Endurance. Un an în spațiu, o viață de descoperiri de Scott Kelly – Editura Trei – recenzie
Endurance. Un an în spațiu, o viață de descoperiri, de Scott Kelly – Editura Trei – recenzie
Endurance. Un an în spațiu, o viață de descoperiri.
An aparitie: 2020
Autor: Scott Kelly
Titlul original : Endurance: A Year in Space, A Lifetime of Discovery
Traducere : Andrei Covaciu
Editie: Necartonată
Editura: TREI
Nr. pagini: 624
“Aceasta nu este numai o palpitantă poveste cu aventuri. Este mai degrabă un proiect de viață.”
Endurance este povestea incredibilă și fascinantă a astronautului american Scott Kelly care prin curajul, dăruirea și puterea unui spirit care îndrăznește să își descopere limitele, a reușit să participe și să ducă la final o misiune cu riscuri extreme, oferindu-ne astfel răspuns la întrebări esențiale despre spațiu și posibilitatea noastră de a călători, concretizând datele pe care acestea le implică.
Perioada de pregătire, adaptare la noile condiții, cunoașterea celor care îl vor însoți în acest demers, aducând în atenție multe detalii necunoscute publicului larg, constituie începutul relatării extraordinare a parcursului acestei misiuni. Plecarea are loc din Cosmodromul Baikonur, cândva locul secret de lansare al Programului Spațial Sovietic, unde ajunge să înțeleagă și să cunoască la propriu, filosofia rusească referitoare la tehnologie și eficacitatea acesteia: Dacă un lucru merge – de ce să-l schimbi?
‘’ Cât valorează să vezi cum doi foști inamici încrâncenați își transformă armele în mijloace de transport destinate exploatării și dezvoltării cunoașterii științifice? Cât valorează să vezi două state cândva inamice transformându-și războinicii în colegi de echipaj și în prieteni pe viață? Este imposibil să convertești asemenea lucruri în dolari, însă pentru mine aceste argumente mă fac să consider că proiectul merită fiecare ban cheltuit – din punctul nostru de vedere, merită chiar să-ți riști viața pentru a-l duce mai departe. “
Compararea datelor biometrice extinse pe parcursul unui an calendaristic, ale celor doi astronauți, frații gemeni Scott Kelly, cel care pleca în spațiu și Mark, cel care va rămâne pe Pământ, pot ajuta la găsirea multor răspunsuri esențiale viitoarelor călătorii spațiale și constituie unul dintre aspectele importante ale acestei misiunii. Oamenii de știință de la NASA consideră că munca de cercetare efectuată la bordul Stației acoperă două zone de interes. Prima este constituită din studiile benefice pentru viața de pe Pământ ca urmare a cercetărilor care “abordează proprietățile substanțelor chimice care ar putea fi folosite pentru producerea unor medicamente, studii în domeniul combustiei, ce ar putea dezvălui noi căi prin care s-ar putea mări eficiența arderii diverselor substanțe inflamabile- sau producerea unor noi materiale.”
Cea de-a doua zona de interes este dedicată rezolvării problemelor cu care s-ar putea confrunta în viitoarele misiuni de exploatare a spațiului implicând echipamente dedicate menținerii vieții în condiții extreme, găsirea unor soluții la problemele de natură tehnică ce intervin în zborul prin spațiu și de asemenea, găsirea unor alternative care să ajute la soluționarea necesităților corpului uman în condiții de imponderabilitate.
“În timpul acestei expediții, la bordul SSI se vor desfășura peste patru sute de experimente proiectate de oameni de știință din mai multe țări și acoperind o plajă largă de domenii de studiu. Cele mai multe experimente au de-a face, într-un fel sau altul cu efectele gravitației. Aproape toate cunoștințele noastre despre lume sunt influențate de existenta acesteia, însă în momentul în care poți extrage acest element din subiectul unui experiment- fie că este vorba despre un șoarece, o salată, un fluid sau o flacără- descătușezi o întreagă nouă variabilă. “
Prezentarea acestor experimente cu amănunte pe înțelesul tuturor, rutina zilnică, dar și cu multe întâmplări neprevăzute, fiecare bucurie a micilor reușite, toate te fac să te simți acolo alături de ei, într-o lume dincolo de cer, într-un univers întunecat, plin de pericole și totuși fascinant. Prima instalare a unui espressor pe navă le aduce o stare de nedescris și de neînțeles pentru noi cei care îl considerăm atât de comun, problemele apărute la conectarea cu nava care îi alimentează la un anumit interval de timp, posibilitatea unei “conjuncții” cu un gunoi spațial având o viteză combinată de 56.327 kilometri pe ora și care ar avea că urmare spulberarea Stației, sunt doar câteva întâmplări pe care autorul le relatează cu multă emoție.
Prezentul și trecutul astronautului sunt prezentate armonios și te poartă în două lumi atât de diferite, implicând pe alocuri seturi complexe de informații pentru cei interesați de spațiu, dar și o relatare uimitoare a vieții acestuia.
“Unii astronauți au revenit pe Pământ având păreri primenite despre rolul umanității în cosmos, ceea ce i-a îndemnat să îmbrățișeze noi credințe de natură spirituală sau să se reapropie de credință în sânul căreia au crescut. Nu aș pune niciodată la îndoială experiențele intime ale altei persoane, însă faptul că am avut prilejul să privesc Pământul din acel loc nu m-a făcut niciodată să trăiesc vreo revelație de natură spirituală. Eu sunt o persoană cu aplicare către știință, curioasă să cuprindă tot ce poate înțelege cu privire la univers. Știm, de exemplu, că există trilioane de stele, mai multe decât toate firele de nisip de pe Pământ. Aceste stele constituie mai puțin de cinci la sută din materia existența în univers. Restul este format din materie întunecată și din energie întunecată. Universul este atât de complex. “
“Primele două zile petrecute în spațiu pot fi exasperante pentru orice astronaut”, spune la un moment dat autorul, oferindu-ne o lecție de viață pe parcursul întregii cărți. Răbdarea, lupta interioară a fiecăruia dintre ei pe care aleg să o ignore atât cât pot, grija pentru ceilalți și întrajutorarea prezența pas cu pas, sărbătorirea cu fast doar cu puținul pe care îl au, trăind acele momente cu încrederea că mâine poate fi o altă zi, că cea de astăzi nu este ultima, este fascinant.
Colaborarea dintre reprezentanții mai multor țări aflați în anumite perioade pe Stație este frumos relatată și prezentată în detaliu. Find primii astronauți care au petrecut o perioada mai lungă și consecutivă în spațiu, Scott și Mișa au devenit, în timp, elementele cheie, dar și promotorii al căror curaj și reușite au contribuit la progresul cunoașterii umane.
Revenirea acasă la terminarea perioadei propuse, rezultând astfel o misiune de succes, este emoționantă. Concluziile care au rezultat, schimbările intervenite în gândire, aprecierea unor lucruri pe care altă dată nu le remarca, sunt descrise cu emoție și regret că totul s-a sfârșit, că posibilitatea unui nou început nu mai reprezintă o opțiune pentru el.
“Am învățat că o realizare care pare a fi opera unei singure persoane ascunde probabil munca și gândirea a sute, poate chiar mii de oameni – și am mai aflat că este un privilegiu să întruchipezi realizarea respectivă.”
Carte disponibilă pe site-ul editurii Trei
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Endurance. Un an în spațiu, o viață de descoperiri de Scott Kelly
Interesanta,se vede ca ti-a placut.
Multumim pentru recomandare Iliuta!
Interesantă și captivantă! O recomand cu drag!
Interesant! Am trecut-o pe lista!
Este fascinantă! Mulțumesc, Dana !
Stiu ca e genul tău.se vede ca ti-a placut după recenzia frumoasă! Felicitări Iliuta!
Mulțumesc, Nicoleta !
Pare o carte interesantă. Multumesc de recomandare
Cu drag, Vero !
Wow, super! Doar ce am urmărit lansarea rachetei chinezești și a fost de poveste. Superbă recenzia! As vrea și eu în spațiu! Apropo, au avut acum o campanie de înscriere pentru următoarea lansare, nu știu când va fi, probabil peste câțiva ani. Rusia vrea să desprindă cupola de la SSI „mama navă ” cică ar vrea să formeze un nou SSI cu China, nu știu ce șanse au. Dar cine știe. Cu toate că știrile arată că Rusia își continuă colaborarea în spațiu cu SUA. Am să iau și eu cartea. Felicitari!
Multe detalii și abordări sunt fascinante! Succesele dobândite se datorează, în primul rând colaborării remarcabile dintre statele participante.. Mulțumesc pentru apreciere !