Dune. Casa Corrino (volumul III din trilogia Preludiul Dunei) de Brian Herbert & Kevin J. Anderson - Editura Nemira - recenzie

Dune. Casa Corrino (volumul III din trilogia Preludiul Dunei), de Brian Herbert & Kevin J. Anderson – Editura Nemira – recenzie

Dune. Casa Corrino (volumul III din trilogia Preludiul Dunei)

de Brian Herbert & Kevin J. Anderson

Editura Nemira
Colecția Armada
Data publicării în limba română: 2021
Titlul original: Dune: House Corrino (2001)
Traducere: Cristina Ghidoveanu, Ștefan Ghidoveanu
Număr de pagini: 704

   Dune. Casa Corrino încheie integrator trilogia Preludiul Dunei, serie prequel care descrie evenimente petrecute înainte de cele din ciclul literar original Dune, publicat sub semnătura lui Frank Herbert.

  Brian Herbert (fiul scriitorului) și Kevin J. Anderson (popular autor de SF) extind universul acestei saga cu multă atenție și respect pentru ideile anterioare, păstrate în schițele marelui lor predecesor.

  Cu cât acțiunea se apropie temporal de gravitația astrală a momentului de debut al primului volum Dune, de mutarea Casei Atreides pe Arrakis, tot mai multe planuri ale trilogiei se leagă de cele ale seriei inițiale, livrând satisfacții revelatoare cititorilor care au ajuns la finalul ce constituie un nou început.

  Casa Corrino deține puterea supremă în Galaxie prin Împăratul Padișah al Universului Cunoscut. Numele acestei familii a fost adoptat după Bătălia Corinnului, marea victorie din Jihadul Butlerian – revolta umană împotriva mașinilor asupritoare.

  Planeta pe care își avea fieful familial Casa Corrino era Salusa Secundus, dar aceasta a fost distrusă într-un atac nuclear, astfel încât tronul Leului de Aur a fost transferat pe Kaitain. Deșertificată prin iradiere, Salusa mai este utilizată doar drept colonie-penitenciar și ca teren ideal de antrenament pentru teribilele trupe de elită ale Împăratului, Sardaukarii, tocmai datorită vitregiei climei sale.

  Membrii Casei Corrino s-au păstrat mereu la putere printr-o combinație de viclenie și violență aplicată împotriva contestatarilor, ce s-au adăugat forței tradiției și dorinței de stabilitate ale tuturor celorlalte mari familii nobiliare din Landsraad – un fel de Parlament medieval galactic.

  În acest volum din Preludiul Dunei, Împăratul Padișah Shaddam al IV-lea este la un pas să obțină controlul politic absolut, cu ajutorul Proiectului Amal de producere a mirodeniei artificiale, dezvoltat în secret de mârșavii tleilaxu.

  Dacă Maestrul Cercetător Hidar Fen Ajidica va izbuti să sintetizeze substanța apărută în mod natural numai pe Dune, planeta nisipurilor nu va mai avea nicio importanță strategică, iar Ghilda Spațială, Comunitatea Surorilor Bene Gesserit și toți cei care folosesc melanjul vor depinde de bunăvoința Împăratului.

  Doar încercarea ducelui Leto Atreides de a-i face dreptate exilatului prinț Rhombur și de a recuceri planeta Ix, fostul fief al acestuia, mai poate împiedica obținerea puterii totale de către membrii Casei Corrino.

  În plus, concubina oficială a ducelui, Jessica, tânăra cu ascendență misterioasă, este gata să încurce și ea planul milenar al Maicilor Bene Gesserit de a crea o ființă atotputernică, născând un fiu în locul unei fiice… schimbând astfel întreaga istorie a umanității.

   Pe Arrakis, Liet Kynes, planetologul imperial, le-a oferit fremenilor un vis: o lume înverzită, pentru care ei sunt gata să se revolte împotriva baronului Vladimir Harkonnen, guvernatorul monstruos care le conduce atât de sadic planeta.

Acesta, împreună cu oamenii lui, încep să urzească planul de distrugere definitivă a Casei Atreides.

Un plan într-un plan dintr-un alt plan, toate se leagă, în tradiția atât de specifică universului Dune.

Seria Prelude to Dune / Preludiul Dunei este alcătuită din romanele:

Dune: House Atreides (1999) / Dune: Casa Atreides
Dune: House Harkonnen (2000) / Dune. Casa Harkonnen
Dune: House Corrino (2001) / Dune: Casa Corrino

Carte disponibilă pe site-ul NemiraDune. Casa Corrino (volumul III din trilogia Preludiul Dunei) de Brian Herbert & Kevin J. Anderson - Editura Nemira - recenzie

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

 

 

12 COMMENTS

  1. O recenzie excelentă, Marius! Se vede că ești un pasionat al acestui gen. Felicitări!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.