Femeia de hartie de Rabih Alameddine-Editura Polirom

Femeia de hartie de Rabih Alameddine-Editura Polirom

by -
6

Femeia de hârtie de Rabih Alameddine-recenzie

Titlul original: An Unecessary Woman
Editura: Polirom
Număr de pagini: 280
Nota: 10+

Rabih Alameddine (Arabă : ربيع علم الدين) (născut în 1959) este un libanez-american, pictor şi scriitor. S-a născut în Amman, Iordania. A crescut în Kuweit și Liban, a plecat de la vârsta de 17 ani să trăiască mai întâi în Anglia, apoi în California. Iubitor de matematică, a obținut o diploma în inginerie de la Universitatea din California la Los Angeles (UCLA), precum și un Master of Business în San Francisco. Și-a început cariera ca inginer, apoi s-a îndreptat spre scris și pictură. Autorul a patru romane și o colecție de povestiri scurte, Alameddine a fost beneficiarul unei Guggenheim Fellowship în 2002. El locuiește în San Francisco și Beirut.

Credeam că știu cum e să te îndrăgostești de o carte – doar am experimentat atâtea. Mi-am cumpărat Femeia de hârtie pentru că mi-a plăcut descrierea, dar nu mă așteptam că această carte va surclasa atâtea experiențe frumoase pe tărâmul lecturii!

Ajunsă la respectabila vârstă de 72 de ani, Aliya are impresia că nu este necesară nimănui. E văduvă și nu are copii, deci locuiește singură într-un apartament din Beirut. Însă nu e chiar atât de singură pe cât am crede: de ani buni (vreo 50) Aliya traduce câte o carte pentru fiecare an. Face asta nu pentru public, ci pentru ea însăși. De fapt, dacă mă gândesc bine, cărțile au devenit un fel de religie pentru ea.

Femeia de hârtie e un roman despre cărți (un soi de ghid de lectură la scară redusă) și povești despre Beirutul trecut sau prezent, despre războiul civil din Liban și multe alte episoade din viața acestei cititoare avide. Lucrurile devin și mai interesante când Aliya riscă să piardă tot ce e mai de preț pentru ea.

Cuvintele din povestea asta au o fluiditate aparte. Te iau pe sus și te poartă în lumea lor. Rabih Alameddine, reușește să contureze atât un personaj memorabil, cât și o lume de o realitate cutremurătoare. (Între noi fie vorba, am aflat că se dedică și picturii – poate din aceste motiv creează niște descrieri absolut uluitoare și deloc obositoare.)

Oricât aș încerca, pur și simplu nu îi găsesc un punct slab acestei cărți. E mai mult decât mă așteptam să fie și cred că voi găsi cu greu o altă carte care să-mi placă atât de mult. E o carte pe care pur și simplu o trăiești!

Citiți cartea și contraziceți-mă dacă puteți!

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant şi cărtureşti

Autor: Diana

6 COMMENTS

  1. Foarte interesant , Diana! Nu stiu daca subiectul ma atrage sau provocarea din final. Dar am pus cartea pe lista! 🙂

  2. Ai prezentat foarte frumos aceasta carte. Numai ca nu este genul pe care obisnuiesc sa-l citesc eu. Titlul mi se pare cel putin intrigant.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.