Fifty Fifty – Valea ultimei sanse – James Patterson, Candice Fox- recenzie

Fifty Fifty – Valea ultimei sanse – James Patterson, Candice Fox- recenzie

by -
1
Fifty Fifty - Valea ultimei sanse - James Patterson, Candice Fox

Fifty Fifty – Valea ultimei sanse – James Patterson, Candice Fox- recenzie

Titlu original: Fifty Fifty
Titlu: Fifty Fifty – Valea ultimei sanse
Autori: James Patterson, Candice Fox
Traducere: Roxana- Cristina Gheorghe
Editura RAO, 2023
Nr. pagini: 368

Harriet Blue trebuie să părăsească orașul, urgent.
Care sunt șansele ca suspectul Sam Blue să fie nevinovat de crimele în serie asupra a trei tinere? Hotărâtă să-i reabiliteze numele, indiferent de costul carierei ei, detectivul Harriet Blue acceptă o realocare riscantă într-un oraș îndepărtat, unde un jurnal găsit pe marginea drumului dezvăluie un plan criminal. Iar prima crimă, la scurt timp după sosirea ei, sugerează că ceasul ticăie deja. Între timp, înapoi în oraș, o tânără deține cheia pentru a elucida cazul fratelui lui Harriet. Dacă ar putea scăpa de cel care o ține ostatică. Detectivul Harriet Blue este hotărâtă să reabiliteze numele unui presupus criminal… dar când mai are loc o crimă, va reuși ea să folosească asta în sprijinul anchetei sale paralele?

 Este destul de greu să scrii despre cărțile lui James Patterson, sunt numai acțiune și dialoguri.

 Fifty – Fifty este al doilea roman al seriei “Detectiv Harriet Blue” scris împreună cu Candice Fox. Detectiva Harriet Blue este o ființă dură și contradictorie.

  Luați de autorități de la o mamă inconștientă și nepăsătoare, și ea și fratele ei Sam, au fost plimbați prin diferite instituții sau familii, uneori împreună, alteori separat, dar mereu aveau grijă unul de altul. Sam, o fire mai blândă și liniștită, ajunge profesor. Harriet era cea care-l apăra de fiecare dată. Ea, un copil mai mult al străzii, învață să se bată, ajunge prin arest, dar se redresează și devine o foarte bună polițistă. Este inteligentă, empatică, dar și dură când este necesar să pună pe cineva la punct prin forță brută.
Totul e bine până când Sam este arestat, bănuit de uciderea a trei fete, dovezile sunt circumstanțiale, dar echipa de poliție și mai ales inspectorul Nigel, care nu o suportă pe Harriet, sunt convinși că și-au găsit omul și-l constrâng la interogatorii să recunoască.

  Mai mult, în ziua primului proces, procurorul își bate joc de el, ceea ce-i aduce un pumn binemeritat de la Harriet pe sălile tribunalului. Șeful ei nu are altă soluție decât s-o îndepărteze de caz, în timp ce ei mai cercetează.
Este trimisă la poliția din localitatea Valea Ultimei Șanse din New South Wales, un punct pierdut pe hartă în deșert. Acolo era o singură polițistă Victoria Snale, șeful ei se pensionase, și se primiseră amenințări cu bombe.
Moartea fostului șef de poliție, Theo Campbell, îl aduce în localitate și pe Kash Elliot de la antitero. După mici confruntări între Harriet și Kash, cei trei polițiști colaborează foarte bine, sprijiniți de primar și de o parte dintre localnici.

 Dar prima lor mișcare este de-a învinui un tânăr pakistanez, și cu toată grija polițiștilor acesta este aruncat în aer.
Primarul, John (Dez) Destro, îi invită pe la el, unde o cunosc pe Bella fiica acestuia, o adolescentă rebelă. De fapt în buna regulă a oraselelor mici, primarul se ocupă și de poștă sau alte afaceri.
Apoi găsesc un jurnal în care sunt lăudate faptele unor tineri asasini și apar niște planuri, pe care le-ar face cineva care ar vrea să ucidă cât mai mulți localnici.

“Pasul unu: O omor pe polițista Snale în secția de poliție. Obțin arme.
Pasul doi: Pun dispozitivul #1 în parcarea din spatele barului. Setez cronometrul.
Pasul trei: Iau semiremorca din parcarea atelierului de mecanică și o folosesc ca să blochez strada principală, creând o formă U ca să blochez victimele.
Pasul patru: Pun dispozitivele #2 și #3 în semiremorcă. Setez cronometrul.
Pasul cinci: Îl iau pe John Destro și securizez balconul de sus al poștei.”

 Un plan îngrijorător, dar oare e real? Și cine l-ar fi putut concepe? Ce avea cu primarul?

 În cercetările lor află multe din secretele localnicilor, afacerile, confruntările lor. Bănuielile îi duc la un grup de localnici recalcitranți și amenințători, care aveau o afacere secretă, dar se va dovedi că aceștia găsiseră un filon de aur. Îl exploatau în secret pentru că terenul aparținea altcuiva, și ei voiau să plece cu aurul din localitate, să-și facă un rost în altă parte. Dar nu sunt ei cei cu bombele. Când primarul este ucis și Harriet luată prizonieră și amenințată lucrurile se clarifică.

 Cine este vinovatul? Ce păcate plătise primarul? De ce era amenințat orașul? Ce se întâmplă cu Harriet? Cum scapă?

 Pe de altă parte în Sydney, colegul lui Harriet, Whitt și prietenul ei Tox, fost polițist, reușesc să afle cine este vinovat pentru crime. Ultima victima, Caitlyn, este salvată, și-l recunoaște pe cel care a răpit-o. Polițiștii află că era un alt copil din sistem, Regan, ale cărui drumuri s-au intersectat de câteva ori cu Sam, și dezvoltase o obsesie, neîmpărtăşită, pentru acesta. Polițiștii reușesc să-l încolțească, dar le scapă. La întoarcere Harriet află toate veștile și hotărăște să-l urmărească, să le răzbune pe fete și pe fratele ei.

 De ce ucidea Regan? De ce îl implică pe Sam? Ce se întâmplă cu Sam ? Cum a scăpat Regan? Ce se întâmplă cu Harriet și prietenii ei Tox și Whitt?

 Veți afla totul citind cartea

 Iată și câteva păreri avizate:

Patterson a stăpânit arta de a scrie bestselleruri care te fac să întorci rapid paginile.” (Chicago Sunt-Times)

Un autor de citit obligatoriu… un maestru al meșteșugului de scriitor.”( Providence Sunday Journal)

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, cartepedia şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.