Cei din jurul împăratului apelează la o soluție mai puțin ortodoxă. Shai – falsificatoare de profesie, este căutată de oamenii împăratului, cu două zile înainte de execuție. I se promite eliberarea și libertatea. Dar, după cum bine știm, în viață totul are un preț, care uneori este imposibil de plătit.

Sufletul imparatului de Brandon SandersonSufletul împăratului de Brandon Sanderson

Titlul original: The Emperor’s Soul
Traducerea din limba engleză: Iulia Dromereschi
Editura: Paladin
Colecția: Paladin Black Pocket
Nr. de pagini: 160
Nota mea: 10/10

De ce ai citi cartea Sufletul împăratului?
Mi-am propus de ceva timp să citesc tot mai multe noutăți, cărți care să mă scoată din zona mea de confort, cărți pe care nu le-aș fi citit aproape niciodată sau pe care le-am tot amânat din diverse motive. Această carte face parte din categoria acelora pe care nu m-aș fi crezut niciodată că le-aș putea citi atât de curând.
Un alt motiv pentru care am citit Sufletul împăratului este unul foarte simplu, subiectiv, dar real. Nu am citit până anul acesta nici o arte de la editura Paladin sau imprinturile acesteia. Așa că a fost ocazia perfectă pentru a mai bifa o realizare în materie de lectură.
Și un al treilea motiv este domeniul din care face parte cartea, și anume fantasy – domeniu care mă surprinde foarte plăcut și mă fascinează de fiecare dată. Până în 2015 nu am citit nici o carte fantasy, iar de atunci, din momentul în care am început pentru prima dată o carte de acest gen, nu m-am mai putut opri. Nu am mai putut renunța. Mi-am tot dorit să parcurg genul acesta de cărți. Și le-am devorat pe toate cu cea mai mare poftă pe care o poate avea un cititor împătimit.

Despre carte. Spune-ne ceva despre subiect/acțiune
Am trăit mereu cu senzația că Sufletul împăratului este roman, dar atunci când am văzut cât este de subțire cărticica, m-am întrebat ce roman poate fi așa scurt și ce anume se poate întâmpla în puțin peste 100 de pagini. În timpul lecturii m-am gândit că poate nu e roman, ci nuvelă – nuvela este cu un număr mai redus de personaje, mai scurtă ca întindere. Și am avut dreptate.
Povestea începe în momentul îm care împăratul Ashravan suferă cumplit din cauza pierderii soției. Despre el se știu foarte puține lucruri, dar cel mai important și interesant este faptul că el trebuie salvat. Se știe că este izolat în una din camere și numai anumite persoane intră în camerea lui. Este un personaj episodic, aș putea să-l numesc, dar în jurul lui se țese toată acțiunea.
Odată cu pierderea soției, împăratul își pierde și sufletul, rămânând doar un corp fără viață. Totuși imperiu nu poate fi lăsat la voia întâmplării. Situația împăratului Ashravan este gravă, căci moartea soției l-a doborât, iar imperiul pe care l-a condus până la momentul tragicului eveniment, riscă să fie cuprins de haos ori conducerea lui să fie preluată de altcineva.
Cei din jurul împăratului apelează la o soluție mai puțin ortodoxă. Shai – falsificatoare de profesie, este căutată de oamenii împăratului, cu două zile înainte de execuție. I se promite eliberarea și libertatea. Dar, după cum bine știm, în viață totul are un preț, care uneori este imposibil de plătit.
Libertatea în schimbul falsificării. I se cere imposibilul, i se cere ceva ce ea știe că nu poate reuși. I se cere totul. I se oferă libertatea și aproape 100 de zle. Ea știe că nu poate, dar acceptă provocarea, gândindu-se la ea și propria libertate.
Shai stă singură și izolată într-o cameră ponosită, cere informații, citește jurnalele împăratului, petrece nopți și zile lucrând fără încetare la ”proiectul” pentru care a fost solicitată.
Deși este atent supravegheată, ea muncește, iar ca bonus își pregătește evadarea, fuga de la împărat. Își dorea atât de tare să fugă, căci își dorea să scape de toată povara asta, dar și de povara unui eventual eșec. A dorit să fugă, de teamă, dar dorința de a-l salva, de a face tot ce poate pentru împărat, a ținut-o în acea cameră până în ziua în care a finalizat falsificarea.
În ziua în care falsul a fost gata – deși a zis celor care au salvat-o faptul că poate dura și câțiva ani până să reușească, a pătruns în camera lui Ashvaran ca să se convingă singură de faptul că munca ei nu este sortită eșecului. Abia apoi a plecat.
A plecat. Dar să nu crezi că plecarea a fost atât de simplă și lipsită de piedici, evenimente neașteptate și pericole care i-au pus viața în pericol.

Ce ți-a plăcut mai mult? Ce nu ți-a plăcut?
Mi-a placut foarte mult ideea principală a nuvelei. Mi-a plăcut mult fiecare pagină plină de tensiune, de emoție și adrenalină. Nu știu dacă pot să găsesc acum ceva care să spun că mi-a displăcut. Nuvela este foarte bine scrisă, iar eu nu am de unde și nici nu am cum să spun minusurile unei minunății care m-a surprins foarte plăcut.
Totuși nu pot să nu mă gândesc la faptul că nu mi-ar displăcut ideea ca nuvela asta să fie roman. L-aș fi citit cu și mai mult interes și emoție.

Recomandări
Vă recomand nuvela Sufletul împăratului, căci este o lectură ușoară, relaxantă și sunt sigură că ar fi pe placul tuturor. Recomand această nuvelă și celor care nu au citit până acum cărți fantasy. Această cărțulie este cel mai bun start pentru cei care se sperie de lecturile și cărțile fantasy.
Crede-mă! Merită fiecare oră pe care o poți petrece în compania ei. Și nu sunt foarte multe, așa că dacă ai ocazia să pui mâna pe Sufletul împăratului, nu ezita și citește-o! Nu vei regreta decât faptul că nu ai citit-o mai repede. O să-ți placă. Lectură plăcută

Editura Paladin-logo

Cartea Sufletul împăratului de Brandon Sanderson este oferită spre recenzie de către Editura Paladin. Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editurii Paladin. Apariţiile de carte şi promoţiile editurii pot fi urmărite pe site, dar şi pe pagina oficială de Facebook.

Autor: Laura Apetroaie

14 COMMENTS

  1. Laura, pe mine m-ai convins. Nici eu nu am mai citit pana acum nicio carte de la aceasta editura, asa ca as putea incepe cu cartea prezentata de tine.

  2. Felicitari, Laura ! Curiozitatea mea este la cote maxime ! Ce falsifica??? Trebuie sa cumpar cartea si sa aflu! Urmatoarea ta recenzie o citesc dupa ce imi verific potofelul, nu se poate altfel ! 🙂

    • Sa stii ca si pe mine ma roade curiozitatea sa aflu despre ce falsificat este vorba de fapt. :))

  3. O recenzie care m-a dat peste cap de-a dreptul! Cartea nu e în wishlist, ci direct în coșul de cumpărături 🙂 Mulțumesc mult de tentație Laura !

  4. Foarte frumoasa recenzia, iar siguranta cu care o recomanzi ma tenteaza sa pun cartea pe lista.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.