Destine în Toscana de Frances Mayes - Editura Rao

Destine în Toscana, de Frances Mayes – Editura Rao – recenzie

Destine în Toscana
Autor: Frances Mayes
Editura Rao 
WOMEN IN SUNLIGHT
Traducere: Cristina Mihaela Tripton
Număr pagini: 462
  FRANCES MAYES este profesor universitar, poetă, eseistă și romancieră americană. S-a născut în statul american Georgia și a absolvit Universitatea din Florida. A publicat mai multe volume de poezii și romane și a predat cursuri de scriere creativă la State University din San Francisco, unde a fost și director al Departamentului de scriere creativă.
Este o mare iubitoare a Toscanei și a Italiei, în general, unde și-a cumpărat o casă. În prezent, scrie romane și împreună cu soțul ei, poet, își împart timpul între Carolina de Nord și Italia

,,Kit Raine, o scriitoare americană care trăiește în Toscana, lucrează la biografia celei mai bune prietene, o femeie complexă care continuă să arunce o umbră asupra vieții ei. Munca ei este întreruptă de sosirea a trei femei: Julia, Camille și Susan. Acestea au legat o prietenie spontană care le va schimba viața total.
Susan, cea mai aventuroasă dintre ele, le-a convins să renunțe la ideea de a se retrage într-un azil după pensionare și să închirieze o casă mare și frumoasă în Toscana.

Deși novice într-o cultură străină, dorința lor de aventură le încarcă pe fiecare dintre ele cu un sentiment luminos de curaj, dragoste de viață și o determinare acerbă de a prosperă. Cu ajutorul și îndrumarea noii lor prietene Kit, cele trei femei se lansează în viața italiană, urmând pasiuni uitate de mult, dar cu rezultate drastice și imprevizibile.,,

  Deși această carte este încadrată la ficțiune adultă, eu cred că autoarea a prezentat o bibliografie…coincidență sau nu, este poetă ca și una dintre eroinele cărții, americancă, scriitoare, mare iubitoare a Toscanei, și cu o casă cumpărată în Italia. Trebuie să subliniez acest fapt, deoarece cartea este o odă închinată Toscanei și altor regiuni din Italia. Dacă vreți să citiți această carte eu vă sfătuiesc să o citiți după o masă copioasă, eu sincer am flămânzit instant citind. Doriți rețete noi din periplul celor patru americance, cartea aceasta este perfectă. Mâncarea și ingredientele rețetelor se regăsesc aproape în fiecare pagină. Dacă doriți să aflați detalii din timpul unei excursii în Toscana, Veneția și împrejurimi, luați această carte cu voi, garantat veți descoperi o multitudine de informații.
   Am să vin cu descrierea celor patru personaje feminine principale din carte.Toate sunt americance și toate sunt stereotipul bine cunoscut de noi în privința americanilor – sunt fascinați de Europa, trebuie să viziteze orice colțișor de loc, orice magazin, anticariat, trebuie să încerce orice aventură, orice rețeta, sunt cu ochii larg deschiși la orice noutate descoperită. Trebuie să achiziționeze foarte multe suveniruri (bine, asta dacă îți permiți) sunt foarte bucuroși când descoperă ospitalitatea regiunilor vizitate.
 Kit Raine, venită din America, după o relație nu tocmai reușită cu un prieten din copilărie, după îngrijirea grea și moartea mamei sale, o scriitoare care s-a îndrăgostit de Toscana, a cumpărat o casă, trăiește de câțiva ani buni, are un iubit, pe Colin, este trecută de patruzeci de ani, și nu a reușit să aibă copii din cauza uterului ei inaccesibil; Italia îi priește de minune, poeziile curg ușor sub penița ei. De data aceasta vrea să îi dedice o carte scriitoarei Margaret Merill.
  ,,Cred că sunt o naratoare consecventă, nu sunt sigură. Sunt genul de scriitoare căreia îi place să lucreze concomitent la două proiecte. Sau trei. Poezia mea este sporadică, nu o forțez. În această privința, sunt de aceeași părere cu Keats, care zicea că versurile trebuie să îți răsară în minte la fel de natural ca frunzele pe copaci. Cu toate că par a fi o scriitoare înflăcărată, în realitate am scris doar trei cărți de poezie și două lucrări de proză scurtă.
  Titlu în lucru: Margaret Merrill: Exile at the Window. E o carte scurtă, un omagiu, de fapt…ceva ce mă simt obligată să duc la bun sfârșit, din moment ce, într-un final, eu m-am desprins de această prietenie solidă. Am cunoscut-o de pe vremea când avea șaizeci de ani și până când a murit, la 76 de ani. Nu s-a schimbat deloc, exceptând ținutele ei, care au devenit mai excentrice.
  Margaret emană energie. Obișnuiam să stăm la soare pe terasa cafenelei Rivoire cu priveliște spre Piazza della Signoria, să comandăm un pahar de suc de portocale și să vorbim despre fiecare clădire din acel spațiu vast care le-a văzut pe toate, de la arderea pe rug a lui Savonarola până la montarea unei statui de alarmă, realizată de Jeff Koons, lângă ceea a lui David (copie).”
  Deși prietenia dintre Kit și Margaret pare frumoasă sunt și perioade în care scriitoarea mai în vârstă o pizmuiește pe cea tânără și nu ezită să se manifeste și în public. Kit a fost convinsă că Margaret este geloasă pe ea și pe relația cu Colin (deși nu are rost, Colin fiind cu 30 de ani mai mic), dar după ce va descoperi un manuscris lăsat tinerei, aceasta va înțelege de ce s-a comportat așa și care a fost durerea scriitoarei în vârstă. Fiecare are probleme, necazuri, iar uneori fugim departe pentru a uita, sau doar pentru a o lua pur și simplu de la capăt.

  La fel o vor lua de la capăt cele trei americance care vor sosi în San Rocco, Toscana, și vor închiria o vilă aproape de Kit. Vârsta lor este trecută binișor de cincizeci de ani, iar ele s-au întâlnit prima dată la un complex pentru persoane în vârstă. Acestea erau într-o vizită de vizionare, pentru a fi convinse dacă merită să se retragă aici și să își cumpere un apartament.

  Camille, fostă profesoară la universitate cu jumate de normă. Rămasă văduvă, soțul său a făcut infarct de un an, și a lăsat-o singură. ÎI place să picteze, rămânând în suflet încă o pictoriță. Îi place să călătorească, să grădinărească și o interesează studiile de artă.
  Fiul lor care locuiește într-o casă mai modestă cu familia lui vrea să își trimită mama la acest centru, poate vor rămâne ei în casa spațioasă. Un fiu cam delăsător, care se gândește câți bani i-a lăsat tatăl mamei lui și cam ce sumă i-ar reveni și lui după moartea mamei. Lui Camille i se pare că fiul său se comportă și acum ca un copil. Viața sa a fost bună cu soțul și familia.
  Susan, văduva de trei ani, agent imobiliar de top. Se ocupa împreună cu soțul de imobiliare. Ei aveau două fete adoptate care acum sunt plecate la studii, departe. Rămasă singură, îndrăgostită de flori și peisagistică, participă la vizionarea centrului de persoane mai în vârstă. A avut o viață frumoasă cu soțul, dar acum se gândește să renunțe la imobiliare și să urmeze alte pasiuni. Cea mai mare pasiune -grădinăritul.
  Julia Hadley, fost editor de achiziții la Mulberry Press. Aici s-a ocupat de cărți de bucate, încă folosește metoda lor de testare a rețetelor. Ați ghicit – pasiunea ei este gătitul. Proaspăt fugită de acasă, după ce soțul a avut o aventură cu o tânără. Am zis fugit, cam așa ceva, deoarece soțul era o fire geloasă și tot el este cel deranjat. Împreună au o fiică. Această a deraiat de pe circuitul frumos al vieții. Drogurile au distrus-o încet, așa că nu a reușit să urmeze facultatea începută. Ani de zile cei doi părinți au încercat totul posibil pentru a o ajuta. Acum este fugară pe undeva…
  Julia este hotărâtă de această dată să divorțeze. Se va împrieteni instant cu Susan și Camille, ele nu se văd încă în acel centru de vârstnici.
  Când Susan va veni cu o ofertă de pe internet, cele trei vor porni într-o nouă aventură a vieții. Ele spun că este un răgaz să se hotărască ce vor face mai departe cu viața lor și unde se vor stabili.
  Sosirea lor va fi remarcată de întreagă comunitate și primite foarte bine. Cele trei se vor avânta în amenajarea și achiziționarea de lucruri pentru a face vila pe placul lor. Aici se vor întâlni cu Kit și prietenul ei, vor face o mulțime de cunoștințe, o mulțime de excursii și vor testa și experimenta o multitudine de rețete.
  Julia îl va întâlni în una dintre periplurile sale pe Chris, un ghid american și el, care organizează un tur al regiunilor viticole din Italia. Acesta va fi un oaspete frecvent în casa americancelor, mai ales al Juliei. Oare merită să încerce o nouă relație așa curând după o căsnicie nu tocmai frumoasă?
  Chris le cere ajutorul, în special lui Susan ca fost agent. Acesta le propune să găsească locații și zone care merită incluse în tururile sale din Italia.
  Susan e fascinată de artă, de obiecte vechi cu potențial. Va începe să achiziționeze prea multe, mai ales că vrea să le trimită în State, prietenelor care sunt interesate de aceste obiecte.
  Camille se va implica mai mult în pasiunea sa – pictură, mai ales că fiul său îi va transmite cât de uimit este de ce va descoperi în podul casei.
  ,,Mama, m-am uitat peste picturile din pod. Ce păcat că ți-ai ascuns talentul acolo. M-am simțit vinovat.Ți-ai revărsat toată atenția asupra mea. Picturile erau prăfuite, dar luminoase și emoționante. Le-am dus jos și le-am curățat, iar acum sunt încântat că le-am atârnat în hol, în sufragerie, și una deasupra patului din dormitorul tău, acum al nostru. Aceea e preferata mea, o oglindă pe un perete erodat ,în care se reflectă lumina unei uși întredeschise, prin care se zăresc obiecte care nu pot fi deslușite limpede.”
  După achiziționare de numeroase unelte și materiale, după participarea la unele cursuri, unde îl și întâlnește pe Rowan, Suzan va reîncepe în sfârșit să picteze.
  Kit nu se va simți tocmai ok, dar starea ei îi aduce un dar nesperat – este însărcinată! Se pare că imposibilul a devenit posibil!. Acum vin întrebările – va face față la o sarcină târzie? Are totuși niște ani. Cum va reacționa iubitul ei?
Cum va decurge scrierea cărții sale? Va avea un final?
  Mă opresc aici. Nu am voie să dau multe spoilere, să citez prea mult din carte, deși fiecare filă abundă în peisaje fantastice, în trepidația și fascinația americancelor în privința a tot și a toate. Pot să vă spun că indiferent de vârstă, poți să dobândești acele prietenii speciale care durează o viață.
Ce vor hotărî cele trei în privința vieții lor? Vor da o nouă șansă, noi relații?
Vor rămâne în Italia fantastică sau se vor întoarce acasă în America?

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: cartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

Destine în Toscana de Frances Mayes – Editura Rao – recenzie

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.