„Pentru a fi mama unui copil nu e suficient să-l naști.”

 Amintiri din viitor de Andreea Russo- Volumul 1-recenzie

Editura: Bestseller
Anul apariției: 2015
Număr pagini: 136
Gen: Ficțiune
Cotație Goodreads: 4,61

Amintiri din viitor este o carte cu un subiect atipic. Mir este un băiat diferit de cei din jur, care tot ce își dorește este normalitatea. În timp ce mulți oameni doresc să fie deosebiți, el își dorește să fie la fel de normal precum ceilalți. Și îl cred pe cuvânt, având în vedere „harul” cu care se confruntă.
Mir are amintiri din viitor; el știe tot ce se va întâmpla: peste 2 minute, peste o zi, peste o săptămână, peste ani de zile. Își prevede chiar propria moarte. Ce nu reușesc să înțeleg (mai bine zis să accept) este faptul că el așteaptă să se întâmple tot ceea ce prevăzuse, fără să încerce să modifice într-un fel cursul lucrurilor. Astfel, totul se întâmplă conform previziunilor sale, dar nici nu acționează în altă direcție. Sunt curioasă ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi încercat să acționeze altfel.
Dacă eu aș fi fost în locul lui, aș fi încercat să modific cursul lucrurilor. Nu aș fi venit în întâmpinarea lor așa cum le-aș fi cunoscut din amintiri, venite ele din viitor sau de oriunde. Probabil s-ar fi întâmplat tot la fel, dar aș fi încercat să procedez altfel, măcar din curiozitate.
Este incredibil cum Mir se supune sorții, cu o resemnare greu de conceput. Faptele se întâmplă exact ca în amintirile din viitor, ca o profeție autoîndeplinită. Probabil acesta este mesajul subliminal: multe lucruri ni se întâmplă din cauza credinței noastre că nu le putem schimba; pentru că le încadrăm în șabloane („n-are rost să acționez într-un anumit fel pentru că tot așa se va întâmpla”).

Este o poveste ciudată, misterioasă, tristă. Mir se comportă exact cum prevede, știe când și cum va muri și nu are de gând să facă nimic pentru a împiedica acest lucru. Din contră, renunță la Amelia, fata de care se îndrăgostește, pentru a nu o face să sufere cu dispariția lui; conform amintirilor din viitor, ar mai fi avut de trăit 3 ani. Nu poate accepta ca Amelia să sufere atunci când el va muri într-un accident de avion.
Cum va proceda Mir? Își va aștepta sfârșitul sau va face ceva în ultima clipă pentru a-l evita? Se va urca resemnat în avion, știind că-l duce la moarte, sau se va răzgândi?
Puteți afla citind cartea. Pot să vă spun numai că finalul intrigă, lăsând loc de continuare. De fapt, acesta este primul volum al trilogiei, autoarea lucrând în prezent la cel de-al doilea și declarând că va urma și al treilea.
Cum spune și Andreea Russo, „EU MĂ JOC CU IMAGINAȚIA OAMENILOR. AM SCRIS CARTEA FOARTE ȘIRET.”
Chiar că șiret… Tot ce pot spune este că de abia aștept apariția celui de-al doilea volum.
Ce mi-a plăcut: subiectul original abordat, ușurința și rapiditatea cu care se poate citi cartea, ceea ce nu înseamnă că ar fi lipsită de substanță, ca altele; modul „șiret” în care autoarea scrie, ținându-ne în suspans; unele citate din care reiese profunzimea gândirii scriitoarei, în ciuda celor numai 20 de ani; cele 10 recomandări literare ale autoarei de la sfârșitul cărții, idee ce m-a impresionat plăcut și m-a făcut să exclam: „Fata asta chiar citește! Ba îi place și Agatha Christie, ca mie!”
Ce nu mi-a plăcut: nu pot spune neapărat că nu mi-a plăcut, dar aș fi vrut ca unele aspecte să fie altfel: mi-ar fi plăcut ca povestea să fie mai lungă și mai complexă, parcă s-a terminat prea repede. Nu pot accepta atitudinea lui Mir, de a-și îndeplini profețiile în cele mai mici detalii, de a nu se opune sorții.
Concluzionând, cartea mi-a plăcut, mi s-a părut interesantă și sunt curioasă în privința următoarelor volume.

Citate:
„Învață-te să vezi lumea din jur, căci doar așa vei reuși să înțelegi cum arată viața. Oamenii sunt într-atât de egoiști, încât se privesc doar pe ei.”
„Acolo, sus, în vârful muntelui e mai rece. Dacă vrei să ajungi în vârf, niciodată nu aștepta că cineva îți va întinde mâna, mai curând vei fi împins înapoi.
– Dar de ce?
– În vârf e puțin spațiu, nimeni nu vrea să-și cedeze locul și să cadă.”
„Înălțimea vârfului e diferită pentru fiecare, traseul e diferit, dar și noi, oamenii, suntem diferiți. Această diferență ne face într-atât de asemănători, încât trăim aceeași soartă tragică.”
„Urmărea smerit cum principiile ajung praf și cenușă, cum acel niciodată devine zilnic. Prietenii ajung dușmani, dușmanii prieteni, dar cel mai tare îl durea când descoperea dispariția unor sentimente puternice, care păreau veșnice.”
„Pentru a fi mama unui copil nu e suficient să-l naști.”
„Doare enorm ideea că vei fi respins doar din motiv că așa ești tu, un om diferit.”
„Mă gândeam că prezentul e un dar divin, în pofida faptului că, spre deosebire de amintire, e muritor.”
„Viața e un șir de întrebări la care căutăm răspunsuri, iar după aflarea acestora începem să trăim sau murim.”
„Atunci când cauți un răspuns, dar nu-l găsești, e cazul să reformulezi întrebarea, poate e incorectă. O întrebare corectă întotdeauna are și un răspuns.”
„Omul caută mereu dovezi, dar adevărata credință constă în a crede fără a vedea, fără a auzi. Doar simți, atât.”
„Din fericire, de oameni nu ai cum să scapi, probabil așa e scris undeva cu sânge, că trebuie să ne ciocnim de persoane concrete.”
„La fericire nu ai cum să ajungi fără să nu îți murdărești papucii de tristețe.”
„Unii caută să fie deosebiți, iar alții visează să fie normali, ordinari.”
„Trăim pentru că nu avem alternativă. Blocați în sistem, ne punem scopuri. Credem că totul e în mâinile noastre, în timp ce mâinile noastre sunt în alte mâini.”
„Omul se naște pentru a muri! Singura lege din univers care nu are excepții. Ce se află între naștere și moarte e altă poveste.”
„Nu e suficient să vrei să ajuți, mai trebuie ca și celălalt om să și-o dorească.”
Între doi oameni nu se află nimic în afară de propriile lor sentimente, principii și păreri de rău.”
„Când simți că s-a terminat, nu mai accepta virgula. Pune punct și dă-ți altă șansă.”
„Nu căuta acceptarea în altă parte. Tu ești cel care se acceptă, trebuie să o faci, dacă vrei să trăiești o viață împlinită.”
„Promitem că de mâine vom schimba totul. Și, de-a lungul anilor, acea zi de mâine nu mai vine.”
„Dacă într-un moment în viața voastră totul pare negru, bucurați-vă, aveți ocazia să creați sublimul. Niciodată să nu vă fie frică de întuneric, el e divin. Să vă fie frică de soare, el poate arde.”
„Noi alegem să râdem sau să plângem. Existăm în funcție de ceea ce alegem.”
„Omul nu e în stare să accepte moartea altui om, iar pe a sa o ignoră cu desăvârșire.”

Despre autoare:
Andreea Russo este o tânără și promițătoare scriitoare din Republica Moldova. Are 20 de ani, este studentă în anul 2 la Contabilitate și a debutat literar cu Amintiri din viitor, primul volum dintr-o trilogie, următoarele două volume fiind în curs de apariție.
Amintiri din viitor a fost scrisă ca reacție la moartea unchiului său, Vladimir. De fapt și numele personajului principal, „Mir”, vine de la „Vladimir”.
10% din vânzările cărții vor fi direcționate către organizația CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie.

logo_libris

Cartea Amintiri din viitor de Andreea Russo este oferită pentru recenzie de librăria online Libris. Cartea poate fi comandată de pe libris.ro şi beneficiaţi de transportul gratuit prin curier rapid indiferent de valoarea comenzii. Pentru a fi la curent cu noutăţile şi promoţiile periodice ale librăriei, vă puteţi abona la newsletter, dar puteţi urmări şi pe pagina de facebook.

Autor: Sorina Ciocârlan

Review overview
5
***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

14 COMMENTS

  1. „La fericire nu ai cum sa ajungi fara sa iti murdaresti papucii de tristete.” -foarte frumos spus. Imi place citatul asta si cartea pare una intriganta. Felicitari! :*

    • Anonymus sunt eu, lol :)) Am reusit performanta de a scrie si a posta comentariul de pe telefon! :)) Doar ca dupa ce m-am chinuit sa scriu corect, sa nu mananc vreo litera etc, postarea cu numele si cu adresa de mail s-a dovedit a fi o intreaga filosofie si nu mi-a iesit :))

  2. Multumesc, Alina! E draguta cartea, interesanta, desi mi-ar fi placut sa fie mai dezvoltat subiectul, eventual pe mai multe planuri. Dar merge. Stii ca eu imi spun parerea deschis :))

  3. Nu stiu cum se face, dar de la o vreme ma tot „ciocnesc” de aceasta carte. Se pare ca trebuie sa o adaug pe wishlist cat mai repede, mai ales ca acum, dupa ce am citit prezentarea, chiar m-am convins ca trebuie neaparat sa o devorez.

  4. Felicitari. Sorina ! O prezentare superba pentru o carte incitanta ! Am adaugat-o pe lista mea de lecturi ! locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.