Cursa de 48 de ore de Andrew Bourelle - Editura Trei - recenzie

Cursa de 48 de ore, de Andrew Bourelle – Editura Trei – recenzie wild Crime Club

Cursa de 48 de ore

Autor: Andrew Bourelle

Editura Trei – 2022

48  HOURS  TO  KILL
Traducere din engleză: Constantin  Dumitru- Palcus
Număr pagini: 459

    ,,Andrew Bourelle este autorul romanului Heavy Metal și a scris, împreună cu James Patterson, Texas Ranger și Texas Outlaw. Povestirile lui scurte au fost publicate în numeroase reviste literare și antologii de ficțiune. Este profesor asociat de engleză la University of New Mexico.”

“Un deținut aflat în permisie descoperă un secret cumplit despre moartea misterioasă a surorii lui – și se întoarce în lumea interlopă ca să scoată la lumină adevărul.
Închis pentru un atac armat, Ethan Lockhart visează să aibă cândva o viață obișnuită. Însă când primește o permisie de 48 de ore ca să meargă la înmormântarea surorii lui, Abby, își dă seama că nimeni nu-i văzuse cadavrul și hotărăște să afle ce s-a petrecut cu ea. Cămătarul Shark, fostul șef al lui Ethan, conduce acum un imperiu criminal. Pe măsură ce Ethan și cea mai bună prietenă a lui Abby găsesc noi indicii, sunt tot mai convinși că Shark e responsabil pentru crimă, dar nu au dovezi. Dacă vrea să dezlege în 48 de ore misterul morții lui Abby, Ethan va trebui să redevină infractorul care a jurat că nu va mai fi vreodată.”

De departe cel mai intens thriller al anului, cu o acțiune violentă, dialoguri pline de forță și personaje foarte ușor de plăcut, care-i lasă cititorului o impresie de durată.”( Best Thriller Books)

Așa și este! Romanul m-a ținut captivă de la prima până la ultima filă.

  Ethan, personajul principal, este ilustrarea clară a ideii că nimeni nu e numai rău sau numai bun, totul depinde de situație, de întâmplare, de cei din jur. Copil fiind și-a ajutat mama, având grijă de Abby, sora lui mai mică cu opt ani. El a fost pentru Abby frate, și prieten foarte bun. Dar, adult fiind, întră în gașca  lui Shark, unde putea câstiga suficient cât să-și întrețină familia.

  Vrând să ajungă un mare gangster, Shark nu se mai mulțumește să-și trimită oamenii să recupereze banii de la datornici, ci-i trimte și să dea mici lovituri.  Ethan și Blake, prietenul lui din copilărie, jefuiesc un cazino. Blake este cel care împușcă paznicul, dar cel prins este Ethan. Cu toate că pistolul lui nu era încărcat, și glonțul scos din paznic nu corespundea cu arma lui, judecătorul vrea să dea un exemplu și Ethan primește o pedeapsă mare,  mai mult pentru  că nu vorbește și nu trădează pe nimeni.

  Ajunge la închisoare, condamnat la douăzeci de ani, se adaptează vieții de acolo, făcând mult sport, discutând cu Jack, colegul lui de celulă, și cu ofițerul de caz Daryl. Îi cere lui Shark un singur lucru: să aibă grijă de mama și sora lui. În închisoare îi salvează lui Jack viața de câteva ori, cineva de afară îl voia mort. Este supărat pe sora lui că a renunțat la școală, și dansează la Dark Secrets-barul lui Shark.

  Dar… primește vestea dispariției lui Abby, apoi mama lor o declară moartă, deși corpul nu fusese găsit, și Ethan este învoit 48 de ore, cu măsuri minime de siguranță, pentru înmormântare. Daryl îi spune că cineva a tras sforile necesare, că are un  ‘înger păzitor” și Ethan crede că ar fi Shark, dar se înșală.

  La poarta închisorii este așteptat de Blake și dus la Shark, care nu recunoaște că ar fi ucis-o pe Abby ,sau că ar știi ceva despre ea.

   Whitney, prietena lui Abby, îl duce la apartamentul acesteia să-și ia lucrurile de care are nevoie. Acolo îl cunoaște pe vecinul surorii lui, care-i spune că a auzit-o certându-se cu iubitul ei, și-i dă chiar o poză a celor doi. Aici Abby apare cu un bărbat, care se va dovedi a fi agent FBI, de fapt chiar cel care preluase de la poliție cazul de dispariție al surorii lui. Ethan află unele amănunte și de la Taylor, polițistul însărcinat inițial cu cazul. Din discuția cu Hughes află că Abby era pe lângă iubită și informatoarea lui, el vrând să-l prindă pe Shark.

Poate de asta dispăruse?  Dar cine era vinovat?

  Apoi lucrurile se precipită. Ethan merge la hotel unde Blake supraveghea un joc de poker pentru Shark, vrând să-i ceară acestuia informații. Lucrurile degenerează, se bat, Ethan ia banii,  convins că sunt monedă bună de schimb pentru a afla adevărul de la Shark, și-i ascunde.

  Și urmează atacuri ale oamenilor lui Shark, din care inițial scapă, se ascunde cu Whitney la apartamentul lui Abby. Așa descoperă că Robert (vecinul amabil) era un voyeur și un hărțuitor, găsind la el multe poze cu Abby și chiar cu agentul. Reușește, cu ajutorul lui Daryl,  să-l salveze pe Jack, aflând că omul lui Shark, Stuart, un psihopat, voia să-și răzbune sora, care murise oarecum din cauza acestuia.

  Whitney fură de la bar registrul în care Shark nota unde îngropase morții în deșert, crezând că așa va găsi și cadavrul surorii lui. Decodează registrul, sapă în câteva locuri, dar n-o găsesc pe Abby. Sunt însă prinși de oamenii lui Shark și duși pe iahtul acestuia.

Dar Ethan, considerând că nu mai are nimic de pierdut, acționează neașteptat și nebunește,  și se salvează.

Rănit, plin de sânge și dezamăgit de tot îi cere lui Whitney să-l ducă la închisoare, să nu rateze termenul

   Acolo, în fața închisorii, în timp ce Taylor se ceartă cu Daryl, unul vrea să-l aresteze, altul  să-l ia în custodie, își dă seama cine ar fi putut fi răpitorul. Apare și Hughes, care calmează lucrurile, și  dorința de-a o salva pe Abby e mai puternică.

O găseşte? Trăiește Abby?

Cine a răpit-o și de ce?

Avea Shark vre-un amestec?

Ce se întâmplă cu Whitney? Ce se întâmplă cu Ethan?

Ce fac celelalte personaje implicate în poveste?

Trebuie să citiți cartea pentru a afla!

  Dar trebuie s-o citiți și pentru că veți avea plăcerea unei lecturi cu multă acțiune, adrenalină, urmăriri, răpiri, bătăi, scene de dragoste și mult dialog.

Așa că nu vă veți plictisi!

Mie mi-a plăcut foarte mult și sper să se mai traducă cărți ale autorului.

Iată și câteva păreri avizate:

Un thriller perfect cu acțiunea desfășurată într-un timp limitat, cu profunzime, personaje și mister – recomand din toată inima.”( Lee Child)

Plină de energie! Bourelle este un scriitor care merită urmărit.”( Publishers Weekly)

Carte diponibilă pe site-ul Trei

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: cartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

Cursa de 48 de ore de Andrew Bourelle - Editura Trei - recenzie

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.