Fata de la nord de ziuă, de Alexandru Voicescu

Data apariţiei: noiembrie 2016

Număr pagini: 272

Colecţie: Radical din 7

Editura: Herg Benet

Descriere:

   ,,După moartea tragică a soției sale, Gérard – un profesor francez de istorie a artei – decide să se retragă o perioadă în nordul îndepărtat al Europei. Liniștea pe care o caută în meditație printre fiordurile Norvegiei este întreruptă de întâlnirea accidentală cu o tânără ce urmează cursurile unei stranii școli locale de fotomodele, a cărei deviză este „Sine Anima”.

Despre autor:

   Alexandru Voicescu (n. 17.10.1980, București) a urmat studii juridice, completate în paralel cu o licență în deconstructivismul pascalian, patristică și antropologie culturală, susținută la Facultatea de Filosofie a Universității București. Frecventează cursurile de Master în publicitate la Școala Națională de Studii Politice și Administrative și lucrează timp de 8 ani în advertising, pe poziții de art director, copywriter și creative director. În 2010, fondează editura Herg Benet, al cărei coordonator este și în prezent, supervizând publicarea a peste 200 de cărți de literatură română contemporană.

   Malad, romanul său de debut, a primit premiul Cartea de proză a anului 2015 la Gala Tinerilor Scriitori și a fost nominalizat la Festivalul Internațional de la Chambéry, pentru cel mai bun roman de debut din 2015.

alexandru voicescu

  Alexandru Voicescu revine cu un nou roman ,,Fata de la nord de ziuă.” 

   Încă de când am văzut cartea, mi-a plăcut foarte mult coperta şi descrierea. Nu am citit primul roman al autorului Voicescu, dar m-am hotărât să-l încerc pe acesta, fiind convins că este o carte bună. După ce am terminat lectura, am tras următoarea concluzie: A fost un roman cu un început frumos, scris într-un mod plăcut şi coerent, însă de pe la jumătatea cărţi acţiunea se ramifică, rezultând încă o poveste (un fel de continuare) a primei. Ar fi fost pe gustul meu, si mi-ar fi plăcut si mai mult, dacă s-ar fi continuat prima poveste (care a fost, nu interesantă, ci foarte, foarte interesantă). Dar să începem cu începutul…

   Trebuie să  spun că, Alexandru Voicescu face descrieri de nota 10, care nu plictisesc şi te fac să-ţi doreşti să mai citeşti încă un capitol.

    „Bagheta magică”, dacă o pot numi aşa, folosită de autor a reuşit să alterneze naraţiunea cu dialogul şi descrierile, lăsând doar mici dâre vagi şi neclare, rezultând o frumoasă folosire a modurilor de expunere, acest lucru conferind autenticitate şi originalitate scrierii. Felicitări! Cu acest lucru cartea m-a impresionat într-un mod plăcut, uşurându-mi procesul de citire. Apreciez şi formatul cărţi, dar şi aşezarea în pagină a textului, deoarece aduce o notă subtilă de aerisire, fără paragrafe de câte o pagină şi mai bine de atât, care să îngreuneze lecturarea romanului.

    Romanul începe cu Gérard, personajul principal al operei, refugiat în munţii şi fiordurile Norvegiei, dorindu-şi să se detaşeze de moartea soţiei lui.

   Gérard, profesor de istorie a artei se află în nordul îndepărtat al Europei, făcând fotografii peisajelor, plantelor şi animalele din fiordurile Norvegiei. Într-un moment de neatenţie, Gérard alunecă şi cade, odată cu aparatul său foto, acesta activând un sunet de alertă în momentul impactului cu o piatră. Cu toate că vrea să moară, situaţia se schimbă radical.

    Plecată de la Colegiul „Angelo”, într-o mică drumeţie, o tânără ce urmează cursuri de modeling, îl găseşte pe Gérard şi îl târăşte după ea până în faţa colegiului, lăsându-l jos, fiind atentă să nu o surprindă camerele de supraveghere. Ne dăm seama că Fata misterioasă este inimoasă şi dornică să-şi ofere ajutorul necondiţionat.

    Trezindu-se confuz şi cu mii de întrebări în minte, Gérard vede în faţa lui pe directorul campusului, Rutger Deiner, un domn cu un părul alb, între 40-45 de ani.

„Cineva m-a găsit şi m-a adus la adăpost, îşi zise. Deşi nu pare un spital. Poate casa cuiva. Casa fetei, oare? Aceştia sunt părinţii şi rudele ei? Ea unde e?”

    Pentru a se reface, personajul principal Gérard este consultat de doctorul colegiului „Angelo”, Sedric (bărbat de origine belgiană, vorbitor de franceză, ca Gérard) şi dus într-o cameră a campusului. Totul era alb şi din tavan izvora o lumină puternică, albă, orbitoare.

    Dorindu-şi să-l reîntâlnească, Fata face tot felul de gesturi şi lucruri prin care să iasă în evidenţă, să-i atragă atenţia noului vizitator. Toate aceste atenţii trec fără ca Gérard să le observe, Fata enervându-se:

„Ce dobitoc!, se gândi fata. Defilez prin faţa lui cu sânii p-afară şi el nici nu se uită! Pfff!”

   Este important de menţionat faptul că, fetele erau duse des într-un studio să urmeze o „cură”, de care au devenit dependente.

   După aceste evenimente, Gérard se satură de atmosfera din colegiul şi se hotărăşte să fugă din incinta campusului. Merge şi merge, iar mai apoi se rătăceşte, neştiind cum să se mai orienteze şi pe ce potecă să o mai ia.

    După mai multe clipe de rătăcire vede un om lângă malul apei şi fuge în direcţia aceea. Află lucruri interesante, dar am să vă las pe voi să le descoperiţi….

     Cam pe la pagină 130 începe o nouă poveste care are legătură cu prima. Recunosc că prima mi-a plăcut mai mult, fiind mai bine construită şi interesantă!

     În cea de-a doua parte a romanului facem cunoştinţă cu Mome, o fată care atinge un obiect oarecare şi reuşeşte să se transpună în evenimente şi acţiuni ce au legătură cu acel obiect. Pentru această „putere”, dacă o pot numi aşa, câştigă bani, pe care îi foloseşte pentru a creşte un copil. Această parte este pionul ce lipsea şi cu ajutorul căruia se formează o poveste logică, acţiunea ei desfăşurându-se în anul 1931.

Vă las pe voi să descoperiţi povestea.

   Cu nuanţe de iubire, cu mister şi farmec, Alexandru Voicescu scrie un roman nou, specific literaturii din ziua de azi, cu adulţi şi tineri nonconformişti, alergând căre o viaţă mai bună.

Editura_Herg_Benet

Cartea ,,Fata de la nord de ziuă” de Alexandru Voicescu a fost oferită pentru recenzie de Editura Herg Benet. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Herg Benet

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant şi cărtureşti

 

 

Robert Bădică (Robertt)-Colaborator special/ Numele meu e Robert şi îţi propun să devenim prieteni. Eu sunt o fire curiosă şi pasionată de lectură. Îmi plac mult călătoriile şi să gătesc. Îmi place să cred că pe unde calc, las o urmă. Acum, sunt în clasa a X-a şi iubesc limba franceză. O ador pe Celine Dion şi pe Rebeca Ferguson. Nu prea mă uit la filme, dar îmi plac. Autoarea mea preferată e Parinoush Saniee şi filmul meu preferat este „The book thief”. Îmi place, de asemenea să citesc cărţi de Agatha Christie şi de Khaled Hosseini. Zâmbesc foarte des. Cu fiecare carte citită, descoper o nouă viaţă, un nou ţinut şi noi prieteni. Sper să ne înţelegem frumos.

11 COMMENTS

  1. O carte ce se afla pe lista dorințelor. 🙂
    Felicitări pentru recenzie! Abia aștept sa o pot răsfoi și eu!

  2. Felicitari pentru recenzie! Am auzit de carte si stiu ca este apreciata. Sper sa o citesc desi, sincer, nu o trec la prioritati 😉

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.