”Prințesa Genevieve”, ea nu poate simți nici un pic de afecțiune pentru acest străin care îi era tată. Un singur lucru ar fi putut să o scoată din starea de disperare în care era...

Eve Cartea a doua. Sacrificiul de Anna Carey-recenzie

Editura Leda, Grupul Editorial Corint
Nr. pagini: 316
Traducere: Bogdan Alexandru Sasu și Shauki Al-Gareeb
Titlu original: Once

Este al doilea volum al trilogiei Eve: 1. Eve; 2. Sacrificiul (Once); 3. Razvratirea (Rice)

Temele de bază ale cărții sunt reluate și în acest volum. Povestea Evei, care încearcă să răzbească într-o lume profund distrusă, curajul, speranța și dragostea care îi dau putere, dar și trădarea de care are parte, le regăsim într-o lectură la fel de atractivă și captivantă ca și cea a primului volum. Este genul de carte pe care nu o poți lăsa din mână de la prima până la ultima pagină. Volumul al doilea este ceva mai complex decât primul, acțiunea e mai închegată, iar decorul se schimbă, părăsim pădurea și drumurile prin pustietate pentru a ajunge, alături de Eve, în Orașul de nisip, unde o vor aștepta noi provocări cărora e silită să le facă față.

oncePentru prima oară de când a evadat de la Școală, Eve și-a găsit pacea. Locuiește în Califia, un paradis pentru femei, la adăpost de soarta îngrozitoare care le așteaptă pe orfanele Noii Americi. Dar sigurața ei are un preț: a fost obligată să-l abandoneze pe Caleb, singur și rănit, la porțile orașului. Când aude că acesta se află în pericol, încearcă să-l salveze, însă e prinsă și dusă în Orașul de Nisip, capitala Noii Americi.
La sfârșitul primului volum, ne întrebam dacă Eve reușește să ajungă în tabăra de la Califia. Reușește, cu ajutorul lui Caleb, dar este nevoită să se despartă de acesta, întrucât în tabără nu erau primite decât femei. Aici se consideră ajunsă la liman, dar, după cum va descoperi, siguranța e relativă, iar bunătatea femeilor de aici nu e dezinteresată. Eve era vânată de soldații regelui, iar pe capul ei se pusese o recompensă, așa că era un ”bun de schimb” valoros în caz că așezarea era descoperită. Realizând acest lucru, și îngrijorată în același timp de soarta lui Caleb, Eve fuge însoțită de prietena ei Arden (care ajunsese și ea la Califia în urma lui Eve), dar sunt capturate foarte rapid și duse – Arden înapoi la Școala de fete (de unde evadaseră pentru a nu fi folosite pe post de animale de prăsilă, după cum știm din primul volum), iar Eve în Orașul de nisip pentru a fi predată regelui.
Motivul pentru care Eve era atât de căutată, m-a luat total prin surprindere: era fiica regelui, lucru pe care și ea îl află cu stupoare. Regele îi spune că a iubit-o pe mama ei, dar destinul i-a despărțit, însă îi pare rău că nu le-a putut fi alături când molima a făcut ravagii. Avea o poză cu el și mama ei, care dovedea acest lucru, și oricum, asemănarea lui Eve cu el era evidentă! Eve descoperă Orașul de nisip, înălțat pe ”scheletul” fostului Las Vegas unde reconstrucția Noii lumi era evidentă, dar pe ea nu o impresionează, căci știa prețul pe care îl plăteau orfanii Vechii lumi pentru aceasta! Deși regele e dornic să o recunoască și să o prezinte tuturor drept ”Prințesa Genevieve”, ea nu poate simți nici un pic de afecțiune pentru acest străin care îi era tată. Un singur lucru ar fi putut să o scoată din starea de disperare în care era…

După câteva zile, regele a decis să o prezinte oficial oamenilor.
Mulțimea a fost copleșită…Un bărbat stătea la un metru de baricada de metal. Restul lumii era absorbită de muzică. El se afla în mijlocul lor. Nu se mișca. Nu se uita la copiii din spatele meu, la Locotenentul Stark sau la Rege. Se uita doar la mine. Apoi a zâmbit. Un gest de-abia vizibil – doar o mică mișcare din buze, o lumină în ochii lui verzi. Capul îi era ras. Era mai slab.. Dar întreg corpul meu l-a recunoscut, lacrimile au început să curgă în timp ce ne uitam unul la altul, conștientizând adevărul. Caleb mă găsise.”
Fac o paranteză pentru a remarca faptul că desfășurarea acțiunii, vârsta protagoniștilor, lumea devastată, mai puțin capitala – unde prosperitatea se făcea simțită – organizarea revoltei (Caleb era unul din cei care acționau în acest sens), și întreaga atmosferă a cărții mă duc cu gândul la ”Jocurile foamei”. Așadar, dacă v-a plăcut acea trilogie, vă va plăcea și aceasta, cu siguranță!
La palat, Eve face cunoștință cu Beatrice, desemnată camerista ei, cu verișoara ei Clara și mama acesteia, Rose, cu Charles Harris – șeful proiectului de restaurare al orașului, de care vara ei era îndrăgostită, ca și cu Reginald, Șeful de Presă al Regelui, un personaj care mi-a fost antipatic la început, dar care nu era chiar ce părea a fi…
Acțiunea se petrece pe două planuri: odată avem viața de la palat, cu personajele de aici, cu regele, care încerca să o convingă pe Eve de justețea acțiunilor sale și cu Charles, care începuse – cu asentimentul regelui – să o curteze pe Eve; în al doilea plan avem viața de dincolo de zidurile palatului a celor nemulțumiți, care începuseră să se organizeze pentru a se opune regimului. Eve se strecura noaptea din palat pentru a se întâlni cu Caleb și astfel îi cunoaște pe unii din reprezentantii disidenților. Află și despre cel care îi coordona, un anume Moss, care organizase și ”Cărarea” din sălbăticie, care făcea legătura între taberele de afară, cum fusese și Califia. Așadar, speranța și dorința de schimbare exista, lumea nu se resemnase așa cum se temuse Eve!
Relația dintre Eve și Caleb evoluează, amândoi fiind conștienți de sentimentele dintre ei, pe care și le asumă și le recunosc drept ceea ce sunt: erau îndrăgostiți iremediabil unul de celălalt.
M-a privit, mângâindu-mi cu degetul obrajii, nasul și toată fața. Apoi și-a lipit buzele de ale mele, rămânând așa pentru o clipă. Am savurat mirosul familiar al pielii lui, barba lui pe obrazul meu, mâinile lui în părul meu. L-am îmbrățișat, dorindu-mi să putem sta așa pentru totdeauna, cu luna mereu pe cer și cu pământul oprit din rotația propriei axe.”
Într-una din zile, la rugămintea lui Eve, regele e de acord să o lase să facă o călătorie la Școala de fete unde învățase. M-a impresionat starea în care le găsește pe prietenele ei, și gestul pe care îl face pentru a le ajuta să scape, cu cooperarea aceleiași profesoare care o ajutase și pe ea cu câteva luni în urmă. Dacă vor reuși, urmează să vedem…
Acțiunea atinge cote dramatice când Caleb este prins și condamnat la moarte! Disperată, Eve face o înțelegere cu tiranul care îi era tată. Ce a promis în schimbul vieții lui Caleb? Veți vedea, e un sacrificiu din partea ei, și tot nu va fi de ajuns…

colaj sacrificiulDacă finalul primului volum l-am perceput ca tulburător, de această dată e copleșitor de-a dreptul! Sunt bulversată după ce am întors ultima pagină și nerăbdătoare să descopăr ce se întâmplă în ultimul volum al seriei, ”Răzvrătirea”!

eve trilogy

9 COMMENTS

  1. O recenzie foarte incitanta! Felicitari! Chiar sunt curioasa ce s-a intamplat la finalul acestui volum. Vreau sa citesc si eu aceasta serie, unde se pare ca adrenalina e la cote maxime!

  2. Multumesc Oli! Mi-a placut cele prezentate de tine! Am citit cartea in format electronic. Imi pare teribil de rau ca nu gasesc acest volum 2 si in format tiparit.

  3. Si uite cum nu ma lași tu pe mine sa nu cumpar cartile…. Le-am trecut pe lista.
    Mi-a placut mult recenzia ta, acum vreau sa stiu ce se intampla in 3!

  4. felicitari Ella,mi-a placut mult si al doilea volum prezentat de tine in recenzie!superb!acum trebuie sa gasesc si eu seria…off,ispita ce esti!

  5. Foarte frumoasa recenzia ta ! Seria aceasta trebuie sa o citesc, imi place mult actiunea cartii prezentata de tine intr-un mod incitant! Felicitari!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.