Fata de hârtie de Guillaume Musso

Titlul original : La fille de papier
Anul apariţiei : 2012, 2013, 2015
Traducerea : Liliana Urian
Număr de pagini : 332

RECENZIE CITITOR
Rezumat carte

Guillaume Musso, un autor tânăr, de care până de curând nici nu auzisem. Datorită unei prietene, am citit recenzia unui roman al sau, şi…m-am lăsat tentată.
Astfel, am ajuns să cumpăr şi să citesc „Fata de hârtie” , un roman mai neobişnuit, care speram să fie pe placul meu.
Această carte poate fi caracterizată foarte bine prin cuvintele lui Cesare Pavese :
Se întâmplă ca o femeie să întâlnească o epavă şi să decidă să facă din ea un bărbat sănătos. Uneori, reuşeşte. Se întâmplă ca o femeie să întâlnească un bărbat sănătos şi să decidă să facă din el o epavă. Chestia asta îi reuşeşte întotdeauna.
Acest citat, luat invers, i se potriveşte perfect lui Tom Boyd– personajul nostru principal, un autor de marcă, publicat, bogat care se îndrăgosteşte de Aurore, femeia care-l va purta în infern. Când cei doi se despart, Tom pur şi simplu clachează: imaginaţia pur şi simplu dispare, cade pradă băuturii şi antidepresivelor, trăieşte într-o lume proprie unde nu mai are prea mult contact cu realitatea.
Mai sunt cei doi prieteni din copilărie ai lui Tom, Milo: făcuse parte dintr-o bandă, fost puşcăriaş; şi Carole: o fosta adolescentă abuzată sexual de tatăl vitreg, poliţistă.
Milo, este agentul literar al lui Tom, care reuşeşte să-l aducă pe acesta în pragul falimentului datorită unor investiţii proaste.
Tom este într-un punct de cotitură, Milo e îngrijorat deoarece prietenul său este cât pe ce să fie dat în judecată de editori deoarece nu respectă termenii pentru publicarea ultimului său volum .

Toate acestea până într-o seară când, apare la el în casă o tânără deosebită, şi-i spune că este un personaj din cărţile sale : Billie Donelly. Şi de acum începe aventura…!!!
După ce supune fata unui întreg tir de întrebări, până şi Tom e convins că această tânără este personajul său din carte. Şi este ultragiat de faptul că fata are tupeul de a-l certa pentru viata nefericită pe care o duce ea în carte…
Vă întrebaţi cum poate un personaj de carte să ajungă în lumea reală???
Ei bine, şi pentru mine a fost o întrebare interesantă, dar răspunsul autorului are o logică imbatabilă: datorită unei greşeli de tipărire, un set de o sută de mii de exemplare tipărit doar pe jumătate…
Billie îşi şterse ochii înnegriţi de rimelul prelins.
— Te rog, Jack, nu pleca aşa.
Dar bărbatul îşi pusese deja mantoul. Deschise uşa, fără să arunce vreo privire spre amanta lui.
— Te implor, strigă ea căzând
Iar fata îl convinge că astfel a căzut ea din paginile cărţii în casa lui. Şi că, singurul mod de a se putea întoarce în lumea imaginară a ficţiunii este ca el să-şi termine de scris seria.
La prima vedere mi s-a părut o carte fantasy, sau ceva pe aproape… Dar…s-a dovedit că nu a fost aşa.
Este un roman de dragoste, intens; scris într-un stil simplu, fluent, acţiuni ce se succed cu repeziciune, creând o carte frumoasă, părerea mea.

Datorită unor răsturnări de situaţie, Tom şi Billie ajung să fugă împreună. Fata îi propune un târg mai neobişnuit, iar Tom îl acceptă, necrezând totuşi că este posibilă realizarea lui : Billie îl ajută să îşi recupereze fosta logodnică, pe frumoasa Aurore; iar Tom se angajează să scrie cel de-al treilea volum al seriei sale de succes, astfel reuşind să o trimită pe Billie înapoi în lumea ei. Deşi Billie a mai adăugat nişte condiţii adiţionale, ce crează hazul acestei poveşti… vrea să rămână cu amantul ei, acesta trebuie să-şi părăsească soţia, să o ia pe ea de sotie, şi mai ales să o iubească. Nu cere mare lucru nu???
Şi astfel pornim spre o staţiune renumită din Mexic unde se află frumoasa Aurore, într-o maşină de lux, dar fără un ban în buzunare, la un moment dat fiind chiar urmăriţi de poliţie, cei doi au un haz aparte. Billie are o ironie muşcătoare ce se combină perfect cu stilul aiurit şi uşor aerian al lui Tom, ce mă amuză permanent.
Ajung într-un final în staţiune, unde apar şi prietenii lui Tom: Carole şi Milo şi aflăm că Milo e îndrăgostit de multă vreme de Carole, dar nu are curajul să-i spună.
Între timp, Tom descoperă că este din ce în ce mai atras de Billie, iar fata se îmbolnăveşte… Dar partea ciudată este că fata devine palidă precum hârtia, vomită cerneală, iar în sângele ei se descoperă urme mari de celulors, şi ca totul să fie şi mai fantastic, are o malformaţie a inimii: un chist răspândit care seamănă cu rădăcina unui copac.
Cum este posibil aşa ceva?
Dar Tom are o explicaţie logică: este normal având în vedere că Billie este un personaj de carte…
Din păcate, se constată că fata are nevoie de o intervenţie chirurgicală , având probleme cu inima.
Cei doi discuta din ce în ce mai des, devin mai apropiaţi sufleteşte şi se simt atraşi unul de celălalt, deşi sunt conştienţi că între ei este imposibil să existe o relaţie de dragoste durabilă — având în vedere că fata trebuie să se întoarcă în lumea ficţiunii.
Aurore este cea care-i recomandă lui Tom un chirurg cardiolog din Paris, şi-l sfătuieşte să-i spună că vine din partea ei. Şi astfel pornim spre Paris împreună cu acest cuplu neobişnuit, pentru ca Billie să fie operată.
Între timp, Milo şi Carole descoperă că problemele lui Billie au început în momentul când din cele aproape o sută de mii de exemplare defecte s-au distrus- 99.999 , şi realizează că trebuie să descopere acel ultim exemplar pentru a nu fi distrus…
Şi pornim într-o cursă contra cronometru prin întreagă America, cu o scurtă oprire în Italia ( în Piazza Spagna mai exact, unde Milo află că Carole a fost însărcinată şi a pierdut copilul, mai rău: a rămas însărcinată în urma violului tatălui ei, şi de asemenea că Tom l-a omorât pe acel monstru pentru a o scapă pe Carole de el), apoi vizităm Franţa…; tot timpul într-o vânătoare de vrăjitoare, tot timpul ajungând prea târziu. Dar sunt hotărâţi să reuşească. Într-un final, Milo este cel care descoperă exemplarul, deteriorat, pus în vânzare pe stradă de un vanzator ambulant pe malul Senei. Îl cumpără şi îl restaurează.
Între timp, Tom se apucă de scris, şi scrie neîncetat, oriunde are posibilitatea, cu o durere cumplită în suflet- fiind conştient că s-a îndrăgostit de Billie. Aceasta este operată, trece printr-un moment critic, când operaţia se infectează, dar după o a doua intervenţie îşi revine încet, dar sigur. Tom este mereu lângă ea, neoprindu-se din scris.
Când fata este externată, cei doi se agaţă cu unghiile de iubirea lor, de timpul pe care-l mai au de petrecut împreună, se plimbă, iau cina la lumina şi căldura degajate de focul din şemineu.
Şi cu toate astea, Billie trebuie să se întoarcă în lumea fanteziei.
Termină Tom de scris cartea?
Dispare Billie, sau printr-un miracol cei doi îşi trăiesc povestea de dragoste?
Este o carte deosebită. Îi dau 10 din toată inima. Acest autor este de acum trecut pe lista mea, nu-i voi mai ocoli cărţile.
Am rămas cu un zâmbet tremurat pe buze în momentul când am terminat această carte!

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant şi cărtureşti

Recenzie cititor: autor Geo

11 COMMENTS

 1. Felicitari Geo, mi-a placut foarte mult recenzia ta, felul cum ai punctat actiunea cartii si detaliile surprinse! Pe mine m-ai convins, am deja cartea pe lista, dar acum o voi lua cu prioritate la citit!

 2. Felicitări, Geo ! Foarte frumoasă recenzia.
  Mi-a plăcut mult această carte.
  Musso e un autor care pe mine m-a convins, merită citite toate cărţile lui, fiecare are ceva aparte.

 3. Felicitari Geo pentru prezentarea acestei carti !
  Acum,pentru ca Tyna mi-a facut-o cadou,am ocazia sa o citesc in tihna! (Multumesc !)
  Sunt indragostita de scrierile lui Musso !

 4. Fetelor, multumesc. Aceasta carte e deosebita pentru mine! Prima carte a autorului, mi-a placut mult, atunci am realizat ca acesta este un autor ale carui carti merita sa se regaseasca pe rafturile mele!

 5. Felicitari Geo, foarte frumoasa prezentarea si cartea,………ce sa mai spunem, foarte interesanta, chiar este un autor de exceptie, ieri am terminat Chemarea Ingerului, superba,cu un deznodamant fenomenal, asa ca….fetelor, apucati-va de ea, ca eu ma voi ocupa de Fata de Hartie.

 6. felicitari Geo,o carte foarte emotionanta,din pacate nu am starea necesara pentru a citi acest subiect!

 7. Multumesc fetelor. Am mai citit de el ” Si dupa…” Frumoasa si aceea.
  Yasmy, de unde ai cumparat salveaza-ma? Eu o caut si nu o gasesc pe nicaieri….

 8. Am citit cartea 🙂 . De cand am citit „Central Park” , pur si simplu s-a lipit de mine G. Musso . Imi doream de ceva timp „fata de hartie” insa mereu intervenea ceva si nu o luam. Dar 2017 a inceput bine 🙂 . Datorita voua am reusit sa o citesc. Aseara am stat pana la miezul noptii sa o termin. Desi la inceput mi-am spus ca nu este atat de intensa ca „Central Park” , treptat, citind, am realizat ca nu o pot lasa din mana. Normal ca am cazut in plasa si mi-am zis ca stiu finalul 😛 😀 . Normal ca Musso m-a lasat fara replica.
  O carte minunata, o poveste senzationala 🙂 .
  Multumesc!!!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.