Lațul de Lilja Sigurðardóttir - Crime Scene Press

Lațul, de Lilja Sigurðardóttir – Crime Scene Press

Lațul

Autor: Lilja Sigurðardóttir

Crime Scene Press / 2020

Traducere Liviu Szoke

Număr pagini: 284

După un divorț urât, frumoasa Sonja încearcă din răsputeri să-și câștige existența și să obține custodia fiului ei. Forțată de împrejurări, face contrabandă de cocaină în Islanda. Nu durează mult și se pomenește prinsă într-o lume a infractorilor nemiloși. În încercarea de a scăpa de primejdie, trebuie să apeleze la inteligență pentru a-l înfrunta pe inamicul ei numărul unu, Bragi, un agent vamal cu multă experiență care îi stingherește strategiile noi și tot mai îndrăznețe.

Lucrurile sunt și mai complicate pentru că Sonja are o relație cu o femeie, Agla, care cândva a ocupat o poziție înaltă în consiliul de administrație al unei bănci dar acum, după criza economică din Islanda, se luptă cu acuzații de tot felul.

Un thriller original și sexy, cu acțiune într-un ritm nebunesc, plasată în orașul Reykjavík acoperit încă de cenușa vulcanului Eyjafjallajökull, și personaje fascinante. O reușită literară a uneia dintre cele mai captivante scriitoare moderne de mystery & thriller.”

   O scriitoare necunoscută la noi, cartea ei “LAȚUL” este prima dintr-o nouă serie devenită bestseller internațional, dar și primul roman al acestei autoare  tradus de editura Crime Scene Press.

   Povestea pare simplă la început, dar se complică cu acțiuni pline de adrenalină, incitante, pline de spaimă sau satisfacție.

   O familie aparent normală, Adam un director de bancă realizat, Sonja soția lui casnică, dependentă de el și fiul lor Tomas. Transformarea lui Adam din tânărul care o făcea să râdă într-un tip rece și fără răbdare o face pe Sonja să se îndepărteze de el, mai ales că nu are puterea să riposteze și să ceară explicații. Se complace în situația asta până ce, la un chef organizat de Adam pentru colegii de la firmă, o cunoaște pe Agla, una dintre șefele de la bancă.

   Între ele se naște o atracție instantanee, care va duce în final la surprinderea lor de către Adam și Tomas.

   Sonja își asumă situația și orientarea lesbiană, care-i va aduce un divorț urât, în care șantajată de Adam va renunța la tot și îi va ceda pe-o perioadă de doi ani și custodia copilului, urmând ca ea să-l vadă două weekenduri pe lună. Totodată îi va aduce răceala și dorința mamei ei de-a nu avea nici un contact, aceasta neputând suporta situația pentru că-l aprecia foarte mult pe Adam.

   Agla pe de altă parte se zbate între atracție, negarea ei și a faptului că e lesbiană, rușinea pe care o simte față de Adam și chiar față de ea însăși.

   Între timp la bancă au loc schimbări, cercetări, intervine  F.B.I-ul și procuratura. Erau în cauză Johann, șeful mare, Adam și Agla.  Aceasta realizează în timpul cercetărilor că bărbații vor s-o scoată “țap ispășitor”, își ia un nou avocat, se desparte de Sonja, într-un mod urât, și încearcă să se descurce singură.

   Sonja trebuie să-și refacă situația materială, să cumpere o casă, ca apoi să poată cere custodia lui Tomas, un copil curajos care suferă foarte mult după mama lui. Tomas își ascunde sentimentele de tatăl său, parcă nu ar vrea să-l supere, îi cunoaște prietenii care veneau des pe la ei și se împrietenește cu cel numit Burete, un tip tatuat și dur, dar blând cu copilul.

Sonja este sunată de Thorgeir, avocat, fost coleg de școală cu Adam, care se oferă s-o ajute.

   Debusolată de iadul în care se transformă viața ei, de divorț, de pierderi, Sonja, deși mirată de bunăvoința avocatului îi acceptă recunoscătoare ajutorul.

Doar că nici măcar nu-și imaginează ce va urma.

   Avocatul o introduce în transportul de droguri, la început cantități mici, apoi mai mari. Sonja acceptă constrânsă de împrejurări la început, apoi de frică, amenințată mereu de Rikhardur, omul avocatului, un tip masiv plin de tatuaje.

  La început lucrurile merg bine, dar Sonja e din ce în ce mai speriată de oamenii de la care trebuie să aducă coletele.

  Mai mult, drumurile ei repetate în străinătate o aduc în vizorul lui Bragi, unul dintre șefii de tură din vamă.

   Sonja blufează și-l amenință pe avocat că a ascuns droguri în casa lui și dacă nu o lasă în pace anunță poliția. Dar nu se așteaptă la așa o reacție dură, avocatul își trimite omul de încredere care o bate, este salvată de intervenția vecinei, ajunge în spital.

  Până la urmă este nevoită să accepte o ultimă cursă pentru că Adam o sună panicat că Tomas ar fi dispărut și ea primește de la Rikhardur o poză cu copilul mâncând înghețată alături de el.

  Agla încearcă s-o caute pe Sonja, dar ea se concentrează pe propria viață și o respinge.

   Când revine de la Londra cu drogurile este abordată de Bragi care îi spune în final că are și el probleme de familie și are nevoie de bani. Doar că avocatul nu este dispus să-l plătească și Sonja, ajutată de Bragi vrea să afle cine este șeful mare, să discute direct cu el.

Bragi are grijă să scape de avocat și de omul lui, citiți să vedeți cum.

Sonja îl vede în poză pe Burete, și-l recunoaște, iar Tomas îi spune că e prietenul tatălui său.

Își dă seama ce se întâmplă și-și ia propriile măsuri.

Ce se întâmplă cu Agla?

Cum se desfășoară cercetările la bancă?

De ce se implică Bragi în poveste? De ce vrea bani?

Cine a pus la cale toată povestea și profită de Sonja?

Cine este șeful cel mare?

Ce face Sonja? Reușește să-l ia pe Tomas? Reușește să scape?

Veți afla totul și multe alte secrete citind cartea.

   Merită să vedeți cum dintr-o poveste a unei familii de mijloc, obișnuite, se ajunge la asemenea fapte. Este halucinant și incredibil cum din cauza lăcomiei, răutății, indiferenței, se pot țese asemenea povești și cine este creierul.

Iată și păreri avizate:

O carte excepțională, care consolidează locul Liljei printre cei mai buni scriitori de literatură crime din Islanda.”(Yrsa Sigurðardóttir)

Islanda ne încântă cu niște scriitori extraordinari, iar Lilja e printre cei mai buni. Cartea de față e o poveste fermecătoare de iubire și suspans, pe care o ții minte încă mult timp după ce ai întors și ultima pagină.” (Michael Ridpath)

Un thriller inteligent, ambițios și extrem de antrenant, năucitor de original, scris cu mâna sigură și stilul unui autor versat. Lilja va deveni un superstar scandinav.” (Eva Dolan)

Lilja Sigurðardóttir ne oferă un thriller diabolic de eficient, cu o miză ultrarealistă… Abia așteptăm următoarea aventură a Sonjei.”(L’Express)

Carte disponibilă pe Crime Scene Press

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți thriller

Lațul de Lilja Sigurðardóttir – Crime Scene Press – review

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

5 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.