Lanțul de crime de Meg Gardiner-recenzie

Titlul original: Kill Chain
Traducere: Ioana Vighi
Editura: Univers
Colecția Enigma
Anul apariţiei: 2015
Nr. de pagini: 352
Gen: Thriller, Mister, Suspans, Romantic-Suspans
Cotaţie Goodreads: 3,88

Seria Evan Delaney: 1. China Lake ; 2. Mission Canyon ; 3. Jericho Point ; 4.Crosscut ; 5. Lanțul de crime – Kill Chain

   Când tatăl ei dispare misterios, Evan Delaney are numai 72 de ore pentru a face rost de informaţia cerută de răpitorii acestuia. Doar că, într o lume a spionilor, asasinilor şi şantajiştilor, nimic nu este ceea ce pare, secretele trecutului sunt periculoase, iar eroina se vede împinsă într o cursă nebună de la un capăt la celălalt al lumii pentru a aduna piesele unui adevărat puzzle şi a opri lanţul de crime.
„Cele cinci romane ale lui Meg Gardiner sunt, pur şi simplu, cea mai bună serie de crimă şi suspans pe care am citit o în ultimii douăzeci de ani.“ – Stephen King


   Meg Gardiner (n. 1957) a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Stanford şi a lucrat ca avocat, apoi ca profesor de creative writing la Universitatea din Santa Barbara. A trăit mult timp în Anglia, unde a şi publicat primele cărţi, abia mai târziu fiind descoperită de publicul şi critica americană. A debutat în 2002 cu romanul China Lake, primul dintr o serie de cinci care o au ca eroină pe Evan Delaney, o jurnalistă de investigaţie. În 2008 a început o nouă serie, care o are în centru pe Jo Beckett, un psiholog criminalist, şi care cuprinde patru romane.


   Deși nu auzisem nimic despre scriitoarea Meg Gardiner, m-am lăsat ademenită de descrierea cărții. Mă așteptam să fie un roman polițist, dar am constatat că am de-a face cu o poveste care iese în evidență față de alte scrieri ale genului, tocmai pentru că este o combinație – aventură, acțiune, suspans, romantism. Avem de-a face cu agenți secreți, traficanți de droguri, răpiri puse în scenă de matroana unui bordel, agenți CIA și miniștrii șantajați pentru că au practicat sex cu minori, trădări, scene șocante sau emoționante etc.

   Bilă albă am oferit pentru faptul că autoarea a pigmentat acest thriller cu anumite elemente romantice, dar și pentru că a știut să adauge un pic de ironie, cât să dea savoare întregii lecturi. De asemenea, mi-a plăcut că pe parcurs sunt introduse noi personaje care vor mării doza de suspans prin faptul că fiecare deține o informație utilă. Atât de multe evenimente au loc în cele 72 de ore (timpul acordat de răpitori), încât nu am avut când să mă plictisesc.

   A existat totuși ceva care m-a deranjat. Nu înțeleg de ce s-a tradus direct ultimul volum din serie. E adevărat că se poate citi și ca roman de sine stătător, dar trebuie să se țină cont și de faptul că pe lângă acțiunea propriu-zisă, ne sunt oferite și multe amănunte despre viața privată a protagoniștilor. Cei care au citit cărți de JD Robb, Alex Kava, Iris Johansen, Lisa Jackson, înțeleg foarte bine la ce mă refer. Astfel de romane ne arată cum evoluează o eventuală poveste de dragoste sau relația cu rudele sau colegii. Există o continuitate de care trebuie să se țină cont. În cazul de față, mi-aș fi dorit să aflu cum a început povestea de dragoste dintre Evan Delaney și Jesse Blackburn, cum s-a întâmplat de a pierdut Evan sarcina, momentul în care Jesse a fost lovit de o mașină și a rămas paralizat, cum s-a descoperit că tatăl lui Evan este spion și ce reacții au avut membrii familiei. Unele evenimente au fost amintite pe scurt, dar pe altele le-am dedus.

   Personajul central al cărții, Evan Delaney (34 ani) este scriitoare, fost asistent juridic în Santa Barbara, California, în prezent fiind jurnalist liber-profesionist. Este genul de femeie predispusă la tot felul de probleme, dar nu-i lipsește curajul. Ar fi în stare să alerge dintr-un capăt în altul al Pământului, doar pentru a-și ajuta prietenii. În cartea de față, m-a impresionat acel moment în care este lovită de o mașină, și așa zdruncinată cum este, se ridică în picioare și își continuă alergarea, doar pentru a o salva pe fetița partenerei tatălui ei. Este genul de persoană care o îndrăgești din primul moment. Este amuzantă, ironică, spontană. Își adoră familia, chiar dacă e una disfuncțională. Vă puteți da seama ce surpriză a fost pentru ea să descopere abia la vârsta de 33 de ani că tatăl său a fost spion? Partea bună este că îl are aproape pe iubitul ei Jesse. Chiar dacă acum sunt logodiți, în trecut au întâmpinat destule necazuri. La un moment dat au fost la un pas să se despartă după ce el a rămas paralizat.

   De fapt, ce s-a întâmplat…Jesse mergea cu bicicleta când un BMW a intrat în el și, dintr-un sportiv a devenit paraplegic într-o clipită. După un an de spitalizări și reabilitare s-a ales cu realitatea zdrobitoare că n-avea să revină la cel care a fost cândva. În momentul de față, m-am bucurat că nu merge tot timpul în scaunul cu rotile, ci se folosește de cârje. Dar mai important e că această nenorocire cumplită care i-a distrus viața, nu mai are un impact emoțional asupra lui. Imaginile nu-l mai hărțuiesc și a reușit să-și depășească furia. În prezent este avocatul lui Phil, dar și consilier pentru cei care au trecut prin aceeași situație ca și el.

   Phil Delaney, tatăl lui Evan, a fost căpitan de vas, proiectant de arme, absolvent al colegiului de Marină Militară, uneori spion maritim. A fost nevoit să denunțe o operațiune murdară a guvernului în care au murit oameni pe care îi cunoștea de-o viață. Și pentru asta a trebuit să plătească. Guvernul i-a interzis accesul la informații confidențiale. A fost dat la o parte de serviciile militare și secrete cărora le-a dedicate întreaga viață. Un procuror ambițios dorea cu ardoare să-l acuze și a petrecut luni întregi încercând să găsească ceva care să-l incrimineze. După ce ați aflat toate aceste lucruri, vă mai miră faptul că a fost răpit?
    Acțiunea romanului “Lanțul de crime” începe în forță, chiar cu momentul răpirii lui Phil. Dintre toate cele pentru care se pregătise și se călise de-a lungul anilor, ăsta era ultimul lucru la care s-ar fi putut aștepta. Într-o după-amiază de primăvară, în timp ce conducea pe o autostradă izolată din California, a fost asaltat de câțiva indivizi. De ce acum? Să aibă legătură cu faptul că a fost deconspirat și a fost ușor să-l găsească? Sau vrea cineva să se răzbune în urma acelei operațiunii dezastru? Cert e faptul că fusese localizat cu exactitate pe drum. L-au încercuit, l-au târât afară din mașină și în timp ce-i cărau pumni și picioare, el și-a dat seama de adevăr. Cineva l-a vândut! Doar familia (fiul lui, fiica și fosta soție), Jesse și fosta lui parteneră, Jakarta Rivera (Jax) știau că se află în Santa Barbara. Nu-și poate da seama cine l-a vândut, dar știe sigur ce voiau de la el. A reușit să scape de indivizi pentru scurt timp, atât cât să dea telefon avocatului său, Jesee. Știa că era singura persoană care ar fi putut lua atitudine. Din păcate, mesajul va fi ascultat abia a doua zi. Să fie oare prea târziu?
    “Sunt Phil. Sunt în mare belea, trebuie să faci ceva pentru mine. Am fost luat pe sus. Autostrada Unu, în nordul districtului Santa Barbara. Oamenii ăștia vor ceva ce a fost ascuns de Jakarta Rivera. Indiciile care duc la lucrul ăla se află în hârtiile pe care Jax i le-a lăsat lui Evan. Nu-i putem lăsa să pună mâna pe ele. Dacă obțin informația aia, o s-o folosească pentru a localiza și a ataca. Dacă ajunge la ei, o să înceapă să ucidă. Jesse, trebuie să pui mâna pe hârtiile alea și să le distrugi. În seara asta. Mâine o să fie prea târziu. Ține-o pe fiica mea departe de asta. Evan nu trebuie să știe. Protejează-o. Altfel, familia mea o să devină parte din lanțul de crime.”
   lantul de crime 2   Între timp, Evan află de la poliție că s-a descoperit mașina tatălui ei într-o zonă mlăștinoasă și se merge pe premiza că acesta s-ar fi sinucis. Desigur că și-a făcut apariția și procurorul care în ultimul timp a căutat motive să-l acuze de trădare și este ferm convins că Phil, fost agent de informații cu legături în zone dubioase, și-a înscenat moartea, înainte de punerea sub acuzație, așa că cere ajutorul celor de la FBI. Ciudat e faptul că nu există urme de frânare, portiera șoferului fusese deschisă cu mult înainte de impact, iar computerul lui a dispărut. Asta dovedeşte că Phil ar fi coborât din mașină în mers, a luat computerul și a împins mașina la vale.
    Convinsă că tatăl ei a fost răpit (neștiind încă de mesajul pe care acesta i-l lăsase lui Jesse), Evan încearcă să găsească o soluția ca să-l găsească. Fată inteligentă, își dă seama că dacă dispariția lui are legătură cu spionajul maritim, singura persoană care ar fi putut da vreun indiciu sau un ajutor este Jax (o femeie planturoasă de culoare, la vreo 45 de ani). Aceasta este o fostă agentă CIA, extravagantă, șireată și violentă. Avea o afacere cu soțul ei englez, Tim North și omora oameni pentru bani. Dar cum să dea de ea dacă nu știe numărul ei de telefon, nici unde locuiește sau dacă numele ei este cel adevărat?
    Însă Evan se trezește cu un invitat surpriză în casă! Nimeni altul decât Tim North care îi spune că și Jax a dispărut nu doar tatăl ei. Interesant faptul că acesta știe pentru ce anume au fost răpiți Phil și Jax. Nu din cauza vreunei operațiuni clandestine, ci de ”curve, arme și bani.” Șantaj sexual, cea mai veche tehnică de spionaj.
   “ – Jax lucra pentru Agenție când nu existau decât bănuieli că între cartelurile de droguri și forțele paramilitare ar fi legături. Colonei asiatici vindeau heroină ca să construiască armate private. Cartelul ăla din Ecuador care finanța Hezbollah cu arme, IRA care antrena rebelii din forțele Armate Revoluționare din Columbia. Jax a reușit o tehnică de seducție extinsă. A cumpărat informații de la matroana care conduce un lanț de prostituție. O cheamă Rio Sanger. În cazul de față, ea e creierul.”
   Să fie adevărat că Phil și Jax au fost răpiți de proprietara unui bordel ? Se pare că da. Cei doi au lucrat împreună la operațiunea Riverbend, în urmă căreia Rio a avut mult de pierdut, iar acum vrea revanșa. Despre ce operațiune este vorba? Rio conducea un club pentru clienți cu gusturi exotice. Sex cu minori. Acești clienți nu știau că sunt filmați, iar mai târziu, când ajungeau în funcții cheie, deveneau şanjatabili.
    Însă lucrurile încep să se complice. Casa lui Evan este ținută sub observație, iar când aceștia ies din casă, se trezesc atacați de doi indivizi. Făcând exces de zel, Tim îl execută pe unul dintre ei fără să știe pe moment că respectivul era agent special al SUA. Dar cum se face că de pe telefonul acestuia primesc un apel din partea matroanei Rio?
   “– Dacă-l vrei pe taică-tu înapoi, să nu amesteci poliția pentru că în secunda doi o să te salte pentru uciderea unui agent federal. Te bagă la pușcarie și taică-tu moare. Vreau dosarul Riverbend. Toate documentele pe care Jakarta Rivera le are despre operațiunea din Columbia și Thailanda. Nu mă refer la notițe sau memouri. Mă refer la DVD-uri. Înregistrări video. Fă rost de ele în 72 de ore. Ăsta nu e termenul-limită. Eu, una, am terminat-o cu el. Tu ești cea care trebuie să ajungă la el înainte să moară de deshidratare.”
     Pe baza unei scrisori codate, Evan și Tim găsesc locul unde sunt ascunse dosarele. Dar în seif se mai află și un flash drive care conține niște înregistrări făcute de Jax. În cadrul acestor înregistrări, aceasta mărturisește modul în care s-a implicat de bunăvoie în operațiunea Riverbend, cum a făcut rost de toate filmele “vesele “ cu miniștri practicând sex cu minore, cum l-a sedus pe partenerul de viață a lui Rio, un mercenar pe nume Hank Sanger, dar arată și cum a fost omorât acesta din urmă. Asta să caute de fapt Rio?Înregistrarea morții lui Hank? Să dovedească cine este asasinul? Sau să fie vorba de cu totul altceva ?
     Ca să ajungă pe urmele dosarului Riverbend, Evan este nevoită să plece în Thailanda. Ajunsă în acest capăt de lume, se reîntâlnește cu Jax, iar la Bangkok au parte de o mare aventură! Abia acum se descoperă faptul că Rio le indusese tinerelor din bordel hipopituitarism în copilărie, adică a stopat hormonul creșterii ca să le împiedice dezvoltarea și maturizarea fizică. Așa a găsit ea o soluție mai ieftină ca să nu mai înlocuiască tot timpul fetele cu altele mai tinere. Fizic păreau ca niște copii, dar erau femei în toată firea. Iar două dintre aceste creaturi, Bliss și Shiver vor să le omoare pe Evans și Jax.
     V-am povestit doar un sfert din acțiunea cărții. Cert este faptul că autoarea a reușit să mă facă să văd lumea întunecată a prostituatelor, pedofililor și a traficanților de droguri.

    Povestea din ”Lanțul de crime” este cu adevărat interesantă și te ține într-o permanentă stare de surescitare din momentul răpirii și până la final. Recomand cartea tuturor fanilor Lisa Jackson, Alex Kava, Iris Johansen, Gayle Lynds, Elizabeth Lowell.

Nota 9,4

Editura Univers

Cartea Lanțul de crime de Meg Gardiner a fost oferită pentru recenzie de către Editura Univers. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Univers. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant şi cărtureşti

Autor: Alina

14 COMMENTS

  1. woaw,Alina,da are actiune cartea asta nu gluma,iar cu recenzia ta,succesul e garantat!deci,felicitari si vreau cartea locco_smiley_37

  2. Cred că este una dintre recenziile cele mai bune pe cae le-am citit.Felicitări!!!! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  3. Felicitari, Alina ! O recenzie tulburatoare si foarte frumoasa ! Ador recenzile tale ! locco_smiley_10 locco_smiley_10

  4. Alina, o recenzie de top! Felicitari!!! Imi place foarte mult cum ai prezentat cartea,cred ca si mie mi-ar placea sa o citesc, sper sa traduca si primele carti din serie, e intr-adevar frustrant sa incepi cu ultimul volum…

  5. felicitari alina!ca de obicei esti o ISPITA,de data asta pe bune m-ar tenta cartea dar si pe mine ma enerveaza chestia asta cu serii netraduse.mai stam putin poate totusi… locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  6. Si eu mi-am dorit sa citesc aceasta carte, iar recenzia ta mi-a reamintit ca era prima carte pe care am pus ochii de la editura Univers. Da, vreau sa citesc romanul, caci m-ai facut prea curioasa! Felicitari!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.