Exil de James Swallow - Editura Niculescu - recenzie

Exil, de James Swallow – Editura Niculescu – recenzie

Exil de James Swallow

Editura Niculescu 

Traducere – Roxana Moisin
Număr pagini: 528

“La o parte, Jason Bourne, Marc Dane e aici! 

 Doi sârbi fac profituri uriașe din vânzarea unor arme nucleare false. Un general rus căzut în dizgrație le vinde o armă nucleară reală. Un războinic somalez însetat de răzbunare și o cauză pentru care ar da foc lumii. Un singur om care își dă seama că ar putea avea loc un atac nuclear devastator.

 De la închisorile secrete ale CIA, la zgârie-norii din Dubai, de la platformele petroliere bătute de furtuni de pe coasta Africii de Est până la cavernele antice de sub orașul Napoli, fostul agent MI6 Marc Dane revine în acest nou thriller al autorului bestsellerului internațional NOMAD.”

“NOMAD  a fost exploziv, EXIL este  nuclear.”(Daily Mail)

“O carte care te ține cu sufletul la gură”( Wilbur Smith)

Așa este!!!

  EXIL continuă aventurile lui Marc Dane, pe care l-am cunoscut în NOMAD. După ce, ajutat de RUBICON, Marc Dane își demonstrează nevinovăția și-i prinde pe cei vinovați de moartea camarazilor săi din echipa NOMAD a MI6, este angajat ca și consultant la Agenția Internațională de Energie Atomică ( Serviciul de Investigații NSNS 7,  aparținând de  Divizia de Securitate Nucleară – ONU), aflată în Split – Croația.

  Biroul din clădirea poliției din Split, era condus de  Gesa Schrader – investigatoare principală și șefa directă a lui Marc, avându-l ca adjunct pe Martin de Wit.

  Schrader fostă membră a Biroului Federal de Investigații Criminale din Germania, nu-l agrea pe Marc, ea dorise să aducă pe altcineva pe post, dar el îi fusese băgat pe gat, ca atare se și purta cu el diferit. Îi dăduse o investigație, care, credea ea, nu ducea nicăieri. Era vorba de frații Kurjak, care își făcuseră avere înșelând doritorii cu mercur roșu (aparent era o armă de mare efect) falsificat. Câștigaseră din asta mult, dar adevăratele lor venituri veneau din păstrarea și spălarea de bani pentru diferiți infractori de mare calibru sau diferite grupări.  Funcționau ca o bancă secretă.

  Acum li se oferă spre vânzare, de către fostul general Fedorin, o relicvă a Războiului Rece, o valiză cu o armă nucleară, una din cele cinci create în programul EXIL. Rușii creeasera cinci dispozitive nucleare tactice portabile, ca armă de primă linie, în cazul unui război cu SUA. Aparent rușii renuntasera la programul EXIL în 1991, după înțelegerea lui Gorbaciov cu americanii. Dar Fedorin făcuse rost de  una dintre arme, o reactivase, și voia s-o vândă pe cât mai mulți bani, pentru a-și asigura o viață liniștită pe alte meleaguri.

  Dar frații fac greșeala de-a lua din banii lui Ramaas, așa că după întâlnirea lor valiza ajunge la cel cunoscut ca Piratul Somalez.

  Deși Schrader oprește toate investigațiile pentru o operațiune, care se dovedește a avea rezultate minore, Marc continuă și ajutat de un polițist îi urmărește pe frați și pe Ramaas. Dar totul este zădărnicit de Horvat, un poltist corupt plătit de frații Kurjak.

 Marc ajunge în spital, apoi Schrader, fără ca măcar să-l asculte, îl pune pe liber, bucuroasă că scapă de el.

Dar nu-l cunoaște pe Marc!!!

Ca să poată continua Marc cere ajutorul  grupului Rubicon ,și Solomon se implică.

   Ajutat de fosta parteneră, din primul volum, Lucy Keyes, dar și de alți agenți, Marc urmărește drumul valizei și al lui Ramaas. Așa ajung din închisoarea secretă a CIA , de  unde răpesc un deținut, în Dubai la un tip care făcea bombe, pe platforma petrolieră părăsită de pe coasta Africii de Est, până la punctul final – tunelurile antice de sub orașul Napoli. Acolo era locul unde urma să fie detonată Bomba.

 Deși sprijinit de oamenii lui cărora le trasează diferite sarcini, prin care să-i încurce pe urmăritori, Ramaas pierde când organizează licitația pentru valiză.

  Licitația va aduce alianța dintre echipa rusă și echipa Rubicon, înfrângerea piraților și a Asociației   (prezentă și aici) și până la urmă recuperarea și dezamorsarea bombei.

Cum și cine o va face ?

Va trebui să citiți cartea și să trăiți cu personajele toate aventurile pentru a înțelege.

  Pe lângă un șir de acțiuni pline de adrenalină, urmăriri, crime, alianțe guvernate de lăcomie și sete de putere, romanul aduce și o caracterizare pregnantă a personajelor.

  Vedem aici un Marc Dane, care sătul să fie considerat doar un om de birou, învață arte marțiale, face sport, își dezvoltă aptitudinile de teren, rămânând la fel de bun și ca analist și ca specialist în computere.

  Este dezamăgit că întâlnește și în noul loc de muncă aceiași oameni cu minți înguste, cu dorința de-a accede în posturi cheie, care nu acceptă decât propriile păreri.

Dar ca orice erou pozitiv preferă să fie de partea binelui indiferent de costuri.

Așa că pasul final va fi acceptarea propunerii lui Solomon de-a se alătura organizației RUBICON.

Abia aștept să văd și alte aventuri ale lui Marc Dane.

Până atunci citiți EXIL, merită!

Carte disponibilă pe site-ul Editura Niculescu

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: cartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.