Dragă Ava de Ilsa Madden-Mills - Editura Trei - recenzie

Dragă Ava, de Ilsa Madden-Mills – Editura Trei – recenzie

Dragă Ava
Ilsa Madden-Mills
Editura Trei
DEAR AVA
Traducere: DANA PURGARU
Număr pagini: 380
  Ilsa Madden-Mills este una dintre cele mai bine vândute autoare Wall Street Journal, New York Times și USA Today, Ilsa Madden-Mills, scrie povești de dragoste contemporane pentru adulți cu mult suflet și umor. Fostă profesoară de limba engleză și bibliotecară, aceasta iubește unicornii, cafeaua cu spumă și orice carte cu femei războinice. Adoră toate lucrurile care au legătură cu „Mândrie și prejudecată” și, desigur, domnul Darcy este eroul ei absolut.
    ,,Cititorul este atras încă de la început de Ava și chinurile ei: durerea sa e vizibilă și palpabilă. Ilsa descrie personajul cu un asemenea realism, încât poți simți tot ce simte ea și tot ce i se întâmplă pe parcursul poveștii.” Modern Belle Books
,,Rechinii bogați și populari fac legea la prestigioasă școală Camden Prep, găzduită într-o clădire acoperită de iederă. Cândva, am vrut și eu să fac parte din lumea lor – până când unul din ei m-a distrus.Ultimul lucru la care mă așteptam era o scrisoare de dragoste anonimă de la un Rechin.Serios?
 Îi uram pe toți pentru ce-mi făcuseră. Întrebarea e care dintre Rechini este admiratorul meu secret.”
  Mi-a plăcut foarte mult această carte. Coincidență sau nu, penultima carte citită este exact despre același personaj feminin puternic, la fel de distrus, dar hotărât să răzbată. O tânără fată care are note excepționale este la o școală foarte bună cu bursă și locuiește cu măicuțele. O viață foarte grea de mică, o mamă care se droga, mai mult beată, cu parteneri de joasă speță pe care îi atrage, și cu care vrea să o inițieze și pe  micuța Ava. Fuga de multe ori de acasă pentru a scapa de abuzuri, trăitul pe sub poduri, înnoptatul prin cutii de carton, foamea și frigul îndurate. Pe lângă ea apare și un suflet chinui, frățiorul ei, conceput la o beție. Născut cu sindromul omului beat, abandonați de mamă, cei doi vor fi crescuți de măicuțe care au grijă de copii. Ava este precum pasărea Pheonix, hotărâtă să renască din cenușă și să meargă mai departe.
  Într-o seară, la o petrecere dată lângă o fâșie de pădure,se sfârșește tragic pentru Ava. Fiind în penultimul an la liceu, cu un prieten dintre Rechinii celebri ai școlii, îl va însoți la această petrecere. Va bea mult, cineva premeditat îi va da să  bea, posibil și drogul violului. Se va îmbăta, va dansa cu mai mulți băieți, iar Chance, prietenul ei o va abandona și va pleca cu altă fată. Ava se va trezi în noapte, singură cu hainele răvășite, fără chiloți cu o durere groaznică de cap și pelvis. Va crede că din cauza băuturi, mai ales că ea nu bea deloc. Ceea ce va descoperi o va îngrozi profund. A fost violată. Nu își va aduce aminte cine a fost. Nu va recunoaște persoana care va veni și o va duce cu mășină la casa prietenei sale.

,,Îmi ling buzele uscate și crăpate, iar stomacul mi se întoarce pe dos. Mă simt de parcă fierea mi se ghemuieste în măruntaie. Nu-mi dau seama cum creierul meu buimac știe că otrava zace undeva în mine, dar o face, și tot corpul vrea să o elimine.
 Îmi e greu să mă mișc, mă simt epuizată, am dureri. Măcar dacă aș putea să închid ochi și să plutesc…
Stai…Scot un sunet instinctual, ca și cum corpul meu ar ști ce s-a întâmplat, dar creierului îi ia ceva timp să-l prindă din urmă. Am fusta adunată în jurul șoldurilor și zona pelviană goală. Nici o urmă de lenjerie albă de la maici. Simt vag cum frunzele și crengile îmi zgârie fundul. Mâinile cercetează inutil pielea, de parcă bucata de material ar putea să apară ca prin magie.
 Ah, Ava, știi ce-i asta…cum ai putut să fii atât de naivă…
Îmi înclin gâtul și mă aplec în față, ca să mă uit la vânătăile mici, purpurii, de pe interiorul coapselor. Le ating, iar durerea pe care o simt în zona țesutului inflamat mă face să gem.
 Limpezimea și înțelegerea iau locul amintirilor tulburi, tăindu-le cu un cuțit ascuțit. Nu-mi amintesc detalii, mare parte din ce s-a întâmplat e un gol total, dar un monstru a fost cu mine în pădurea asta.”

  Aproape după un an, Ava revine la școala de la Camden Prep. Deși urăște fiecare pas care îl face este hotărâtă să termine aici, hotărâtă să îi ofere și fratelui ei mai mic un loc mai bun de învățat, iar ei un loc la facultate, și poate își va aminti cine e vinovatul.
  Nu a uitat interminabilele ore petrecute la poliție, și cum aceștia au tratat-o ca pe un nimic. Băieții care au participat la acea petrecere fac parte din elita orașului, cu părinții foarte bogați și cu funcții sus puse. Nimănui nu i-a convenit când au fost interogați, din această cauza au ratat și campionatul la fotbal.
Din primele ore este tratată ca o paria, cu șicane și vorbe foarte usturătoare la adresa ei. Turnătoarea și scârba care s-a dus la poliție și i-a turnat pe băieții populari după petrecere s-a întors.Va reuși să îi facă față?
  O scrisoare anonimă de la un admirator strecurată în dulapul ei îi va da speranță. Oare de la cine este?De la fostul prieten care a părăsit-o,Chance, de la Knox, liderul Rechinilor sau de la fratele lui Dane?

,,Dragă Ava,…
Ce vreau să spun de fapt e…când te uiți la mine, simt ceva REAL.
Și asta nu mi s-a întâmplat niciodată.
Au trecut zece luni de când ai fost aici, dar nu pot să te uit.
Mi-a fost dor să te văd mergând pe culoar.
Mi-a fost dor să te văd făcând galerie la meciurile mele de fotbal.
 Mi-a fost dor de mirosul părului tău.
Apoi în noaptea aia totul s-a destrămat.
Dacă ai nevoie de ceva, orice, vreau să-ți fiu alături. Scrie-mi.Te rog.105-555….
P.S.Sunt un Rechin, dar nu ți-aș face rău niciodată.
P.P.S. Am încercat să lupt cu ceea ce simt, dar te vreau. Încă te vreau.”

 
  Knox, liderul Rechinilor, un dur care de la început a urmărit-o cu privirea, ca pe o insectă. Când a devenit prietena lui Chance, s-a comportat și mai distant. Ava se simte atrasă de răutăciosul rechin cu părul bogat, de culoarea mahonului, cu ochii lui de un gri pătrunzător, precum metalul, tăioși, intenși, încadrați de gene negre.De multe ori i-a surprins privirea, studiind-o, făcând să fie agitată.
Acum, după ce revine la liceu, Ava va face echipă la un curs cu Knox. Deși are pe față o cicatrice mare, ei tot îi se pare atrăgător, în ciuda tachinărilor răutăcioase dintre cei doi.
Coincidență sau nu, când șicanele răutăcioase o lasă cu un cauciuc tăiat la mășină și Ava îi cere ajutorul admiratorului secret, va apare întâmplător Knox să o ajute. La fel, acesta îi va lua apărarea în față rechinilor care o înjosesc pe la spate.
 
  Se pare că multe persoane au avut de suferit de pe urma petrecerii nefaste. Unul dintre aceștia este Dane, fratele lui Knox. Acesta se droghează și are multe remușcări. Nu își aduce aminte prea bine petrecerea. Dacă el este cel care i-a făcut rău Avei? Neputința de a nu ști și de a nu fi oprit această oroare se suprapune peste durerea și remușcările pe care le are de la moartea mamei sale. Aceasta suferea de boli psihice. Aceasta a fost și ea violată și bătută când participa ca și pianistă la un concert. În unul din episoadele sale agitate când uită cine este, și-a atacat propriul copil cu un cuțit pe față. La ceva vreme s-a sinucis în piscina casei.
  Cu durerea mamei pierdute, cu un frate care e dependent de el, Knox va încerca să își înfrâneze sentimentele față de Ava, dar nereușind. Va încerca să o apere și de atacurile rău voitoare. Va încerca în continuare să descopere cine e violatorul. Ceea ce își amintește Dane, la cuvintele unui prieten, îl vor bulversa total, fiind la un pas de sinucidere.
  Tatăl lui Dane și Knox, îi va face o propune Avei. Acesta vrea să își salveze familia, și va ajuta să îl poate reține pe violatorul Avei, dar va dori ca fata să ia în considerare despărțirea de fiul său Knox. Acesta este sfâșiat între dragostea ce i-o poartă Avei și dragostea de frate pe care o poartă lui Dane. Familia lor trece prin grele momente,iar cu Ava alături de Knox, Dane nu va reuși să se vindece.
  După ce va descoperi cine este violatorul ei, după ce va lua în considerare cele spuse de tatăl băieților, Ava este decisă să părăsească liceul și să se distanțeze de Knox. Despărțirea lor va fi una dureroasă, el o vrea cu orice preț în viața lui, dar trebuie să își salveze și familia…
Ultimele cuvinte îi vor da speranța, oare vor fi adevărate?
,,-Nu îngreuna lucrurile, te rog. Într-o zi în viitor, să vii să mă cauți. Găsește-mă și vino la mine și spune-mi că încă mă iubești și că mă vrei și că nu poți trăi fără mine în brațele tale…”
După examenul de bacalaureat, Ava se va înscrie la o facultate prestigioasă și anii vor trece…
Ce se va întâmplă mai departe?
Se vor mai reîntâlni cei doi sau cicatricile și rănile produse vor fi de nereparat?
O poveste foarte tristă, dureroasă, dar foarte frumoasă, merită citită!

Carte disponibilă pe site-ul Trei

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Dragă Ava de Ilsa Madden-Mills – Editura Trei – recenzie

 

5 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.