cartofii tăiaţi cubuleţe, apă, condimente(sare, vegeta, chimen praf, curry, opţional puţină boia) şi o punem la fiert. Când e aproape fiartă punem amestecul de verdeaţă (lobodă, măcriş, pătrunjel, ţelină, leuştean, tarhon-la fel ca la celelalte ciorbe)
-când e fiartă ciorba putem pune 1-2 linguri de smântână.
3. Escalop de porc
-carnea de porc o tăiem felii (de grosimea pe care o dorim) o condimentăm (pe o parte amestec de condimente pe cealaltă subţire- muştar) şi o lăsăm cel puţin 1-2 ore în caserolă în frigider (se poate lasă şi o zi cu atât va fi mai fragedă friptura)
-în tavă punem întâi un pat de legume: ceapă, ardei, dovlecel, ciuperci, tăiate felii şi morcovi (tăiaţi felii foarte subţiri sau daţi pe răzătoare) peste care aşezăm feliile de carne condimentate, punem apă cât să le acopere bine şi dăm tava la cuptor(eu de obicei nu pun ulei că lasă carnea destul, dacă totuşi doriţi puteţi pune puţin ulei)
-lăsăm carnea până se frige pe ambele părţi, dar avem grijă să punem câte un pic de apă să nu se ardă legumele
-scoatem feliile de carne într-un vas, peste legumele rămase adăugăm apă să facem cât sos dorim şi smântână (1-3 linguri) şi mai băgăm tavă în cuptor puţin să se facă sosul
-punem feliile de carne înapoi şi mai lăsăm cam 10 minute(să dea un clocot) împreună
-dacă vă place usturoiul preparaţi un mujdei, scoateţi tava din cuptor, turnaţi mujdeiul şi acoperiţi tava cu un capac (nu mai puneţi în cuptor că usturoiul se face amar)
-puteţi servi cu piure de cartofi sau mămăligă.
-şi acum un pont: friptura e mai gustoasă dacă atunci când o puneţi să se facă puneţi şi un păhărel de coniac sau gin.
4. Turtă dulce
-ardem o cană de zahăr să se caramelizeze, adăugăm o cană de apă şi fierbem un sirop
-după ce s-a răcit adăugăm 1 cană de zahăr +3 gălbenuşuri de ou +100 gr ulei +1 cană de lapte +1,200 kg făină în care amestecăm în prealabil o linguriţă amoniac şi 1 linguriţă scorţişoară.
-se frământă bine compoziţia, se întinde de grosimea unui deget şi se taie cu formă, se aşază în tavă (mai rar), şi se coace la foc mic
-le scoatem într-un vas (vailing-castron mare) şi le lăsăm să se răcească
– batem cele 3 albuşuri cu o cană de zahăr pe aburi, îl turnam în vas peste turtele răcite, amestecam bine să se prindă albuşul pe turte(aici nu putem amesteca decât cu mână)
-punem turtele una câte una pe o planşeta şi se lasă până se usucă albuşul.
-ies multe bucăţi din porţia asta (eu puneam la copii la şcoală sau mâncau cu lapte) aşa că puteţi face o jumătate de porţie.
Poftă bună!
off,Arci,imi lasa gura apa!
Escalop de porc vreau si eu.vreau si turta dulce,vreau de toate.mersi pentru retete!
Turta dulce este tentanta…
Mersi Arci! Interesant meniul.
Arci suna bine de tot
Multumesc ♡
Savuros meniu! Multumesc Arci ! 🙂
Mersi de pontul cu ginul si coniacul, Arci. Stiam de vin…dar gin? 😀
Arci, il pun pe sot sa se inspire, doar stii ca el este pasionat de bucatarit 😛
Doamne, nicicand n-am putut sa mananca salata din aceea – telina, morcov, mar rase si alte minunatii… Cand o vad si la restaurant ca ti-o aduce garnitura pe langa ce comanzi, mi se zbarleste pielea pe mine :)) si nu stiu de ce… ca separat, le ador 😀 Multumesc pentru reteta de turta dulce, o ador… poate o s-o incerc si eu ca si asa imi plac experimentele in bucatarie :d
Cred k totusi sunt si eu in stare sa fac ciorba de cartofi! 🙂
Arci, promit sa ma inspir. Am unda libera de la bucatarul familiei. 🙂