Vrăjitor şi vrăjitoare-Darul de James Patterson (volumul 2)

Titlul original: Witch&Wizard:The Gift 
Traducerea: Cristina Ghidoveanu
Editura: Leda
Număr pagini: 350

An apariţie: 2012darul vrajitor si vrajitoare-James Patterson

Darul, face parte din seria Vrăjitor şi vrăjitoare, deocamdată traduse trei volume la noi, celelalte două încă nu. În primul volum am făcut cunoştinţă cu Wisty şi Whit. Whisty cea banală, se pare că este vrăjitoare, iar Whit cel cu abdomen perfect este vrăjitor, iar ei nu prea ştiu de puterile lor.
Cei doi fraţii au fost condamnaţi la moarte de către un individ perfid numit Cel Care Este Unicul. La fel şi părinţi lor sunt căutaţi pentru trădare. Au fost torturaţi într-o închisoare care înăbuşă magia, dar se pare că sunt mai puternici decât par.
O fată moartă, care se întâmplă să fie marea dragoste a lui Whit, a apărut misterios şi i-a salvat din închisoare.
Byron Swain, un adolescent şi el, dar informator şi trădător, este transformat în dihor de către Whisty.
Lumea este se pare multiplă, se pare că există Lumea de sus, Lumea de jos, Tărâmul Umbrelor, acolo unde cu greu mai scapi cu viaţă,Tărâmul Liber.vrajitor si vrajitoare-darul
În volum al doilea, deja facem cunoştinţă cu ororile înfăptuite de Noul Ordin. Da, ştiu, sunt şi în prima carte, dar acum sunt inimaginabile.
,,Noul Ordin a desfigurat deja acest oraş cândva frumos, făcându-l de nerecunoscut. Arată ca un cadavru în putrefacţie, mişunând de viermi lipsiţi de minte. Cerul sufocat de aproape de pământ, clădirile fără formă-chiar şi feţele oamenilor care se revarsă grăbiţi şi nervoşi în jurul meu-sunt la fel de lipsite de culoare şi de viaţă ca şi betonul de sub picioarele mele.
Ştiu că populaţia obişnuită a fost spălată pe creier cu mare eficientă de către Noul Ordin, dar aceşti cetăţeni par puţin cam prea tăcuţi, puţin cam prea presaţi de ceva, puţin cam prea aţintiţi asupra broşurilor de propagandă pe care le strâng în mâini ca pe nişte cărţi de rugăciune.”
Wisty, scapă de la execuţie, dar în locul ei va fi executată Margo, o copilă din Rezistenţă.
Deşi sunt la Garfunkel, pe tărâmul liber, se pare că trădătorii sunt pretutindeni. Unicul care este Unic, poate controla aerul, pământul şi apa, dar se pare că îi lipseşte ceva-Darul Wistyei. Care este acela?
Unicul se joacă cu minţile lor, ca o pisică cu un şoarece, se pare că era cât pe ce să scape de Whit, care, cu mintea rătăcită după Celia, va pleca singur pe Tărâmul Umbrelor. La fel se va întâmpla când Celia apare pe panourile uriaşe de propagandă şi îl va îndemna să se predea împreună cu sora sa Unicului.
Unicul le va arată puterea lui nemărginită, se va juca cu ei, de parcă ar fi fire de iarbă în vânt. Deşi Wistya, îi va transforma în păsări, ei vor fi alungaţi din aer, la fel din apă şi de pe pământ. Se pare că nu sunt la fel de puternici, sau nu ştiu cum să îşi folosească puterile. Ei vor fi închişi în Centrul Minunată Lume Nouă, acolo unde răsplata este în… ciocolată, dar…
Se pare că trădătorul Byron Swain, cel care conducea Rezistenţa, va apărea şi în centru. Acest personaj controversat mi-a dat bătăi serioase de cap. Nu am reuşit să îl înţeleg: spune că s-a schimbat, dar, tatăl său care este unul din Unici, îl va manevra după bunul său plac, el recunoaşte că este îndrăgostit de Wisty, aceasta mai repede l-ar extermina decât să îi dea o şansă.
Aici în centru le arată cum merge treaba. ASER este cel care conduce Centru, precum cei mai mulţi dintre funcţionarii Noului Ordin, nu are absolut nici un pic de simţ al umorului. Ei nu sunt acolo ca să facă vrăji, sunt ca să demonstreze ,,potenţialul dinamicompetent”şi să transmită ,,energia biocinetică”
Ciocolata este răsplata pentru lucrul bine făcut, dar se pare că dăunează grav, mai ales că sunt conectaţi la monitoare când îşi iau răsplata.
Wisty, se pare că devine dependentă de ciocolată, iar după o ,,recompensă de ciocolată” abia dacă putea sta în capul oaselor, şi două zile după aceea a trebuit să rămână în pat, supravieţuind cu apă şi biscuiţi pentru supă.
După o repriză de izbucnire în flăcări a lui Wisty, totul se schimbă, se pare că Unicul vrea Darul, ea nu prea ştie care este, astfel că va fi dusă la Izolare.
Aici, o mulţime de savanţi încearcă să îi descopere darul.
,,Începe cu ceară. Helga ia substanţa fierbinte şi nişte fâşii lipicioase de pânză şi începe să-mi smulgă de pe craniu preţiosul par de trei milimetri, abia crescut.
În continuare, îmi aruncă abur fierbinte în faţă şi în nări ca un tratament facial din iad. Sufocare cu o răsuflare de dragon. Prefer oricând tortură cu apă turnată pe faţă.”
,,Monotonia lipsită de ziuă, de lumină, de aici din celulă creează şi ea condiţiile ideale pentru psihoză. Am făcut deja pariu cine o să cedeze primul. Byron-nu glumesc-a numărat boabe de fasole (adică fasole mexicană), la fel ca tatăl lui cel bun de nimic din Noul Ordin. Whit a scris în jurnal şi a căutat Tărâmul Umbrelor (şi pe Celia, desigur), iar eu mi-am provocat singură durere ca să mă călesc pentru următoarea vizită a brigăzii de tortură.”

Groaznic este când îi aduc pe un platou, mâinile ,,băiatului de la tobe”, cel de care Wisty s-a simţit atrasă la un concert, dar se pare că a trădat-o, astfel că Unicul a pus mâna pe ei.
Dacă nu reuşeşte să îi dea Darul, Unicului, vor fi executaţi. Informatorul Byron, va încerca să îi ajute să scape. Se pare că are magie primită prin atingerea de Wisty, astfel că va încerca să îi scape. Cei doi fraţi se vor transforma în peştişori şi vor evada prin toaletă.
Se pare că şi părinţi lor sunt prinşi, Unicul vrea cu tot dinadinsul să scape de familia Allgood.
Drept pedeapsă, Byron, va trebui să o vâneze pe ceea care o iubeşte şi să o ucidă. Va primi o echipă de asasini.
”Fuseseră cu siguranţă spălaţi pe creier să ucidă persoana al cărui miros îl simţiseră pe băţul rupt ce le fusese aruncat în cuşti. Erau cu siguranţă puternici şi rapizi. Aveau dinţi meniţi să sfâşie carne crudă, şi unghiile lungi, netăiate, care arătau şi retezau ca nişte gheare.
Şi erau doar nişte copii. Cândva, copii umani. Byron nu e tocmai sigur ce sunt acum. Numai că sunt cei mai buni dintre cei buni, la un singur lucru: să omoare alţi copii.”
Va reuşi să îi găsească  pe cei doi fraţii? Ştie că Wisty îl urăşte, aşa că vrea să o găsescă, şi împreună să se lase sfâşiat de către haită de asasini. Va reuşi acest lucru? Va fi în stare, sau o va ajuta din nou?
Wisty şi Whit se vor transforma în persoane vârstnice, şi vor încerca să îşi croiască drum prin oraş. Se pare că vor da iarăşi de bucluc, când vor vedea o mulţime de oameni strânşi în jurul unui munte de cărţi.
”-Cărţile sunt haos! Vrem ordine! Cărţile sunt haos!
-În compensaţie pentru toţi cei care s-au pierdut pentru todeauna în hoinărelile imaginaţiei! Care s-au pierdut în pofta obscenă pentru visuri… şi în cunoaşterea de dragul cunoaşterii!”
Wisty nu va rezista, astfel că va face o vrajă, iar paginile cărţilor încep să salte în sus şi în jos.
,,Zboară! Cărţile zboară!
Se revarsă spre cer ca un foşnet victorios, ca o mie de păsări cântând cu o energie şi o viaţă nouă. Sunt purtate de vânt în formă unui Venorm, aşa cum se văd gâştele sau lebedele, numai că, desigur, sunt zeci de mii de păsări-cărţi în stolul asta.”
În sfârşit, după multe chinuri vor ajunge în Garfunkel, iar aici Rezistenţa formată din copii se pare că nu mai are nici un chef de a se împotrivi Puterii. Lipsa fraţilor, bombardarea neîncetată a Tărâmului liber, i-a demoralizat. Informatorii sunt peste tot, astfel că vor trebui să fugă prin tunele pentru a se salva.
Va încerca să distrugă bombardierele, astfel că puterea tuturor copiilor împreună, plus un cor de voci:
”Ultimul cuvânt să-ţi fie!, -corb sau drac! în vijelie
Să te-întorci, -te-nchida Noaptea sub plutonicu-i zăvor!
Pene nu lasă pe cale-martore minciunii tale!
Nu-mi sfărâma cu aripi spectrale sihăstria!”
Aşa, vor reuşi să transforme bombardierele în păsări, dar sunt multe…
Vor reuşi prin fuga nebună să scape? Vor fi aduşi iar la execuţie publică, iar părinţi celor doi fraţi vor fi vaporizaţi.
Acest al doilea volum, parcă abundă în suferinte, copii transformaţi în criminali, cunoaşterea lucrurilor înăbuşită, cărţile, pictura, totul va dispărea. Oare ce are de gând Unicul? Ce vrea să facă din această lume?
Nota mea pentru această carte este 9,8. Cruzimea prea mare din carte nu mi-a căzut tocmai bine. Să vedem în volumul 3 ce se mai întâmplă cu cei doi fraţi.

Autor: Nicol

6 COMMENTS

  1. Nu am citit nici primul volum, dar suna totul foarte interesant. Nu cred ca am citit pana acum vreo carte cu vrajitori.

  2. Hai k ma tentezi din ce in ce mai tare! Am pus seria pe lista. Avem toate volumele traduse sau alerg dupa cele in english? 🙂

  3. Felicitari, Nicol ! Superba prezentare ! Esti o ispita in mod constant ! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.