Dosarul Cameleonul de Peter Robinson – Editura Leda

Dosarul Cameleonul de Peter Robinson – Editura Leda

by -
15
Dosarul Cameleonul de Peter Robinson

Dosarul Cameleonul, de Peter Robinson

Titlu original : Aftermath

Traducere : Mariana Piroteala

Editura : Leda

Numar pagini : 576

Gen : Politist

De aceasta data va prezint o carte a carui autor a fost laudat pana si de Stephen King. Tocmai acest fapt mi-a trezit curiozitatea. Chiar atat de bine scrie? DA.
Dosarul Cameleonul” este un roman politist ce face parte din seria Inspector Banks. Inca de la inceput suntem partasi la evenimente inspaimantatoare. Romanul a devenit baza pentru episodul pilot a serialului de televiziune DCI Banks.

Maggie Forrest a fost trezita din somn de strigatele vecinei sale, Lucy Payne si stiind ca sarmana fata este abuzata de sot, nu pierde timpul si suna la politie. La apel raspund politistii Dennis Morrisey si agent debutant Janet Taylor. La fata locului, in apropierea usii de la intrare au gasit o femeie intr-o balta de sange. Inca traia, desi avea o taiatura adanca deasupra urechii stangi. Plecati sa verifice fiecare incapere, au ajuns la niste scari ce duc spre garaj si spre pivnita. Adrenalina le pompa in vene. Nu stiau ce vor gasi dincolo de usa pivnitei. Abia au avut timp sa mediteze la primele impresii create de incaperea mica – oglinzi peste tot, inclusiv in tavan, zeci de lumanari aprinse imprejurul unei saltele pe podea, pe saltea o fata, goala si legata cu ceva galben in jurul gatului, miros de carne in putrefactie -, ca de undeva din spatele lor, dintr-un din ungherele intunecate ale pivnitei a sarit la atac un barbat inarmat cu o maceta. Dennis si-a dus mana spre baston, dar a fost prea lent. Maceta i-a crestat mai intai obrazul, cascandu-i-l de la ochi pana la buze. Apoi a fost lovit in gat, sangele improscand peretii.

imagini (1)In timp ce Dennis cade, Janet a scos bastonul, gata sa pareze loviturile atacatorului. Loveste pana il neutralizeaza, il leaga cu catusele de o conducta si cheama ajutor prin statie.
Inspector-sef Alan Banks a preluat cazul si nici macar nu banuia cu ce se va confrunta. Femeia gasita cazuta langa usa de la intrare era Lucy Payne, o tanara de 22 ani, in prezent sub supravegherea medicilor. Cel care ii atacase pe politisti era sotul acesteia,Terry Payne(28 ani), iar acum se zbatea intre viata si moarte dupa loviturile date de politista. Din pacate agentul Morrisey a pierdut lupta cu viata. Si mai era fata moarta in pivnita. Ajuns la fata locului, priveste spre imaginea de cosmar de acolo. Dar ceva anume il face sa se indrepte spre o usa. Probabil mirosul si mai cumplit din prima incapere il face sa intre. Curentul nu functiona asa ca incearca sa distinga pe cat posibil ceva in lumina ce se revarsa din pivnita principala. In timp ce ochii i se obisnuiesc cu intunericul din incapere, lui Banks i se pare ca zareste mici palcuri de ciuperci ce cresteau ici-colo din pamant. Apoi a realizat. Nu erau ciuperci, ci niste degete de la picioare umane ce se iteau din pamant.

Expertii criminalisti au depistat pe langa cele 5 cadavre din pivnita, inca 2 schelete in gradina. Pe masura ce trecea timpul, numarul victimelor crestea. In urma verificarii fiselor dentare, mostrelor de ADN, s-au aflat identitatile a patru din cele cinci fete din pivnita. Autopsia victimelor a scos la suprafata faptul ca au fost violate, iar moartea s-a produs prin strangularea cu un lat. Toate fetele erau tinere, cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani. Date fiind faptele – modul de operare, faptul ca de erau luate in vizor fete blonde si cu parul lung, gasirea gentilor abandonate, toate au dus la concluzia ca ele au fost omorate de misteriosul criminal in serie, cunoscut doar drept Cameleonul. Concluzia nu e decat una singura – Terry Payne este Cameleonul. Greu de crezut ca acest om era un criminal in serie. In fond era un tanar profesor de biologie, proaspat casatorit. Era atragator si fermecator, simpatizat la scoala, atat de copii, cat si de colegi.
Acum ca raufacatorul a fost prins se presupune ca acest cosmar a luat sfarsit. Dar chiar asa sa fie din moment ce acelasi mod de operare il are si Violatorul din Seacroft? In urma cu doi ani un barbat a violat sase femei. Nu a fost prins nici pana in prezent. Se pare ca Payne locuia singur, pe atunci, chiar in Seacroft. Inca nu era cu Lucy. Violurile au incetat exact in aceasi perioada cand el s-a mutat in Deal, s-a casatorit si a inceput sa predea la Silverhill. Deci, care dintre cei doi era Terry ?

Intrebarea care se pune acum e ce rol a jucat Lucy. Stia ce facea sotul sau? Payne putea strecura pe oricine inauntru prin garaj, apoi direct in pivnita. Daca tinea incaperea sub cheie,se poate ca aceasta sa nu fi aflat nimic. Locul era destul de bine izolat fonic. Si in caz ca stiuse cu ce se ocupa acesta, de ce nu spunea nimic? Dintr-un straniu simt al loialitatii? Sau de frica? Dar daca era implicata mai mult? Metoda rapirii indica faptul ca era posibil ca ucigasul sa fi avut un ajutor, pe cineva care sa le atraga pe fete in masina. O femeie ar fi fost perfecta pentru acest rol. Era oare Lucy o criminala? La ancheta aceasta nu a putut furniza prea multe date datorita tulburarii posttraumatice. Psihologului consultant, dr. Jenny Fuller a fost rugata sa-i faca o evaluare a profilului psihologic, dar sa afle si date din trecutul acesteia. Nu i-a luat mult timp sa afle ca a fost data in plasament la varsta de 12 ani. Dar mai important e faptul ca Lucy a fost una din Cei sapte din Alderthorpe.
In urma cu zece ani politia si niste asistenti sociali au descins in satul Alderthrope. Actionau ca urmare a unor afirmatii potrivit carora niste copii erau maltratati intr-un ritual satanic si anchetau disparitia unui copil. S-a descoperit ca doua familii isi umileau si torturau copiii, ii tineau in custi fara mancare zile in sir si ii foloseau ca obiecte sexuale in ritualuri satanice. Un copil, o fetita de noua ani a fost gasita moarta, depusa in lada cu gunoi. Ramasitele ei prezentau urme de tortura si abuz sexual. Sotii Muray aveau patru copii, iar sotii Godwin, trei copii,printre care si pe Lucy. Si cu totii erau rude – Oliver Murray si Pamela Godwin erau frati si nimeni nu stia exact cine cui ii era parinte. Abuz familial pe scara mare.

Avand in vedere ca agentul debutant Janet Taylor s-a folosit de uz de forta excesiva si l-a lovit pe Terry Payne pana l-a transformat intr-o leguma, Departamentul de Plangeri si Disciplina s-a autosesizat, iar inspector Annie Cabbot – iubita inspectorului-sef Banks, a fost trimisa sa solutioneze cazul. In declaratia data de Janet reiese ca l-a lovit pe Payne de trei ori in tampla stanga si o data in incheietura. Dar medicul care l-a operat, afirma ca fusese atat de mult lovit incat i-a afectat creierul. Cel putin noua lovituri, ele fiind date si pe cand barbatul statea intr-o pozitie inferioara – eventual cazut pe jos. Dar rana cea mai serioasa, cea care putea fi fatala, a fost cauzata de una sau doua lovituri la ceafa. Lucru infirmat de Janet. Oare ce s-a intamplat intre perioada atacului asupra lui Dennis si sosirea politiei? Avand in vedere ca intre timp Terry Payne a murit datorita loviturilor incasate, politista a fost adusa in fata justitiei si arestata, acuzata fiind de omucidere.
In paralel cu toate anchetele in desfasurare, avem posibilitatea sa aflam cate ceva si despre viata personala a inspectorului Alan Banks. Se afla in divort dupa un mariaj de peste 20 de ani. El tot incearca sa amane pronuntarea, dar o veste venita din partea fiicei lui il nauceste. Viitoarea sa fosta sotie este insarcinata cu un alt barbat. La randul sau si el este intr-o relatie cu inspector Annie Cabbot, dar nu prea au timp unul de altul datorita meseriei lor. Ba mai mult, in ultima vreme s-a trezit ca mai mult isi imparte timpul cu psiholoaga Jenny Fuller, datorita cazurilor pe care le rezolva impreuna. Ei se cunosc de mai bine de 7 ani, pe vremea cand Jenny era prietena cu sotia lui. Dar asta nu a impiedicat-o sa incerce sa-l seduca la un moment dat, dar el a refuzat-o pe motiv ca este insurat, chiar ca avea o casnicie nefericita. Acum e tarziu. Alan o are deja pe Annie. Doar ca relatia celor doi este destul de complicata mai ales ca ea a ramas cu niste sechele din trecut. Cu ani in urma, la o petrecere dupa ce fusese avansata la gradul de sergent, trei colegi ofiteri incercasera sa o violeze. Unul reusise inainte sa apuce sa–i respinga. In urma violului a ramas insarcinata si a fost nevoita sa faca un avort. Traumatizata, nu i-a denuntat decat cand era prea tarziu, probele inlaturate, iar seful de personal acceptase spusele celor trei ofiteri in detrimentul spuselor ei.

Dar ce s-a intamplat cu Leanne Wray, fata data disparuta si considerata a fi fost omorata si ea de Cameleon? Cadavrul ei nu se numara printre cele descoperite in casa lui Payne. Ultima data fusese vazuta in compania a trei tineri ce aveau probleme cu legea. E moarta si ingropata pe undeva ? Sau a fugit de acasa in urma disputei avute cu parintii? Abia aflase vestea ca mama ei vitrega este insarcinata, iar aceasta la nervi, i-a spus fetei ca poate pleca din casa daca tine neaparat. Si ce anume ascunde Maggie Forrest, vecina care a chemat politia? De ce anume se teme? De ce a fost nevoita sa fuga din Canada ? De ce o protejeaza pe Lucy? Ce se va intampla intr-un final cu agent debutant Janet Taylor?

Desi in “Dosarul Cameleonul” actiunea incepe cu prinderea criminalului, extrem de multe elemente reusesc sa creeze confuzie. Este evident cine este criminalul, dar nimic din acest caz nu este atat de simplu pe cat pare. Crimele infaptuite sunt atroce. Iar povestea Celor sapte din Alderthorpe este greu de digerat.
Mi-a placut faptul ca autorul a oferit multe detalii atat despre munca desfasurata de politie, dar si despre cum se realizeaza un profil psihologic. Nu ma asteptam ca intr-un roman politist sa gasesc si scurte momente romantice, inspectorul Banks fiind impartit intre sentimentele pe care le are pentru Annie, o politista cu o fire destul de dificila si care da impresia ca mai mult fuge de complicatiile vietii de cuplu, si atractia pe care o simte pentru mai vechea sa amica Jenny, o psiholoaga pe care am indragit-o inca de la inceput.
Recomand aceasta carte tuturor impatimitilor de romane politiste.

 9,2 puncte/10

Autor: Alina

Surse imagini: pinterest.com

Recenzii cărţi

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

15 COMMENTS

  1. Cartea asta o vreau mult de tot locco_smiley_9 pare asa de interesanta
    Alina,recenzie super,eu am vazut tasnind sangele la lovitura cu macheta 😀

    • Alina felicitari pentru prezentare. S-a simtit adrenalina, sadismul si sangele de pe pereti. Macabru tabloul, dar este in totalitate stilul tau.

  2. Multumesc mult Lilah ! 😉 Si cum ai banuit,aceasta este cartea care m-a facut sa fiu verde la fata.Chiar merita citita

  3. Alina. esti o ispita pentru noi. O carte interesanta care te face sa fii curios in privinta ei, mai ales ca tu ne-ai starnit ceasta curiozitate prin recenzia realizata. Nu am citi nimic de autor si poate ca la fel ca si mine sunt mai multe persoane si din aceasta cauza este super ca ai adus-o in atentia noastra a cititorilor. locco_smiley_10

  4. Mili & Iasmy ,povestea m-a incitat de la primele pagini – datorita tabloului descris chiar la inceputul cartii.A fost inedit sa se inceapa cu prinderea atacatorului/ucigasului.Se observa ca lui Peter Robinson ii place riscul.Risca si bine face.Sunt 22 de carti ce fac parte din seria Inspector Banks,dar la noi s-au tradus doar nr. 12 si 17 – Dosarul Cameleonul si Prietena diavolului.Sper sa mai fie traduse si altele.
    Multumesc fetelor!

  5. AUUU,MACABRA CARTE,DA EU DE UNDE SA STIU CINE ESTE DE VINA SI CINE NU!??REA ALINA,REA
    FELICITARI PENTRU RECENZIE!O CARTE COMPLEXA,O RECENZIE LA FEL! locco_smiley_10

  6. Felicitari pentru recenzie! Imi place foarte mult! Chiar m-ai prins in mrejele acestei carti. Suna foarte incitant!! 🙂

  7. felicitari Alina, eu una ador cartile si filmele politiste
    CSI , NCIS, MINTI CRIMINALE,,,,, ASA CA mi-a placut
    va pup

  8. Multumesc pentru tabloul vivid pe care l-ai descris !!
    Multumesc ca in prima zi cand chiar ma simteam si eu mai bine m-ai facut sa citesc recenzia pana la capat ( de curoasa ce sunt !!! )
    Multumesc ca te-ai gandit si la cei care n -au avut placerea sa citeasca de mult carti care sa-i faca sa aiba cosmaruri cu sange , degete iesite din pamant, ..
    multumesc ca nu ai scris mai multe recenzii de gen !!
    Multumesc pentru tott !!
    Acum te las , acum trebuie sa plec , am o programare la psiholog sa ma ajute sa trec peste tablul descris de tine si sa scap de cosmaruri !!
    Tuturor devoratorilor de romane psiho-thriller-horror le doresc o zi linistiita !!

  9. Ineresanta alegere, Alina si super-interesanta prezentarea! Iti trebuie nervii tari pentru cartea asta, dar recenzia pe care ai facut-o e provocare pe fata!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.