Fascinația de Rachel Hawkins-Editura Litera-recenzie

Fascinația de Rachel Hawkins-Editura Litera-recenzie

Ultimul volum al trilogiei Hex Hall

Titlu original: Spell Bound

Editura: Litera

Traducerea: Ana Dragomirescu

Anul apariţiei: 2017

Număr pagini: 252

Gen: Paranormal Romance, Young Adult, Fantasy, Romance

Cotaţie Goodreads: 4,09

Nota mea: 10

Seria HEX HALL: 1. Hex Hall, 2. Secretul, 3. Fascinația

   La capătul unei veri petrecute alături de tatăl său între zidurile Abației Thorne, Sophie Mercer a învățat să-și accepte natura demonică și să-și stăpânească extraordinarele puteri cu care a fost înzestrată. Însă greul de-abia acum începe. Consiliul Prodigium, sub conducerea Larei Casnoff, o acuză că ar fi complotat cu temuta organizație L’Occhio di Dio și, drept pedeapsă, îi înlănțuie magia, după care o aruncă în temniță, în așteptarea ritualului Deposedării. Oare va reuși Sophie să-și recupereze la timp puterile sau va sfârși răpusă tocmai de cei pe care, cândva, îi credea aliați?

    În “Fascinația”, autoarea Rachel Hawkins ne servește un cocktail exploziv de romantism, magie, acțiune, mister și umor obraznic. De altfel, trilogia Hex Hall ocupă un loc de frunte în topul preferințelor mele literare, alături de alte două serii, Îngeri căzuți de Lauren Kate și Culorile dragostei de Kerstin Gier, apărute de asemenea la editura Litera.

  Cu toate că am terminat de citit ultimul volum al seriei în urmă cu câteva ore, încă mai simt un gol în stomac pentru că am părăsit minunata lume creată de Rachel Hawkins și fascinantele ființe supranaturale care o populează. Îmi vine greu să mă despart de Sophie și Archer, cele două minunate personaje ale trilogiei Hex Hall. Încă țin cărțile pe birou, ating fiecare copertă în parte și zâmbesc cu nostalgie pentru că îmi amintesc câteva evenimente, unele amuzante, altele emoționante. Mă gândesc la replicile lor spumoase, la cât de bine s-au completat unul pe celălalt.

  Nici nu-mi vine să cred cât de ușor mi-a intrat pe sub piele, cât de mult m-am lăsat sedusă de povestea vrăjitoarei cu puteri demonice, Sophie Mercer. Nici nu-mi vine să cred cât de mult a evoluat scriitura autoarei, acțiunea, povestea în sine – de la un prim volum atât de plin de clișee, la un ultim volum atât de bine scris, fără detalii inutile, plin de suspans, mister, acțiune și romantism. O carte care se citește ușor, o poveste antrenantă, personaje foarte bine portretizate. De această dată, toate au fost parcă într-o perfectă armonie.

  Trebuie să vă recunosc că pentru mine nu contează numai povestea și maniera de scriere, ci și caracterul personajului feminin, pentru că asta mă ajută să mă transpun în povestea respectivă, să empatizez cu eroina. Iar faptul că în trilogia Hex Hall, povestea este narată la persoana întâi, din punctul de vedere al tinerei Sophie, m-a făcut să o înțeleg cât mai bine și, astfel, am ajuns să îi apreciez transformarea de la adolescenta care habar nu avea de nimic, dar care știa să-și dea cu părerea despre tot și toate, și intra mereu în belele (dacă liceul Hecate Hex  ar  fi oferit cursuri de haos total, nu mă îndoiesc că ea ar fi fost șefă de promoție), în puternica vrăjitoare demon care a reușit să salveze lumea. Curajul, tăria de caracter, inițiativa de care a dat dovadă la final, au fost absolut impresionante. Mai ales venite de la cineva atât de tânăr. N-a lăsat frica să o împiedice să vadă ce trebuia făcut. De altfel, m-a cucerit prin felul ei de a fi. Este haioasă, sigură pe ea, isteață, reticentă, încăpățânată, fluentă în sarcasm (este regina sarcasmului) și destul de tare la magie. În plus, nu se sfiește să-și exprime tranșant opiniile. Cum să nu o ador?

  De asemenea, am apreciat că, spre deosebire de celelalte două cărți din serie, în volumul de față  s-a pus accent și pe latura romantică. Sophie are o viață amoroasă foarte complicată și greu de explicat. Ea – un demon, Archer – un mag, vânător de demoni, membrul unei organizații care îl consideră arma supremă în combaterea demonilor. Dacă s-ar cupla, gândiți-vă cât de ciudate ar fi sărbătorile în familie. Magie și pumnale zburând de colo colo, dărâmând pomul de Crăciun.

Fascinația de Rachel Hawkins-Editura Litera-recenzie

“- Uau, acum sunt iubita ta?”

 – Am încercat să ne omorâm unul pe altul. Ne-am luptat cu strigoi și ne-am sărutat mult. Sunt sigur că în anumite culturi am fi deja căsătoriți.”

  Dar în viața Sophiei mai există și magul Alexander Callahan/Cal, care e, teoretic vorbind, logodnicul ei. Cu alte cuvinte, vrăjitoarele și magii nu sunt destul de ciudați, au și căsătorii aranjate pe deasupra. Iar logodna ridicase prietenia lor la nivel superior de stânjeneală. Însă, niciodată pentru mine, ca cititor, nu s-a pus problema unui triunghi amoros pentru că Sophie a știut de la bun început pe care băiat îl vrea. Pentru ea nu a fost niciodată vorba de o alegere. Nici între cei doi bărbați nu există dispute. Archer îl consideră pe Cal un tip de treabă. Cu toate că și-ar dori să-l urască pentru că cei doi sunt logodiți, nu poate. Ba chiar consideră că ea ar fi mai fericită cu Cal.

  “Aș suporta să mă părăsești, dar nu cred c-aș fi în stare să te părăsesc eu pe tine.”

  În plus, faptul că Sophie este posedată din când în când de o fantomă (nu pot spune despre cine este vorba pentru că aș strica plăcerea lecturii celor care nu au apucat să citească volumele precedente), face ca totul să fie ciudat. Dar și extrem de amuzant.

“ – Sophie, haide! Nu vreau să mă cert cu tine.

  M-am întors și am deschis gura să spun că nici eu nu voiam să mă cert cu el. Dar, până să apuc să rostesc cuvintele, am zărit cu coada ochiului străfulgerarea aceea care mă anunța ce urma să se întâmple și, în clipa următoare, m-am trezit că-mi smulg brațul din mâna lui.

  – Dacă nu vrei să te cerți cu ea, poate că n-ar trebui să-i propui să vă aliați cu niște oameni care vrea s-o ucidă, mârâi vocea mea.

   Archer se trase în spate atât de repede, încât aproape că se împiedică. Nu știu dacă-l mai văzusem vreodată atât de speriat. Dar își reveni repede.

  – Dacă aș fi vrut să discut cu tine, aș fi organizat o ședință de spiritism sau ceva. Poate că aș fi apărut într-un episod din Vânătorii de fantome. Dar acum vreau să vorbesc cu Sophie. Așa că  șterge-o!”

   Trilogia urmărește aventurile lui Sophie Mercer, o tânără vrăjitoare, care este trimisă la Hecate Hall („Hex Hall”), cea mai bună școală de corecție pentru adolescenții Prodigium, după o serie de vrăji dezastruoase care au mers prost. Scopul școlii este acela de a-i proteja și de a-i instrui pe copiii metamorfi, vrăjitoare, magi, vârcolaci, vampiri și zâne, care au riscat să-și dezvăluie abilităţile, punând astfel în pericol întreaga societate Prodigium. Încă din prima zi s-a împrietenit cu proscrisa școlii, vampirița Jenna, le-a scos din sărite pe cele mai populare fete, niște vrăjitoare negre, s-a îndrăgostit lulea de Archer Cross, cel mai sexy tip, băiatul rău, după care mor toate fetele și a intrat în atenția lui Elodie, enervanta și răutăcioasa iubită a lui Archer, membră a unui Sabat de vrăjitoare întunecate. A reușit să ajungă în detenție pentru tot semestrul, fapt care a făcut-o de-a dreptul legendară. Mai mult, curând, ea constată că este urmărită pretutindeni de o fantomă înfricoșătoare, și că elevii de la Hex Hall sunt atacați în mod misterios. În plus, Sophie trebuie să se pregătească pentru cea mai mare amenințare pe care o are de înfruntat: o societate secretă, L’Occhio di Dio, Ochiul lui Dumnezeu, al cărei scop declarat este exterminarea tuturor făpturilor Prodigium, și în special a ei.

   Viața ei este aruncată într-un mare haos după ce descoperă că are sânge de demon la fel ca și tatăl ei, care este nimeni altul decât șeful Consiliului, iar puterile ei demonice pun în primejdie viețile tuturor celor pe care îi iubește. De asemenea, află cu stupoare că Archer Cross, tânărul de care s-a îndrăgostit, face aparte din l’Occhio de Dio, un grup de vânători de demoni și că a spionat-o în tot acest timp. Ulterior, i se va dezvălui faptul că ea este logodită cu magul Alexander Callahan (19 ani). Se pare că atunci când o vrăjitoare împlinește 13 ani, părinții ei o cuplează cu un mag disponibil, pe bază mai multor lucruri cum ar fi compatibilitatea puterilor și alianțele de familie.

  După ce a fost martora la uciderea unei prietene, s-a horătât să se supună Deposedării. Tatăl o roagă să vină cu el în Anglia pe timpul vacanței de vară, să acorde timp pentru ei, să se cunoască mai bine, înainte de a se decide să renunțe la puteri și poate chiar la viață. Să înțeleagă pe deplin ce înseamnă să fie un demon. Ajunsă în Anglia, la Abația Thorne, ce mai servea drept sediu al Consiliului, Sophie face o descoperire șocantă. Nu doar că membrii Consiliului se ocupă cu educația altor doi tineri demoni, dar și că o anumită persoană în care ea a avut încredere, invocă demoni și se ocupă cu transformarea adolescenților de la Hex Hall în demoni. Între timp, L’Occhio di Dio continuă să o vâneze pe Sophie, și îl folosesc pe Archer pe post de vânător. Lucrurile se precipită spre finalul celui de-al doilea volum – demonii o iau razna, Archer ajunge prizonierul Consiliului, tatăl lui Sophie își pierde definitiv puterile, Abația Throne este incendiată, iar Sophie este condamnată la deposedare. Din momentul în care s-a rostit vraja de legare, puterile ei magice au fost blocate. Din fericire, ea reușește să scape, iar Cal o îndeamnă să fugă la familia Brannick pentru că acolo se află și mama ei.Și astfel ajungem la tema cărții de față.Fascinația de Rachel Hawkins-Editura Litera-recenzie

   În “Fascinația”, ultimul volum al trilogiei Hex Hall, aflăm că Sophie a reușit să se teleporteze cu bine la familia Brannick, dar asta nu înseamnă că este și în siguranță. Familia Brannick e compusă numai din femei, descendente ale unei vrăjitoare albe. Luptătoare irlandeze care își dedicaseră viețile eradicării răului în lume. Dar ce caută mama ei, care își petrecuse mare parte din viață fugind de tot ce înseamnă magie, în mijlocul acestor extraordinarele ucigașe de vrăjitoare și monștri? După reuniunea celor două, mama ei îi dezvăluie că se născuse în cadrul acestui clan, dar și-a părăsit familia după ce împlinise 21 de ani din anumite motive. Apoi l-a cunoscut pe James, dar abia după un an descoperise că el era un demon.

“ – În ultimele câteva ore am fost posedată, aproape că mi s-a găurit țeasta și am aflat că mama e, în secret, vânător de Prodigium. Înainte de asta, i-am pierdut cam pe toți cei dragi și am aflat că niște persoane în care aveam încredere sunt, în secret, niște ticăloși care invocă demoni. În clipa asta viața mea arată extrem de nasol.“

“Mama e o Brannick, eu sunt păcătosul copil din flori al unei Brannick cu un demon, iar ștacheta disfuncționalității în familie e acum la cote amețitoare.”

 

  Se pare că nici teleportarea nu se realizase cu succes. Da, nimerise unde trebuie, dar cu o întârziere de trei săptămâni. Și în tot acest timp s-au întâmplat destul de multe lucruri. Abația Thorne a fost distrusă complet, mare parte din membrii Consiliului au fost omorâți, iar tatăl ei era declarat mort. Archer a dispărut din celulă unde fusese închis. Persoanele vinovate de invocarea și transformarea tinerilor din Hex Hall în demoni, pun la cale o altă lovitură. Insula pe care se afla școala de corecție pare să se fi făcut nevăzută. Și veștile șocante nu se opresc aici, pentru că Sophie află cu stupoare că familia Brannick vrea să se folosească de puterile demonice ca să le învingă pe vrăjitoare.

“- Suntem ființe! am izbucnit și, spre groaza mea, am simțit lacrimi în ochi – și zău că nu voiam să plâng în fața  lui Finley! Să invoci un demon înseamnă doar să torni magie cu adevărat neagră în sufletul unei persoane obișnuite ori al unui Prodigium, orice-ar fi. Persoana aceea, firea ei, nu dispar. Eu și… tata. Nu suntem lucruri pe carele poți folosi și apoi distruge. Nu suntem arme!”

  Consiliul, oranizatia l’Occhio de Dio și clanul irlandez Brannick sunt la un pas de război. Iar Sophie este singura ființă suficient de puternică pentru a-l opri. Cel puțin așa a proorocit magul Torin. Dar dacă Sophie are puterile blocate, cum se va mai adeverii profeția? Ce șanse sunt ca Sophie să-și recupereze puterile la timp și să le oprească pe vrăjitoare? Ce s-a întâmplat de fapt cu tatăl ei și cu Archer? Unde sunt ei?

Știu numai că fata asta e cea care le va opri să folosească o armată de demoni pentru a stârpi toți oamenii de pe fața pământului.
Sau care va conduce atacul.”

NOTA 10

Cartea Fascinația de Rachel Hawkins poate fi comandată de pe site-ul Editura Litera

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi Editura Litera
Cărţi Fantasy
Cărţi Young Adult

 

 

 

Review overview
5
***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

11 COMMENTS

  1. Cât de bine suna! Nu am seria asta, nici nu am citit-o. Mulțumesc pentru impresii. Se pare ca e fix pe gustul meu.

  2. Cred ca mi-ar placea, din ce imi dau seama, seamana cu seriile Cassandrei Clare. Iar recenzia ta minunata, ca intotdeauna, ma imbie si mai mult.

    • Sorinache, cam pe acolo bate acțiunea. Oricum are și partea ei de mister și suspans. Mulțumesc pentru aprecieri!

  3. Minunata prezentare, Alina! Imi place foarte mult ce ai scris, si m-ai tentat maxim cu seria asta! Am trecut-o pe lista de dorinte, multumesc de ispita si recomandare!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.