Fascinaţie de Melissa Marr-recenzie

Titlul original: Wicked Lovely
Editura Rao
Număr pagini: 340
Notă Goodreads: 3,70
Nota mea: 8
Seria Wicked Lovely/Fascinație

DESCRIERE OFICIALĂ:

Regula nr. 3: Nu te holba la zâne invizibile.

Aislinn a văzut dintotdeauna zâne. Ființe puternice și periculoase, ei nu se arată lumii muritoare. Aislinn se teme de cruzimea lor – mai ales dacă ar descoperi că le poate vedea și își dorește să fie la fel de neștiutoare de prezența și existența lor ca ceilalți adolescenți.

Regula nr. 2: Nu vorbi cu zâne invizibile.

Acum zânele o urmăresc. Unul dintre ei, Keenan, care este deopotrivă înspăimântător și atrăgător, încearcă să vorbească cu ea, îi pune întrebări. Lui Aislinn îi e frică să-i răspundă.  

Regula nr. 1: Nu le atrage niciodată atenția.

Dar e prea târziu. Keenan este Regele Verii care și-a ales regina pentru nouă secole. Fără ea, vara va dispărea cu siguranță. El este hotărât să o transforme pe Aislinn în Regina Verii cu orice preț – indiferent de dorințele sau planurile ei. Dintr-odată niciuna dintre aceste reguli care au protejat-o până acum pe Aislinn nu mai funcționează și sunt în joc multe: libertatea ei, prietenul ei bun, Seth, viața ei, totul. Intrigile zânelor, iubirea muritoare și ciocnirea dintre legile străvechi și așteptările se combină în acest basm al secolului XXI.

PĂREREA MEA:

Am citit de-a lungul timpului multe romane fantasy, dar niciodată n-am întâlnit zâne în căutările mele de lumi fascinante. Când mi s-a ivit această oportunitate, am sărit în sus de bucurie și am așteptat cu sufletul la gură romanul ce promitea o aventură înspăimântătoare și, în același timp, teribil de minunată.
“Fascinație” și Melissa Marr ne introduc într-o lume în care nu totul este așa cum se vede, ci mai degrabă, lumea se învârte în jurul ființelor ce stau ascunse privirii muritorilor. Poate într-o zi te împiedici de un lucru nevăzut, simți mângâieri ușoare pe obraz sau sunete ți-s șoptite în ureche. Vei pune totul pe seama vântului ce șuieră sau neatenției, dar nu este deloc așa. Undeva, în umbre pitite, stau zâne ce se distrează pe seama muritorilor. Câte una mai îndrăzneață, te mai și pipăie sau… ia înfățișare de muritor și îți spune că te vrea regină. A Verii.
V-am stârnit curiozitatea deja?!
Aislinn sau Ash pentru prieteni, este o puștoaică de 17 ani din Huntsdale, ce nu-și dorește nimic altceva decât să-și trăiască viața liniștită, iar darul „vederii” să dispară. Mama, Moira, a murit la nașterea ei (sau, cel puțin, așa i s-a spus), iar ea a fost crescută de bunica ei.
Familia lor este una specială – dintotdeauna femeile au avut “vederea”. Darul de a vedea lumea invizibilă, de a vedea toate năstrușniciile pe care le făceau zânele, dar și lucrurile teribile. Este un dar și în același timp, un blestem. Pentru că zânele nu sunt ființele acelea bune, blânde și drăguțe pe care le știm din basme. Ei bine, sunt și din acelea, dar… există și zânele verii – zâne pasionale, dar frivole și egoiste… întâlnim și pe zânele iernii – zâne ce seamănă prăpăd în cale… și auzim și despre zânele întunericului – ființe cu care nu vrei să-ți intersectezi drumul.
Trei reguli i-a repetat bunica la nesfârșit: nu te holba la zânele invizibile, nu vorbi cu ele și, cel mai important, nu le atrage niciodată atenția. Aislinn a încercat din răsputeri să le urmeze și să se mențină mereu la adăpostul fierului și oțelului – singurele lucruri ce puteau fi dăunătoare pentru zâne, chiar mortale, însă, acel timp a ajuns la final. Atunci când Regele Verii te visează a fi următoarea lui Regină, nu mai ai loc unde să fugi, iar când un viitor tragic așteaptă întreaga lume dacă refuzi, se mai merită oare să fugi?!

“- Pot să-ți aduc ceva?!
– Un pic de spațiu?!”

Dar există un… șiretlic. Regele Verii, Keenan, de nouă secole n-a mai găsit o Regină, iar puterea îi slăbește pe zi ce trece. De când tatăl său a fost omorât, nu mai există cele patru anotimpuri – doar vara și iarna, iar balanța dintre ele se înclină tot mai mult spre Regina Iernii, Beira, mama lui Keenan – o zână rea și înfricoșătoare ce dorește să stăpânească întreaga lume, atât pe cea a muritorilor, cât și pe cea a zânelor. La anumite perioade de timp, Keenan își visează aleasa și pleacă în căutarea ei, încercând s-o convingă să-l iubească și să-l urmeze. Trebuie să le “păcălească” pentru a le aduce în fața testului suprem, unde doar cea care este adevărata Regină a Verii poate reuși. Ridicarea toiagului iernii. Multe fete renunță și preferă să devină frivolele zâne ale verii, făcând parte din “haremul” lui Keenan, nedorind să riște transformarea în Fata Iernii. Da, ați auzit bine. Cine riscă și nu poate ridica toiagul iernii, nefiind ea Regina adevărată, va purta frigul iernii în trup, va suferi în singurătate și va avea grijă să avertizeze următoarele fete ce vor dori să facă un asemenea gest “necugetat”.
“ – Problema e – Beira făcu o pauză, rămânând atât de nemişcată ȋncât părea sculptată ȋn gheaţă – problema, Donia, este că a găsit un punct vulnerabil. Ȋnţelegi ce ȋnseamnă asta? El face progrese; tu nu. Mă dezamăgeşti.”

Donia a fost ultima fată ce a riscat, cu secole în urmă, din prea multă dragoste pentru Keenan. Acum, misiunea ei este de a o atenționa pe Aislinn pentru a nu pica în capcana Regelui, cu atât mai mult cu cât Regina Iernii o amenință că dacă nu-și va face treaba bine, va muri. Își va respecta Donia îndatorirea?! Sau încă o dată va risca totul doar pentru a-l vedea pe Keenan din nou fericit?!
Aislinn nu vrea să cadă în “capcanele” Regelui Verii, dar uneori, alunecă… și tocmai acum, prietenul ei cel mai bun, Seth, pe care l-a îndrăgit de când se știe, găsește momentul de a-și dezvălui adevăratele sentimente.
„- Nu mai e nimeni altcineva în afară de tine în viața mea.
Se întoarse și rămăseseră nemișcați. Ea se uită la cămașa lui; îi lipsea un nasture. Își încleșta mâna pe sticla de miere, până ce i-o luă el și-o puse alături.
Apoi o sărută.”

Deși încearcă să se ferească de zâne chiar și când acestea îi acordă din ce în ce mai multă importanță… deși îi ocolește tentativele lui Keenan de a se apropia de ea, mai ales atunci când acesta ia înfățișarea unui muritor și se înregistrează la școală, ca simplu licean… secretul nu va fi păstrat pentru mult timp, iar lumea nevăzută va afla că noua muritoare aleasă are darul vederii ceea ce îi aduce un motiv în plus în ochii tuturor pentru a fi ea Regina mult-așteptată.
Va fi oare Aislinn de acord să riște frigul iernii pentru inima lui Keenan?! Sau îl va alege pe Seth, riscând astfel domnia iernii?! Eu vă spun că veți avea parte de o mare surpriză în privința acestei alegeri; eu, una, n-aș fi crezut că mai există și astfel de povești.
„- Seth?
– Aici sunt. Vocea lui era blândă, ezitantă. „A fost odată ca niciodată o fată…”
– Nu prințesă?!
-Nu. Categoric nu. Era prea deșteaptă să fie prințesă. Și puternică.
– Da?
– O, da. Mai puternică decât își putea da seama lumea.
– Trăiește fericită până la adânci bătrâneți?
– Nu ar trebui să fie și ceva la mijloc?
– Îmi place să citesc întâi finalul. Ea aștepta, se ghemui în pat, să îi audă cuvintele de încurajare, să creadă – cel puțin, pentru un minut – că totul poate fi bine. Deci, așa a făcut?
El nu mai ezită.
-Da.”

Ce se va întâmpla când va afla adevăratul motiv din spatele morții mamei ei?!
Oare iubirea adevărată va fi soluția?! Cine o va ajuta pe Aislinn în a lua cea mai bună hotărâre?! Va mai avea, însă, Aislinn puterea deciziei atunci când se transformă pe zi ce trece mai mult într-o zână?!
Nu am un termen de comparație cu alte romane cu zâne, dar din punctul meu de vedere, povestea a fost fascinantă și a avut un sfârșit neașteptat, chiar dacă pe alocuri, ar mai fi mers un pic dezvoltate întâmplările, personajele să fi fost mai complex prezentate. De asemenea, mi-a plăcut că povestea nu este spusă doar de către Aislinn, ci îi întâlnim și gândurile lui Keenan, pe ale Doniei sau chiar pe ale infamei Regine a Iernii.
Este o lectură ușurică și relaxantă.
Recomand cu drag acest roman.

Autor: EmM

19 COMMENTS

 1. O recenzie frumoasa!
  Seria am citit-o cu vreo 4 ani in urma…si m-a uimit si pe mine apariția zanelor in romanul fantasy, care la ora aceea era o noutate si pentru mine!

 2. Nu prea sunt cu fantasy-ul, dar în ultima vreme tot aud de cărți din acest gen care-mi atrag atenția.

 3. Foarte frumoasă recenzia, Emm! M-ai intrigat în privința zânelor și m-ai făcut să vreau să citesc și eu acest roman 🙂

 4. O recenzia foarte bine realizata! Felicitari EmM! locco_smiley_10 Dar trebuie sa iti multumesc pentru stropul de magie pe care mi l-ai readus in suflet!

 5. Felicitari Ema! O recenzie frumoasa, mi-a placut ce si cum ai scris!
  Imi place genul acesta de carti, asa ca am trecut-o pe lista.

 6. Felicitari ! O recenzie fascinanta si foarte frumos scrisa ! Magia ma atrage de fiecare data ! locco_smiley_10

 7. O poveste cu zane si magie? Asta imi aduce aminte de copilarie!
  Felicitari Ema, o recenzie foarte frumoasa.

 8. ema felicitari,am citit cu placere recenzia ta,desi nu este genul meu de carte.multumesc

 9. Multumesc tuturor, ma uimiti si comentariile voastre imi fac o enorma placere!! Multumesc, Cosmin, pentru primire si bine v-am gasit!! Sper ca aceasta colaborare sa fie indelunga si fructuoasa!! Va pup

 10. Am mai auzit de carte, dar nu prea mă atrage, fiind cu zâne. Însă recenzia ta îmi place mult, mă bucur să te văd și pe blogul ăsta, felicitări!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.