Regina Adevărată de Erika Johansen-recenzie

Titlul original: The Queen of the Tearling
Traducere : Laura Sandu
Editura : Trei
Anul apariţiei: 2015
Nr. de pagini: 536
Gen: Distopie, Fantasy

Seria Queen of the Tearling – Regina ținutului Tearling : 1.Regina Adevărată – The Queen of the Tearling (2014) ; 2. The Invasion of the Tearling (2015)

Trecerea, un cataclism misterios, a făcut să piară cea mai mare parte a umanităţii, alături de tehnologia ultramodernă. Regresând în epoca feudală, dar aflându-se totodată undeva în viitor, supraviețuitorii o iau de la capăt pe un teritoriu nou, numit Tearling: un ținut sărăcit, prădat de propriii săi nobili şi de regatul Mortmesne, condus de Regina Roşie.
Singura speranţă a poporului îngenuncheat este moştenitoarea tronului, Kelsea Raleigh, o fată de 19 ani care nu cunoaşte decât lumea cărţilor şi, mai ales, istoria omenirii de dinainte de Trecere.
Călătoria viitoarei regine este începutul unei iniţieri dure, pe parcursul căreia înfruntă moartea sub diferite chipuri și îşi descoperă darul clarviziunii.

Autoarea imaginează o maşină a timpului întunecată şi năucitoare. E posibil să fim în secolul XXIV, dar totodată şi în Evul Mediu? Această întrepătrundere a epocilor ne face să privim lumea de astăzi – şi mai ales tehnologia şi educaţia – într-o lumină cu totul nouă. – Glamour

Regina Adevarata - de Erika Johansen (2)Erika Johansen şi-a luat masteratul la Iowa Writers’ Workshop, una dintre cele mai importante destinaţii pentru scriitorii în devenire. A început să lucreze la seria Regina ținutului Tearling încă din 2007, inspirată de un vis: „imaginea unor corăbii la linia orizontului”. „Am vrut să-mi imaginez un scenariu de coşmar, o lume în care cărţile nu mai au nicio valoare, şi să văd ce se întâmplă„, declara Erika Johansen într-un interviu.
Regina Adevărată a fost numită versiunea feminină a celebrului Urzeala Tronurilor, însă autoarea crede că seria Dune, a lui Frank Herbert, e mai apropiată de narațiunea ei.
Warner Bros şi David Heyman, producătorul seriei Harry Potter, au obţinut drepturile de ecranizare, iar pentru rolul lui Kelsea Raleigh a fost aleasă Emma Watson.

Auzisem multe păreri pro și contra despre cartea “Regina Adevărată” și recunosc că anumite reacții negative mi-au cam tăiat elanul, așa că am tot amânat citirea ei. Dar nu a fost chiar așa rău cum mă temeam. Am găsit câteva puncte slabe în povestea de față, dar ceea ce m-a deranjat cu adevărat a fost cantitatea de amănunte, descrieri, impresii sau sentimente lăuntrice care nu au făcut decât să frâneze acțiunea și să-mi inducă uneori o stare de plictiseală.

Regina Adevarata - de Erika JohansenEvenimentele din ultimile 150 de pagini fac toată cartea, motiv pentru care m-am decis să mai uit din bilele megre pe care le acordasem înainte : faptul că autoarea nu a vorbit mai mult despre evenimentele de dinainte de Trecere sau despre înfiinţarea ţinuturilor Noua Londră sau Noua Europă, de greșelile făcute de unele personaje în modul cel mai prostesc sau de faptul că aș fi vrut să văd personajul negativ Regina Roșie ceva mai implicată în lupta contra rivalei sale, Regina din Tearling, decât să asist la momente precum cel în care încerca să-și aleagă sclavii care să-i satisfacă poftele carnale. Dar având în vedere că “Regina Adevărată” este doar prima parte dintr-o trilogie, probabil că are doar un rol introductiv în acțiune, în a ne face cunoștință cu personajele și intrigile pe care acestea le țes.
Bilă albă am acordat pentru modul original în care autoarea a combinat elementele distopice cu genul fantasy. Pe tot parcursul lecturii am trăit cu senzația că evenimentele au loc undeva în perioada medievală și numai faptul că se aduce vorba despre cărți electronice, droguri, anticoncepționale, Stăpânul inelelor, ne dăm seamă că de fapt totul se petrece în viitorul rezultat în urma viziunii unui utorpic (William Tear), undeva prin secolul 24.
Baza romanului este destul de interesantă. După un cataclism (Trecerea), omenirea regrezează la nivelul de Ev Mediu, cu ținuturi și împărății, lupte pentru putere, tehnologia dispare, iar educația lipsește aproape cu desăvârșire. Dacă ținutul Mortmesne este condus de mai bine de o sută de ani de cruda și malefica vrăjitoare Regina Roșie, regatul Tearling încă își mai așteaptă viitoarea regină.

Regina Adevarata - de Erika Johansen (3)Kelsea Raleigh Glynn este o tânără de 19 ani care la prima impresie pare a fi mai degrabă banală. Este o fire timidă ce roșește adesea (mai ales în prezența bărbaților) și nu se simte prea mândră de aspectul ei exterior: o față rotundă și trup ușor plinuț.

Kelsea era şi ea înaltă, dar era brunetă, iar fața – doar cu îngăduinţă puteai s-o numeşti banală. Nu avea deloc o ţinută impunătoare; făcea ea mişcare, dar avea şi poftă de mâncare, nu-i vorba.”

Kelsea a văzut lumea numai prin intermediul cărților sau a informațiilor furnizate de cei doi bătrâni care au crescut-o, blândul Barty și dura Carlin. Și-a petrecut întreaga viață într-o căsuță, în plină sălbăticie pentru ca nimeni să nu poată ajunge la ea. Dar nu este o simplă fată, ci viitoarea regină a ținutului Tearling, acesta fiind și motivul pentru care mulți o vor moartă. Este vânată de Cadeni (Ghilda Asasinilor), în numele Reginei Roșii și a Regentului din Tearling, unchiul lui Kelsea. Nu și-a cunoscut mama, pe Regina Elyssa, din simplul fapt că la vârsta de un an a fost trimisă în exil cât mai departe de Citadelă, pentru a i se pierde urma, rămânând ca la vârstă de 19 ani să revendice tronul.

Între timp Regina Elyssa a fost omorâtă, iar fratele ei a fost numit Regent. Contrar bunei păreri pe care și-o formase despre mama sa, a fost nevoită să descopere crundul adevăr, că de fapt a fost o “toantă vanitoasă“ care nu prea știa cum să-și conducă regatul și care ajunsese să facă un tratat cu Regina Roșie, prin care Regatul Tearling se obliga să asigure trei mii de sclavi pe an, oameni care ajungeau să fie folosiți la munci grele, supuși torturilor sau folosiți pentru sex.

„- Domniță, mama dumitale n-a fost o regină bună, dar nici rea nu era. A fost o regină slabă. Nu și-ar fi înfruntat niciodată moartea. O sămânță de nebunie e-ncărcată de putere, dar trebuie să fii sigură că, dacă dezlănțui nebunia asta, o faci pentru oameni, nu împotriva amintirii mamei dumitale. Asta e diferența dintre o regină și un copil îmbufnat.”

Totul a decurs bine până în ziua în care își fac apariția cei nouă străjeri din Garda Reginei care vin pentru a o escorta în Citadelă, unde urmează să fie încoronată ca Regină a Ținutului Tearling (tocmai făcuse vârsta necesară pentru a fi încoronată).

Aveau s-o ducă târâș-grăpiș la Citadelă, oricât s-ar zbate şi ar striga, şi apoi s-o lege de tron, şi avea să rămână acolo, îmbrobodită-n catifea şi-n mătăsuri, până ce va fi asasinată.
Lazarus, cunoscut şi ca Buzduganu (Mace) este cel mai apreciat dintre Străjerii Reginei, cel care mai târziu va ajunge căpitanul Gărzii, dar și îndrumătorul și protectorul lui Kelsea. Este unul dintre personajele secundare pe care l-am îndrăgit din primul moment, datorită felului de a fi ceva mai mucalit și arogant, a modului calculat prin care își urmărește și pedepeşte dușmanii, dar și prin faptul că știe să inspire teamă și respect.
Brațele îi erau pline de semene, însă privirea fetei era atrasă mai ales de buzduganul fixat la centură… Un ucigaş înnăscut, se gândi fata. Un buzdugan nu era decât o armă de decor dacă nu era mânuit cu suficientă cruzime cât să-l facă util. Te-ai fi aşteptat ca arma să-i dea fiori, dar, de fapt, o liniştea prezența acestui bărbat care în mod evident dusese o viaţă atât de violentă.

Kelsea și străjerii pornesc într-o călătorie plină de pericole, Cadenii sunt deja pe urmele lor, motiv pentru care sunt nevoiți să se separe în două grupuri. Tânăra fată și noua sa gardă de corp Lazarus, vor încerca să scape de atacatori, dar ajung să fie luați prizonieri de un grup de tâlhari conduși de Spectrul, un fel de haiduc misterios (poartă o mască de arlechin și nimeni nu știe cum arată, doar în fața lui Kelsea își arată chipul) față de care tânăra ajunge să simtă o oarecare atracție.
“Îi amintea de Buzduganu, un bărbat dotat cu o violenţă latentă a cărei întrebuinţare era cu atât mai fatală cu cât posesorului nici nu-i părea să-i pese de ea…Nu era atat de naivă încât să nu realizeze care era pericolul: bărbatul arăta bine, era inteligent și cât se poate de pus pe rele”.
Spectrul, “tatăl hoţilor” mi s-a părut cel mai fascinant personaj și îmi pare rău că apare foarte puțin în carte. Este învăluit într-o aură de mister și recunosc că mi-am pus destule semene de întrebare în privința lui. Este un asasin și un hoț și pare a fi înzestrat cu anumite puteri magice.
Nu e doar un hoţ, e şi ucigaş, se gândi Kelsea cu o tresărire. Dincolo de bărbatul arătos simţea că mai are şi un alt chip, cumplit, cu o viaţă tot atât de întunecată precum apa dintr-un lac îngheţat. Şi a ucis de multe, multe ori. Gândul acesta ar fi trebuit s-o îngrozească. Kelsea aşteptă o vreme, dar ce înţelese apoi era chiar mai rău: toate astea nu contau absolut deloc.”

Kelsea a reușit să treacă o prima parte a examenului impus de Spectrul și este lăsată să-și continuie drumul. Ajunge în Citadelă exact în ziua când pleacă tributul anual datorat Reginei Roșii – 250 de femei, bărbați și copii care sunt puși în niște cuști. Din momentul în care asistă la asemenea oroare, tânăra parcă devine cu totul alta. Nu se mai teme să-și înfrunte inamicii, este mai sigură pe ea, iar primul lucru pe care îl cere înainte de a fi încoronată este să fie distruse cuștile, încălcând astfel tratatul încheiat de mama ei cu Regina Roșie. De acum înainte, oricând pot fi invadați de războinicii din Mortmesne.
Cum decurge încoronarea Reginei din Ținutul Teatling și prin ce peripeții mai trece Kelsea după ce a ajuns pe tron și ce reacție are Regentul în fața nepoatei sale, vă las pe voi să aflați. În cel puțin două cazuri s-a încercat asasinarea ei și se pare că printre străjeri există un trădător. Dar cine să fie el?
Regina Adevărată este un roman destul de reușit, chiar dacă are și anumite părți mai slabe. Unele întrebări au rămas fără răspuns : cine este tatăl lui Kelsea? De ce nimeni nu știe numele real al Reginei Roșii și cine este ea de fapt? Ce reprezintă cele două safire de la gâtul tinerei?
Recomand cartea tuturor celor care îndrăgesc genul fantasy. Aveți ocazia să întâlniți scene palpitante, unele chiar șocante, intrigi, trădări, crime.

9 puncte/10

Review overview
5
***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

6 COMMENTS

  1. Felicitari si multumesc Alina, asteptam cu interes impresiile tale, intrucat am vazut pana acum pareri impartite despre aceasta carte! Ai facut o recenzie minunata, completa si edificatoare, in ceea ce ma priveste! Ma tenteaza cartea, dar voi astepta si aparitia volumului urmator, sa le pot citi impreuna!

  2. Citind recenzia, am ajuns la concluzia ca pana la urma nu trebuie sa ratez nici aceasta carte. Totul presară in jur numai tentatie. Multumesc, Alina.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.