Fata fantomă - Sophie Kinsella – Editura Polirom

Fata fantomă de Sophie Kinsella

Titlul original: Twenties Girls
Editura Polirom
Anul 2009
Traducere: Vali Florescu
Nr. pagini: 533

RECENZIE CITITOR
Rezumat carte

O carte în stilul Sophiei, mult umor, situaţii neprevăzute, dar cel mai important un final pe gustul meu, adică happy.
Tânăra Lara Lington s-a hotărât mai mult împinsă de la spate să participe la o înmormântare, dar nu orice înmormântare, ci la strămătuşa de 105 ani, cea pe care nu o cunoştea deloc. La înmormântare, apare tatăl ei, mama, sora sa, unchiul Bill milionarul, mătuşa şi verişoara Diamante. Unchiul fiind bogat s-a oferit ca el să facă înmormântarea, dar fără nici o floare, fără nici un discurs de rămas bun, nimic.

Deodată apare o fată frumoasă a anilor ’20. Oare cine este? cum de o aude şi vede doar Lara? Surpriză este că tânăra este nimeni altă decât Sadie Lancaster, bătrâna moartă, de fapt fantoma ei. Dându-şi seama că va fi incinerată zbiară că din gură de şarpe la Lara să oprească înmormântarea, dar cum? Lara va fi nevoită să mintă că mătuşa sa fost omorâtă, deci va trebui să facă investigaţii, să vadă ce şi cum. Deci-înmormântare amânată, mărturie chinuită a Larei cum că ar fi fost ucisă mătuşa, rudele o privesc cu milă mai ales că s-a despărţit recent de fostul iubit, Josh, iar aceeasta a încercat să se împace cu el, dar acesta a refuzat-o.

Asistam la dialoguri spumoase între Sadie a noastră şi Lara, mai ales că ultima era la un pas de faliment. Partenera sa de la firmă a plecat într-o vacanţă prelungită şi toate le-a lăsat pe mâna ei şi a secretarei Kate. Cum Lara nu avea experienţă în domeniul lansat, se va chinui să îşi găsească clienţi. Dar care oare din directori de top nu sunt mulţumiţi şi vor să meargă în altă parte?

Mai avem pe cap şi o fantomă cam certăreaţă care spune că nu va dispărea până ce nu îi va fi găsit colierul care îl purta ea întotdeauna la gât. Era un şirag de mărgele cu o libelulă ca pandantiv şi care i-a adus întodeauna bunadispozitia. Vrea să fie incinerată după ce Lara descoperă colierul. Oare unde o fi? La azilul unde a stat bătrânica noastră nu se găseşte, infirmierele nu ştiu nimic, dar cineva a vizitat-o-un bărbat. Oare cine o fi sau ce legătură are cu colierul?

Sadie a noastră este o fire foarte nebunatică. Visează să meargă la dans cu un bărbat care o face să se înfioare. Culmea este că că îl găseşte în persoana lui Ed, un director de tot de la o companie mare. Lara va fi obligată să dea buzna într-o clădire străină, să între într-o şedinţa şi pur şi simplu să-l invite pe Ed la un pahar. Toată lumea rămâne perplexă, oare cine este tipa asta străină?

Sadie, fire şmecheră îi strigă la ureche să acepte, aşa că Lara pleacă la o întâlnire aranjată.
Deşi ea crede că îl iubeşte încă pe Josh, o va pune să îl urmărească pe Sadie, o va pune să îi strige în ureche că o vrea pe Lara, aşa că cei doi se vor împăca, dar numai puţin timp. Lara îşi va da seama că Josh nu are sentimente faţă de ea, este o marionetă la ce îi spune Sadie să spună, astfel că se despart.

Întâlnirea cu Ed are loc, ba mai multe chiar, dar problema este că trebuie să se îmbrace ca în anii ’20, machiaj, pene în păr, ce mai pentru anii ’90 este ceva cam demodat, dar te poţi pune cu o fantomă? Cei trei vor ieşi să danseze charleston, se vor plimba, vor vizita Londra, asta în ciuda împotriviri celor două persoane vii 😀 sau poate apare atracţia? La firma începe să rezolve unele cazuri, dar datorită lui Ed şi Sadie. Când partenera se întoarce bine mersi din vacanţă prelungită îşi va asumă ea toate meritele, iar asta pune capac la toate.
Lara demisionează, deşi şi-a băgat toate economiile în afacere, dar cu ajutorul lui Sadie se va descurcă cu noua afacere.

Colierul se dovedeşte a fi în posesia unchiului Bill,cel milionar care se tot laudă că a făcut imperiul de la doi bănuţi. Bill, ascunde ceva, nu vrea să îi dea colierul Larei, va încerca să îl fure nu va reuşi, deocamdată…
Când Sadie îi povesteşte de copilăria ei, de prima dragoste cu un băiat tot din aceeaşi localitate, de despărţirea forţată de către părinţi, de tabloul în care ea apare pictată sumar, Lara încearca să meargă pe acest fir.
Mega-surpriză de proportii, tabloul se ştia că s-ar fi pierdut, când de fapt este unul dintre cele mai celebre la ora actuală, dar că nu se cunoaştea cine a fost modelul.

Bill a vândut pe o jumătate de milion de lire tabloul şi aşa a devenit el bogat. Stephen, nu a încetat să o iubească pe Sadie, dar a fost trimis în Franţa, nu a ştiut nimic de el, doar că a murit de tânăr, iar operele lui au devenit valoroase. Sadie, ştie că Steph a uitat-o, sau poate nu, dar s-a căsătorit doar de dragul de a fi căsătorită, după care a divorţat.
Lara, va reuşi cu ajutorul lui Sadie şi a lui Ed, să dezvăluie maşinaţiile lui Bill, să recupereze colierul, dar şi să o piardă pe băgăcioasa, dar simpatica sa mătuşică.

Când se va ţine festivitatea oficial(cea neoficială a fost restrânsă) vor participa sute de oameni, râuri de flori, iar de această dată Lara a avut un discurs emoţionant la adresa mătuşii moarte. Cu această ocazie îl va tapa pe Bill de 10 mil de dolari, anunţând că el face donaţie către Fundaţia Sadie Lancester.
O carte care mie una mi-a plăcut mult, situaţii foarte amuzante, mai ales când Sadie cea curioasă îşi bagă nasul peste tot, sau când Lara vorbea de una singură, iar lumea o credea cam sărită de pe fix.

Nota mea pentru carte este 10 😀

Recenzie cititor: autor Nicol

16 COMMENTS

    • Imi plac cartile amuzante, in genul celor chick-lit, ma reprezinta si le caut de fiecare data cand doresc sa ma relaxez. Multumesc Nicol pentru recomandare.

  1. Intradevăr, pare o carte mai mult decat interesantă. Ce-mi place foarte mult este că stârnește zâmbete cititorilor, iar asta inseamnã că inspiră mult umor! 🙂

  2. Pare interesanta cartea 🙂 . Daca este comica si romantica atunci e pe gustul meu 🙂 😉

  3. Felicitari pentru recenzie. Nu am citit-o, dar ador cartile din colectia Chic. Sunt foarte amuzante si in acelasi timp se citesc foarte usor. Lectura perfecta pentru weekend.

  4. Acum ma delectez cu aceasta carte. Imi place la nebunie combinatia dintre Lara si Sadie, se vede clar ca amandoua sunt duse cu pluta. Am ajuns la jumatate si ma tot intreb ce surprize ar putea sa mai fie, pana acum numai de trasnai se tin.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.