Daneza de David Ebershoff-recenzie

Titlul original: The Danish Girl 

Traducerea: Adian Ioana Fulea

Editura: RAO

Număr pagini: 384

        Recenta ecranizare a romanului lui Ebershoff, Daneza, a dat posibilitatea multor oameni de a cunoaşte fascinanta poveste a Gretei şi a lui Einar, însă cartea îţi permite să simţi mai mult, să înţelegi, să-ţi dai timp să te gândeşti la tot ce se întâmplă, pe când filmul te limitează oarecum. În această carte găsim o poveste emoţionantă care ne învaţă să depăşim părerile preconcepute şi să iubim suflete, nu corpuri.

            La începutul cărţii avem parte de o descriere foarte plastică şi exactă a momentului în care totul a fost clar, iar cuvintele cu care romanul începe “Soţia lui fu prima care ştiu.” ne arată cine este adevărata eroină a cărţii. Greta, soţia lui Einar, este centrul universului creat de David Ebershoff. Ca prototip al femeii ideale în contextul în care alegerile ei nu sunt cele uşoare ci cele ce par a fi corecte, Greta ne deschide ochii asupra a ceea ce înseamnă într-adevăr depăşirea prejudecăților şi ridică toleranţa la un nou nivel de acceptare şi înţelegere, ajungând chiar până la a susţine ceva ce cel mai probabil nici nu poţi înţelege vreodată pe deplin. Unele lucruri trebuie pur şi simplu trăite pentru a putea fi înţelese.

    Povestea îi ilustrează pe cei doi soţi, ambii pictori tineri încercând să pătrundă pe piaţa artei confruntându-se în acelaşi timp şi cu greutăţile vieţii de familie. Fiind un roman scris din perspectivă obiectivă, autorul ne introduce în poveste în momentul în care Greta îşi dă seama că soţul ei nu îşi doreşte să fie ceea ce este. Ea constituie punctul declanşator în acest drum spre definire şi devenire al lui Einar atunci când îi cere să-i pozeze pentru un portret îmbrăcat în haine de femeie.

      Treptat în poveste îşi face apariţia şi Lili, un fel de alterego al lui Einar. Latura feminină a acestuia concretizată şi scoasă la iveală prin comportamente puţin ciudate la început, dar normale pe măsură ce îţi dai seama că Einar este într-adevăr o femeie în interior. Aceste apariţii ale lui Lili devin periodice, din ce în ce mai dese, iar reacţia Gretei este absolut esenţială. În ea stă viitoul lui Einar şi alegerea drumului pe care acesta va merge. Ai crede că ar trebui să încerce să îi descurajeze comportamentul, să îl condamne, dar în schimb ea îi lasă puterea de a decide ceea ce îşi doreşte arătându-i sprijin necondiţionat şi disponibilitatea de a se adapta oricărei situaţii.

      Între apariţiile periodice ale lui Lili avem prezentate segmente din trecutul lor ce ne ajută să le înţelegem comportamentele actuale, motivele din spatele alegerilor şi modul în care se raportează ei la societate şi la cei din jurul lor.

      Greta este fiica unui american bogat. L-a întâlnit pe Einar pe când studia pictura în Danemarca, dar a fost nevoită să îl părăsească la scurt timp, căsătorindu-se apoi cu un alt bărbat. Primul soţ moare, la fel ca şi primul (și singurul) ei copil care nu supravieţuieşte naşterii, iar Greta se întoarce unde îi era mai drag să fie. Îl reîntâlneşte pe Einar şi se căsătoresc. Einar însă a dus o viaţă plină de lipsuri. Mama sa a murit pe când el era doar un copil şi a fost crescut de către tatăl său mereu bolnav şi mereu căzut la pat. Copilăria şi adolescenţa le petrece în mlaștina în care s-a născut, mlaștină care de altfel îi e foarte dragă şi pe care o regăsim adesea în picturile sale.

    În a două jumătate a cărţii asistăm la procesul de transformare al lui Einar în Lili. Un proces complicat şi din descrierile foarte plastice ne dăm seama că şi foarte dureros, ce constă în numeroase operaţii şi intervenţii chirurgicale fără precedent.

     Întrebarea din descrierea cărţii pe care o găsim pe coperta din spate este una foarte bună. “Ce faci atunci când persoana pe care o iubeşti s-a schimbat?”. Mi-a plăcut mult răspunsul cărţii şi implicit răspunsul Gretei, atât de prompt şi de hotărât.

     Finalul este extrem de emoţionant şi plin de înţelesuri. Din nou vedem importanța Gretei în tot ceea ce s-a întâmplat şi cum lucrurile se prăbuşesc atunci când ea refuză să mai facă parte din asta. Atunci când ea crede că e prea mult şi alege să nu fie părtaşă la căderea lui. Îmi place că ascensiunea şi întreg progresul lui Einar pe drumul pe care l-a ales a fost posibil doar cu sprijinul Gretei, iar atunci când ea a spus că e suficient şi că ar trebui să se oprească, Lili pur şi simplu nu a ascultat încercând să meargă singură, iar asta s-a sfârşit cu o cădere uriaşă.

     Un roman superb despre acceptarea de sine şi despre acceptarea celorlalţi aşa cum sunt, care ne învaţă ce înseamnă adevărata iubire şi dăruire. Un roman care se fereşte de vulgar în ciuda temei abordate şi care prin povestea lui transpusă cu atâta elegantă în cuvinte ne arată că acest concept nu este trivial şi nici măcar grotesc dacă ştii cum anume să îl abordezi.

                                                     “Sfâşietor, imposibil de uitat… un triumf total!”
                                                                           The Boston Globe

10/10 puncte

Autor: A.R. Ivan

21 COMMENTS

  1. Felicitari Raluca,interesant subiect are carte.Desi nu este genul meu,am citit cu placere recenzia.

  2. Am vrut de multe ori sa achizitionez cartea, dar ceva ma impiedica de fiecare data sa o fac. Subiectul e nonconformist si nu stiu daca imi va placea sau nu. Cartea din cate am vazut e foarte apreciata intocmai pentru subiectul sau si tinand cont ca filmul care a stat la baza ei a fost printre cele nominalizate la Oscar cred ca e destul de reusita. Poate ca ii voi da o sansa.

  3. Frumoasa prezentarea. Am auzit de carte, de altfel si de film. Stiu ca acesta din urma a avut mare succes la public. Ma tenteaza si nu prea. Dar clar merita citita. Imi place subiectul. Sunt sigura ca mai devreme sau mai tarziu va fi si in biblioteca mea 🙂

  4. Foarte frumoasa prezentarea, insa parca aceasta carte nu ma atrage atat de mult incat sa o pun pe lista cu prioritati.

  5. Cand a apaut cartea am fost atrasa de sinopsis si de coperta, dar am avut o retinere pe care nu mi-o explic in privinta ei. Acum, m-am hotarat! Ai reusit prin cele scrise sa ma faci si mai curioasa, deci vreau sa o citesc si eu. Mersi!

  6. felicitari raluca!chiar eram curioasa,acum trebuie s-o citesc si eu. locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.