Febra oaselor de Val McDermid – Editura Litera – recenzie

Titlul original: Fever of The Bone

Traducerea: Carmen Ion

Editura Litera
Număr pagini: 418
An apariţie: 2011

Mă aşteptam la un thriller, conform prezentării de pe coperta, dar nu mă aşteptam să nu pot, literalmente, să las cartea din mână. Este o carte foarte bine scrisă, acţiunea este alertă, curge firesc de parcă ai viziona un film, descrierile sunt puţine şi doar acolo unde sunt absolut necesare de parcă ar spune: nu vreau să te fac să pierzi vremea, vreau doar să vezi cum e viaţa.
Am să vă prezint puţin echipa de investigatori pentru că ne vom întâlni cu ei şi în celălalt roman.
Carol Jordan, sub conducerea fostului comandant John Brandon, îşi făcuse o echipa de elită din oameni speciali, sfătuită fiind şi de prietenul ei psiholog şi profiler Tony Hill. Şedinţele cu echipa le ţinea în locuri neconvenţionale, de exemplu în pub, deoarece ştia din instinct că oamenii se comportă altfel când se simt neîngrădiţi, iar Tony îi oferise şi o explicaţie: ”Scoate-i pe oameni din matca lor, şi toate inhibiţiile sar în aer. Se vor simţi uşor debusolaţi la început, dar vor încerca să compenseze dându-şi aere. Şi asta îi va face să devină mai creativi, mai inventivi. Perspectivele noi şi viziunile proaspete se numără printre lucrurile cele mai dificile de obţinut,mai ales în organizaţii puternic ierarhizate precum forţele de poliţie.”

Este important pentru că o echipă specială este tot timpul sub lupă, mai ales când apare un nou şef- James Blake, care încearcă să se afirme făcând reduceri de buget şi consideră că un profiler renumit ca Tony este prea scump, atâta timp cât există elevi pregătiţi la academia de poliţie (culmea şi de Tony).
Echipa este eterogenă şi probabil şi de aceea foarte bună. Stacey Chen, geniu ICT (informaţii şi comunicaţii pe internet), o femeie care ştie exact ce vrea, consecventă, dar impenetrabilă, lucrează cu poliţia de plăcere (câştigurile ei fiind dintr-un software produs de ea). Comisarul Paula McIntyre, un foarte bun poliţist, gata să renunţe la meserie dintr-un sentiment de culpă, îi murise un partener. Munca o afectează la fel de mult ca pe Carol, care a fost trădată de oamenii pe care ar fi trebuit să se bazeze, dar pe amândouă le ajută Tony să-şi revină.

Kevin Matthews-sergent-omul cu care lucra de cel mai mult timp, deoarece colaboraseră la primul caz de crimă din Bradfield atunci când carieră lui Carol luase avânt. Cris Devine-sergent-plecată momentan în concediu cu partenerul ei. Sam Evans un detectiv foarte bun, charismatic, ambiţios şi tenace. Caractere, firi, talente diferite, dar împreună erau grozavi.
Echipa se ocupă de cazuri noi, dar şi de cazuri vechi cum era cel al dispariţiei Danutei Barnes şi al copilului ei, pe care până la urmă perseverenţa lui Sam (care nu lasă nimic la voia întâmplării), flerul lui şi cooperarea celorlalţi din echipa îl fac să-l rezolve şi să-l poată acuză de crimă pe Nigel Barnes (soţ şi tată).
Povestea cărţii debutează de fapt cu moartea unei adolescente, Jennifer Maidment din West Marcia-Wochester şi Tony Hill este chemat de poliţia de acolo ca profiler. Coincidenţă că Tony se gândea exact la o vizită în acel oraş (pentru a-şi rezolva unele probleme de familie) este prea mare aşa că se hotărăşte să meargă şi să rezolve dacă se poate ambele lucruri. Crescut de două femei egoiste şi rele, mama şi bunica, hotărâte din cauza naşterii lui, dar şi a firii lor insensibile să-l facă să se creadă un nimic, îşi depăşeşte viaţa de iad şi-l determină să devină un psiholog foarte bun. Se trezeşte dintr-o dată cu o moştenire lăsată de tatăl lui, despre care nu ştia nimic, pentru că mama lui nu vorbea deloc despre el, şi credea că de fapt l-a abandonat.
În timp ce Tony cercetează cazul lui Jennifer şi mai află câte ceva despre propriul trecut, Carol şi echipa se confruntă cu moartea unor tineri: Gary, Daniel, Seth, tineri liniştiţi, crescuţi în familii bune.

Cercetările îi duc la concluzia că, toţi tinerii foloseau reţeaua de socializare Rig Marole, fiecare vorbea cu o persoană care se identifica cu două litere JJ, ZZ, BB, DD, şi după ce află ce-şi doreau se oferea să-i ajute şi totodată le spunea că le va comunica un mare secret. Fiecare şi-a dat întâlnire cu persoană respectivă, în secret, după care n-a mai ajuns acasă, iar pagina respectivă cu convorbiri era ştearsă din reţea. Fiecare a fost găsit la scurt timp, doar câteva ore, ucis prin asfixiere cu o pungă da nailon, cu organele genitale mutilate, dar surprinzător erau drogate, dar nu erau violate. Autoarea ne trece prin săli de autopsie, spitale, prin cercetările întreprinse, prin modalitatea cum se lua legătura cu aparţinătorii, vorbindu-ne câte puţin şi despre viaţa personală a anchetatorilor-oameni cu familii, vise, dorinţe, temeri şi hotărâri, prin maşinaţiunile şi politica şefilor de poliţie.
La întoarcere Tony realizează similitudinea cazurilor, al lui şi cazurile echipei, îşi dă seama că tinerii seamănă mult din punct de vedere fizic şi că toate cazurile au aceleaşi caracteristici ceea ce duce la concluzia existenţei unui criminal în serie.
Nu vă mai povestesc, vă spun doar că echipa găseşte criminalul în cazul tinerilor (criminal care te surprinde ca gen, motivaţie, cruzime), dar va rezolva şi cazul vechi. Tony îşi va rezolva problemele, care te vor surprinde din nou.
Aşa că, pregăteşte-te de un maraton, pentru că nu vei putea închide cartea până nu ajungi la final.

editura-literaCartea Febra oaselor de Val McDermid a fost oferită pentru recenzie de către Editura Litera. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Litera. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de Facebook.

Cartea poate fi achiziționată și librăriile online agreate.

Autor: Arci
Review overview
5
***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

13 COMMENTS

  1. Arci, chiar ti-a placut cartea si asta se vede foarte bine din prezentarea aceasta pe care ai facut-o. Imi place ca citesti diversificat. 🙂

  2. Prezentarea ta ma acaparat atat de mult incat la un moment dat m-am bucurat de initialele mele! Nu coincid ! Felicitari pentru recenzie ! Este foarte frumoasa si incitanta! locco_smiley_10

  3. Nu am citit pana acum nicio carte din acest gen insa m-ati tentantat foarte tare… Felicitari pentru recenzie

  4. Dupa ce ti-am citit recenzia, nu pot spune decat ca ma bucur ca am cartea. De fapt ambele carti din serie! Felicitari Arci!

  5. Multumesc pentru aprecieri!mi-a placut mult,still e firesc parca si viziona in film.merita citita!

  6. Se vede ca scriu pe telefon am vrut sa spun ca stilul autoarei este alert si direct de parca ai viziona un film

  7. Arci, mie mi-a placut prezentarea ta si chiar daca romanul nu pare a fi genul meu, as citi din curiozitate. Ai atras atentia asupra cartii si m-ai facut curioasa cu privire la motivatia criminalului. Felicitari! Pup!

  8. Recenzia imi place, dar cartea nu ma tenteaza. Autoarea asta si cu mine nu reusim sa fim pe aceeasi lungime de unda!

  9. Am ajuns sa citesc si eu cartea si in mod surprinzator am gasit o oarecare asemanare cu seria Helen Grace de Arlidge. O recomand cu caldura tuturor iubitorilor de thriller !

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.