Dublu Exitus. Vânătoare de spioni în plin Război Rece de Trevor Barnes...

Dublu Exitus. Vânătoare de spioni în plin Război Rece de Trevor Barnes – Editura RAO – recenzie

Dublu Exitus. Vânătoare de spioni în plin Război Rece de Trevor Barnes

Dublu Exitus. Vânătoare de spioni în plin Război Rece, de Trevor Barnes – Editura RAO – recenzie

Titlul: Dublu Exitus. Vânătoare de spioni în plin Război Rece

Autor: Trevor Barnes

Editura: RAO

Anul apariției: 2021

Nr pagini: 383

   Dintre cazurile de spionaj care s-au desfășurat în timpul Războiului Rece, cel al spionilor din Portland implicând o rețea construită pe criterii dincolo de tiparele cunoscute, a zguduit întreaga lume prin implicațiile sale. Evenimentul din aprilie 1930 când ambasadorul SUA la Berna a primit o scrisoare misterioasă care conținea două plicuri, unul adresat lui și celălalt directorului FBI de la aceea vreme, J. Edgar Hoover, au schimbat principiile Serviciului de Securitate după care s-au ghidat până atunci.

  Scrisorile erau redactate în limba germană și ofereau informații secrete americanilor transmițând totodată instrucțiuni detaliate despre cum poate fi contactat un potențial spion. Ambele erau semnate “Lunetistul”. În perioada care a urmat aceeași sursă trimite informații valoroase către CIA, determinând astfel deschiderea unui nou caz denumit sugestiv “Vizionarul’’. Identitatea spionului nu era cunoscută, dar informațiile de o calitate superioară despre Polonia, au dus la concluzia că doar un ofițer din serviciul polonez de informații putea avea acces la acestea.

  Alături de scrisoarea Lunetistului se mai aflau două documente. Unul era o scrisoare cu dată de 25 mai 1959, de la ministrul adjunct de Interne din Polonia către Corpul de Securitate Militară Internă  din Polonia, marcată “Strict Secret de Importantă Deosebită”. La această scrisoare era atașat “ Indexul documentelor obținute din Ambasada Britanică prin infiltrarea unui agent între ianuarie 1952 și noiembrie 1952”, care conținea zeci de pagini dactilografiate însumând nouăzeci și nouă de puncte. Documentul se referea la mai multe subiecte, de la Manualul Serviciului de Informații al Marinei Britanice, care includea” detalii despre metodele de obținere a informațiilor în cadrul marinei și despre sfera de interes a acestor informații, până la datele tehnice amănuntele cunoscute de britanici despre sonarul de pe submarinele sovietice sau dezertările din marina poloneză.

  Deși credibilitatea noilor informații era privită cu reținere și într-o oarecare măsură, cu îndoială, serviciile secrete au demarat o anchetă care a luat amploare după primele investigații. Prezentarea unui număr considerabil de agenți, detalii din viața lor descoperite prin intermediul convorbirilor telefonice puse sub urmărire, schimbările intervenite în timp și asocierile acestora, constituie demersurile anchetatorilor prezentate pe larg în paginile următoare. Rapoartele întocmite de David Whyte în cadrul Serviciului de Securitate referitoare la interogarea martorilor implicați, a persoanelor vizate, comportamentul acestora si concluziile la care s-a ajuns, dau startul unei acțiuni complexe și dinamice în vederea rezolvării acestui caz care pare de nedeslușit pentru o perioada lungă de timp.

  Soții Kroger instalaseră încuietori noi și sigure la uși și la ferestre. Vecinii au oferit câteva descrieri vagi ale interiorului – cărți pe toți pereți și un aparat mare de radio în salon – dar, ușor de înțeles, dacă aceștia erau spioni profesioniști, nu exista niciun semn vizibil de echipament de transmisie, nici în bungalou, nici pe acoperișul acestuia. Era mai periculos că M15 să spargă “ redută” Kroger așa cum pătrunseseră ilegal în apartamentul lui Lonsdale din Casa Albă. Așa că interiorul bungaloului a rămas misterios, ca sanctuarul unui templu în care accesul este interzis.

  În Anglia anului 1960, când încă nu avusese loc reforma sistemului judiciar, judecarea celor vinovați implică o serie de restricții prin prisma contestării fără motiv de către avocați a unor potențiali jurați.

   Procurorul general a început prin a clarifica faptul că inculpații nu erau acuzați de actul de spionaj în sine, ci de o conspirație, un acord de a pune în aplicare actul criminal de spionaj. Dovada conspirației este în general o problema de deducție bazată pe faptele celor puși sub acuzare. 

  Spionilor sovietici, activiști KGB, care acționau sub identități false furate de la persoane decedate, le este descoperită activitatea tenebroasă îndreptată împotriva Occidentului. Pagubele produse de aceștia au avut un impact copleșitor în diverse ramuri. Acțiunile desfășurate de Konon Trofimovici Molody, a soților Cohen, a lui Houghton și Gee, sunt dovezi clare în acest sens.

  Teoria serviciilor sovietice de informații a devenit religia statului naționalist rus al lui Putin, ale cărei icoane nu sunt doar sfinții, ci și spionii. Însă secretele, odată făcute publice, nu mai pot fi ascunse la loc.

  Interesul constant al  Rusiei față de războiul chimic și bacteriologic a început la sfârșitul anilor 20 când Lenin a  înființat în secret “Laboratorul X” pentru dezvoltarea și testarea otrăvurilor și produselor toxice nedetectabile. Informații științifice noi despre tehnologii și proiecte industriale importante în industria chimiei, în construcția reactoarelor nucleare și a motoarelor de aeronave, arme nucleare și motoare atomice pentru submarine și nave de suprafață, sunt doar câteva dintre domeniile vizate. Demersurile întreprinse prin intermediul spionilor pentru obținerea informațiilor în diverse domenii de activitate au căpătat amploare în timp iar prejudiciile rezultate sunt incalculabile.

  Agenți ai Rusiei care lucrează sub acoperire încă reprezintă o amenințare clară pentru Occident, deconspirarea acestora nu a fost niciodată facilă, dar acest lucru nu i-a împiedicat pe cei împotriva cărora acționează să o ducă la bun sfârșit.

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Dublu Exitus. Vânătoare de spioni în plin Război Rece de Trevor Barnes

 

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.