Cuvinte în albastru intens de Cath Crowley-Storia Books
Cuvinte în albastru intens de Cath Crowley-Storia Books-recenzie
Titlu original: Words in Deep Blue
Autor: Cath Crowley
Editura: Storia Books, 2018
Colecția: Young Adult
Traducere din engleză de Irina Stoica
Despre autoare
„Cath Crowley a crescut în zona rurală a satului Victoria, Australia. A studiat scriere profesională și editare la Royal Melbourne Institute of Technology și lucrează atât ca scriitoare independentă, cât și ca profesor cu jumătate de normă la Melbourne. În 2017, a fost distinsă cu Indie Book pentru ficțiune Young Adult, Premiul Gold Inky și Premiul Literar al Prim- Ministrului pentru ficțiune Young Adult. Puteţi găsi mai multe informații la cathcrowley.com.au „
Mi-a plăcut coperta, și titlul. Nici prin cap nu-mi trecea ce găsesc în interior. Să citești într-o carte despre cărți și oamenii care le citesc e un sentiment sublim.
De câte ori țin o carte în mână, simt că port o bijuterie valoroasă și strălucitoare. E plăcut să experimentezi ceea ce simt și alți cititori, chiar dacă sunt personajele unei cărți.
Cuvinte în albastru intens este un roman plin de sensibilitate, un roman a cărui acțiune se petrece într-un anticariat, în jurul cărților și nu numai.
„Deschid ochii în miez de noapte și singurele lucruri pe care le aud sunt freamătul oceanului și respirația fratelui meu. Au trecut zece luni de când Cal s-a înecat, dar tot nu pot să scap de visele astea. „
Romanul începe prin a ne dezvălui cum se simte Rachel, personajul principal feminin, după moartea fratelui ei, care s-a înecat în ciuda faptului că era un bun înotător.
Pierderea unei persoane dragi te schimbă, te marchează. Rachel renunță la liceu, atât ea, cât și mama ei nu mai reacționează la nimic. Se întâlnesc pe plajă în tăcere, suferind. Mătușa fetei, Rose, o cheamă la ea pentru că i-a găsit de lucru în același oraș unde a copilărit Rachel. Un oraș plin de amintiri, prieteni, un oraș unde locuiește Henry, prietenul ei cel mai bun, de care era îndrăgostită. Căruia i-a scris o scrisoare înainte de a pleca mărturisindu-și dragostea. O scrisoare la care nu a primit răspuns. Deși Henry i-a scris o grămadă de scrisori după, niciodată nu a adus vorba de scrisoarea pe care Rachel i-a lăsat-o în anticariat în cartea lui preferată de poezii. Tânăra se mută la mătușa ei. Locul de muncă pe care îl găsise s-a ocupat, iar mătușa ei îi găsește un nou loc de muncă, chiar în anticariatul familiei lui Henry.
Henry o iubește pe Amy, sunt împreună din liceu. Între fete a existat o competiție atât pentru atenția lui Henry, cât și pentru rezultatele la anumite materii la școală.
Amy e egoistă, pleacă și revine la Henry de mai multe ori. Ultima dată pleacă chiar înainte ca Rachel să revină în oraș. Amy iese cu Greg, un tip grosolan, care arată perfect și e popular și bogat.
Ca personaje mai apar câteva prietene comune a celor doi, familiile lor și clienții fideli ai anticariatului.
Cea mai frumoasă parte a acestui roman e chiar anticariatul – Cărțile Urlătoare, care are o încăpere numită Biblioteca Scrisorilor. Din această secțiune nu se poate cumpăra, acolo oamenii citesc, subliniază fraze care le-au plăcut, notează pe pagini ce au simțit, lasă mesaje pentru persoane din viața lor, mesaje, scrisori, care poate nu vor fi citite niciodată de cei cărora le sunt destinate.
Scrisorile sunt cele mai importante lucruri din anticariat. În acest mod personajele cărții îți spun lucruri pe care nu au curajul sau starea necesară să le spună personal.
Scrisori între Henry și Rachel,
Scrisori anonime între, Cal, fratele lui Rachel, înainte să moară, sub pseudonimul Pytheas și sora Henry, George.
Scrisori între George și un nou admirator, Martin.
Scrisori între părinții lui Henry.
Profunzimea acestui moment vine din cuvinte. Sentimentele și emoțiile personajelor, dar și miile de mesaje lăsate în interiorul cărților din Biblioteca Scrisorilor sunt de nedescris. Memorabile și demne de a fi păstrate.
Problema este că părinții lui Henry au divorțat. Deși încă se iubesc. Sunt nevoiți să vândă. Lucru care-i macină pe toți. Inclusiv pe Rachel, care a fost angajată să adune în calculator toate mesajele lăsate pe parcursul anilor în coperțile celor mai frumoase cărți.
Se formează un trio de iubire între Rachel – Henry – Amy și un trio de iubire între Cal (admiratorul secret al lui George) – George – Martin
Ce poate fi mai frumos decât să locuiești printre cărți, înconjurat de atâția autori, de atâtea povești frumoase din interiorul cărților și de poveștile reale pe care cărțile le-au inspirat.
„ Dragă Pytheas
Mi-ar plăcea să știu cine ești- nu cred că o să fiu dezamăgită. Îmi place la nebunie să primesc scrisorile astea. Le aștept.
Mi-ar plăcea să fiu prietena ta. Teama mea e că, atunci când o să mă cunoști în realitate , nu o să-ți mai placă de mine.
George „
„ Dragă George
Să nu-mi placă de tine? Asta-nu-o-să-se-întâmple-niciodată.
Pytheas„
„ Dragă Rachel
Oare dragostea nu face parte din schemă? Nu e însăși schema?
Henry„
„ Dragă Henry
Știi ce vreau să zic. Vreau să zic că nu ne împiedică să murim. Nu ni-i aduc înapoi pe cei care au murit. Moartea e cel mai mare pion schemă.
Rachel„
Pe lângă poveștile de dragoste, de viață pe care le întâlnim în acest roman, întâlnim povești despre anumite cărți, ceea ce au simțit unii cititori și au dorit să-și scrie părerea sau momentul care l-au trăit alături de cineva citind acea carte. Iată că dragostea pentru cărți unește oamenii.
Oare vor vinde anticariatul părinții lui Henry?
Se va întoarce Amy înapoi la el? Acordă George o șansă noului ei admirator?
Multe semne de întrebare se ridică pe parcursul lecturii, așa cum multe alte întâmplări frumoase sau furtunoase condimentează povestea. Oare merită cineva o a doua șansă ?
Ca să aflați răspunsul la ceste întrebări vă recomand să citiți acest roman. O carte care m-a făcut să îndrăgesc mai mult editura Storia.
Cartea Cuvinte în albastru intens de Cath Crowley poate fi comandată de pe site-ul Storia Books
Verifică disponibilitatea cărţilor în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii Cărţi Storia Books
Frumoasa recenzie, Veronica! Suna romantic povestea, desi eu nu suport cetatenii care scriu pe carti. Mai degraba mi-ar strepezi dintii decat sa le citesc cu simpatie mazgalelile. 😀 Sa publice propria carte daca au ceva de spus! 😀
Multumesc, Marius! Ideea in sine e una frumoasa. Eu nici nu îndoi pagini, dar cred ca e oarecum romantic 🙂
:)))) Atunci clar nu ma suporti! :)) Eu sunt aia care scrie pe carti :)) Ma cert cu personajele, cu autorul, le raspund la replici :))). Bine, asta daca e cartea mea sau nu e o carte speciala, importanta pentru mine. In aceste cazuri, iau un semn de carte pe care mazgalesc ce vreau.
Revenind la carte, pare o idee draguta, dar parca e prea romantica pentru mine. Felicitari pentru recenzie!
Mulțumesc, Sorina !
Hai ca esti TOTALA
Frumoasa recenzie, Vero! :*
Doamne, cat de mult imi place cum scrie Crowley! Grafitti Moon, scrisa de aceeasi autoare, ramane preferata mea, din simplul motiv ca merg pe principiul: prima vazuta, prima placuta. Iar surpriza a fost de mari proportii (din cauza ei am inceput sa vanez cartile de la Storia). Dar si aceasta carte a reusit sa ma emotioneze mult. Si acum ma doare sufletul pentru Cal si George. Ce nu mi-a placut ? Obsesia lui Henry pentru Amy. Pe bune? Chiar nu observa cat era de superficiala, ingamfata si aroganta ?
Ai dreptate, Alina. Trebuie să fie si ceva negativ in carte. Astfel emotia e mai puternica!
multumesc 🙂
Foarte frumoasa prezentarea Vero!Nu stiu daca mi-ar place aceasta carte.
Trebuie să citești ca sa ai propria ta opinie Nicol. Mersi
Frumos subiect,totdeauna cartile cu tineri sunt reusite tocmai fiindca lasa loc la dispute.
In privinta „maltratarii”cartilor de acord cu Marius.
Sorina sincer cred ca nu ti-as da carti sa citesti,la a mele ma refer.Am prietena care nu citeste cartile ca mine in concluzie nu mai primesti de la mine.
De…fiecare cu obsesia lui.
Vero Felicitari pentru recenzie.
Mersi Arci
Vero, mi-a plăcut foarte mult recenzia ta! Eu fac parte dintre cei care scriu pe cărți… cu creionul. Și astfel, simt că devin parte din poveste.
Mersi, Ro! Frumos !
O carte pe care plănuiesc să o citesc și eu, Vero 🙂
Felicitări pentru recenzia ispititoare!
Ma bucur, Cos ! O sa-ti placa