Nomad de James Swallow

Nomad, de James Swallow – Editura Niculescu – recenzie blog tour Crime Club

Nomad

Autor: James Swallow

Editura Niculescu  – 2023

Traducere Marian Tudorache
Număr pagini: 670

“Agentul MI6 Marc Dane este singurul supraviețuitor al unui atac brutal asupra echipei sale în nordul Franței. Și tot el este indicat drept vinovat. Șocat să descopere că în MI6 există un trădător, Dane este forțat să între în prima linie.

Acuzat că și-a trădat țara, el trebuie să alerge contracronometru pentru a-și salva reputația și a preveni un atac terorist în inima Americii. Fostul agent va fi ajutat de misteriosul grup Rubicon și de Lucy Keyes, o fosta lunetistă din serviciile secrete americane. Doar Lucy și Marc pot opri atacul înainte de a fi prea târziu.”

  ,,O unitate de elită antiteroristă decimată în nordul Franței. Un trădător infiltrat în rândul serviciilor secrete britanice.”  Interesant, nu?!

Acțiunea debutează cu : ”un atac terorist devastator în inima Barcelonei”. Și continuă …

  În romanul ,,Nomad” James Swallow ne face cunoștiință cu Marc Dane, pe care-l vom regăsi și în romanele următoare din serie ,,Exil”  și ,,Fantoma”.

  Am citit cu multă plăcere și interes romanul. Îmi plac cărțile de acest gen, cu multe dialoguri, multă acțiune, cu eroi care dovedesc că pot fi mai mult decât au crezut ei înșiși. Chiar dacă avem multe personaje fiecare are locul lui bine delimitat. Este totdeauna interesant să vezi cum personaje pe care le-ai crede pozitive, sunt de fapt corupte de setea de putere și mai ales de lăcomie, cum în fața banului nu mai sunt valabile nici camaraderiile, nici prieteniile de arme, sau jurămintele față de țară. Mai mult –  cum diferitele servicii acționează pe ascuns pe teritoriile altor țări, fără știința serviciilor pe care, aparent,  țara lor le consideră prietene. Și totul sub umbrela ,,binelui comun”!

  Servicii, grupuri operaționale, asociații, jihadiști martiri, traficanți de arme și oameni, ticăloși și oameni buni, un pic de dragoste, un erou și multă adrenalină, iată rețeta unui roman excelent.

Dar să vedem puțin ce se întâmplă în “Nomad”.

Cine este Marc Dane?

  Sigur că ideea unui erou pozitiv te duce cu gândul la alte personaje cunoscute: Mitch Rapp (Vince Flynn), John Rain (Barry Eisler), Scot Harvath (Brad Thor) sau Jason Bourne (Robert Ludlum),  care au luptat de partea binelui și au izbândit.  Doar că aceștia au fost efectiv pregătiți și antrenați să fie agenți de teren luptători excelenți, rezistenți, specialiști nu doar în tehnici de luptă ci și de supraviețuire.

  Marc Dane este un  om obișnuit, soldat în armată la flotila de aviație a Royal Navy, sigur antrenat după cerințele de acolo, apoi întors acasă este cooptat, după o perioadă de pregătire, în Grupul Operațional Nomad. Nu era totuși un agent de teren, se ocupa de logistică și aparatură cu alți doi tehnicieni Leon și Owen, cu toții atenți să semnaleze echipei tactice orice problemă. Echipa tactică formată din Rix, Nash, Rob și Sam  era ,,vârful de lance”.

  NOMAD era doar unul dintre grupurile operaționale care aparțineau de Centrul Alb, centrul de combatare al terorismului din MI6. Cu toate că erau grupuri secrete, pe care serviciul nu le recunoștea în caz de eșec, erau trimiși în țări și misiuni sensibile. De la centru doar Royce, șeful lor, și tehniciana Thalia Patel știau datele misiunii și o urmăreau de la distanță.

  După atacul terorist de la Barcelona, unde în sediul poliției un tânăr se aruncase în aer, toate serviciile îi urmăreau pe arabi, mai ales că acesta, mai degrabă un copil, strigase înainte de-a muri cuvântul ,,shahiden –martir”. Era cu atât mai năucitor cu cât nu avusese nimic la el sau pe el ci fusese el însuși bomba!

  Așa că, primind un pont, Royce trimite echipa pe vasul Palomino, din portul Dunkerque, sigur fără a anunța și serviciile secrete franceze. Doar că se dovedește a fi o capcană, echipa este decimată, duba tehnicienilor aruncată în aer.

  ,,Norocul” lui Marc Dane fusese că ieșise cu câteva secunde înainte din dubă încercând  s-o salveze pe Sam – Samantha. Reușește doar să audă ultimele ei cuvinte, așa află că ea și colegii  din echipa tactică îi cercetau în secret pe cei de la sediu, convinși că acolo exista o “cârtiță”, un trădător, apoi asistă neputincios și la moartea ei.

  Reușește să scape, dar la depozit nu mai găsește cutiile cu rezerve ale echipei, este atacat, ajunge la  casa conspirativă,  dar și aceea este golită aproape în totalitate, și este urmărit continuu. Pune cap la cap tot ce știe și dovezile găsite,  și-și dă seama că cei din așa numită “Asociație”- care furnizau arme și informații teroriștilor, orchestrând acțiuni care foloseau scopurilor lor, au unul sau mai mulți trădători infiltrați în MI6.

  După multe peripeții ajunge la Londra, la sediu la Royce, dar surpriză cei de la Investigații Interne îl trimit pe Victor Welles să cerceteze cazul, și acesta este convins că Marc Dane este vinovatul. Singurul ajutor primit de Marc este  de la fostul lui ,,antrenor “ și partener Farrier, care înainte de-a pleca la Roma îi lasă un dispozitiv mic, dar eficient. Marc își dă seama că este singur, dar este din ce în ce mai hotărât să afle adevărul și să-și răzbune echipa. Așa că fuge, ajunge la un traficant de arme, ascuns pe iahtul lui în portul Taormina, de pe hardiskul căruia va obține date importante. Abilitățile sale, de specialist în computere, îi sunt de folos și ascunde datele în diferite zone întunecate ale internetului.

  Doar că de fiecare dată când găsește indicii sau persoane, care i-ar putea furniza niște repere, alții ajung înaintea lui la ele și le omoară fără milă.

  Dar Dane are și “un înger păzitor”, pe Lucy de la “Rubicon”, care primise ordin să-l ajute și să-l țină în viață.

  RUBICON  fondată de un om extrem de bogat, Solomon, încerca să ajute tinerii din țările arabe și să-i salveze de teroriștii care încercau să-i folosească ca martiri.

De ce? Ce-l mâna pe Solomon în luptă?

Citiți cartea și veți vedea!

  Ajutat de Lucy și de relațiile organizației, Dane ajunge la un orfelinat Yeni Sun, la poalele munților Taurus, unde teroriștii lui Al Sayf, sub aparența ocrotirii copiilor orfani, creșteau și pregăteau “martiri”.  Aici Khadir și omul lui Jadeed îi antrenau, îi supuneau și mai apoi,  cu o cruzime fără seamăn,  pe unii îi transformau în arme, pe alții îi ucideau.

Și totul cu știința Asociației și a cârtițelor infiltrate în diferite servicii.

  Pe urmele teroriștilor Dane și Lucy ajung în Washington, unde aflaseră că va avea loc atacul cel mai important. Aici era apogeul planurilor teroriste!

Aici va avea loc și runda finală!

Vor reuși să neutralizeze bombele?  Cum ?

Vor prinde teroriștii?

Va reuși Dane să găsească  trădătorii ? Pe cel din Nomad și din servicii?

Se va răzbuna pe vinovați?

Ce hotărâre va lua?

Dar trebuie să citiți cartea! Cuvintele sunt prea puține, vă dați seama că nu am cum să vă spun mai multe, ar însemna să fac un rezumat.

Așa că …lectură plăcută!!!!

Carte disponibilă pe site-ul Editura Niculescu

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriscartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

Nomad de James Swallow

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.