Rețetă covridog, Supă cremă de cartofi cu praz, Grătar, Chec cu merișoare
Rețetă covridog, Supă cremă de cartofi cu praz, Grătar, Chec cu merișoare
1.Aperitiv: Rețetă covridog (Iliuţa):
-aluatul îl facem din 500 g făină, 30 g drojdie proaspătă, 50 ml lapte, o linguriță zahăr pentru maia, 200 ml apă călduță, 80 g unt topit, puţină sare și un ou;
-îl frământăm 10 minute și îl lăsăm la crescut o oră;
-trebuie să obținem un aluat moale și puțin elastic;
-după ce a crescut îl împărțim în 12 bucăți;
-fiecare bucată o rulăm și o înfășurăm pe crenvurști;
-într-un vas cu apă punem fiecare covridog la fiert pentru 30 secunde;
-ulterior îl punem într-o tavă termorezistentă pe hârtie de copt;
-presărăm cu susan și îi dăm la cuptorul preîncălzit la 200 grade pentru 20-25 de minute.
2. Supă cremă de cartofi cu praz (Iliuţa):
-300 g praz tăiat feliuțe se sotează în 50 g unt sărat;
-500 g cartofi tocați cubulețe se adaugă peste praz și se mai lasă încă 1-2 minute;
-adăugăm peste compoziție 1.5 l zeamă de supă de legume, sare (dacă mai este cazul, gustăm în prealabil), piper, busuioc și dafin;
-se lasă la fiert la foc mic pentru 15-20 minute;
-mixăm rezultatul obținut cu 300 g smântână cu 20% grăsime;
-noi o servim cu jambon crocant.
3. Grătar (Vero):
-mici, piept de porc, cârnați, pulpe de pui dezosate și ciuperci;
-condimente Knor Delikat, boia dulce și piper;
-pe ciuperci am pus un pic de sare;
-servim cu muştar sau salată de crudităţi.
4. Chec cu merișoare (Vero):
-se bat bine 12 albușuri, adăugăm 250 gr zahăr pudră treptat și batem bine;
-adăugăm 1 esență vanilie și un plic de praf de copt pe care îl stingem cu zeamă de lămâie sau helas;
-punem gălbenușurile + 100 ml ulei = și amestecăm cu grijă folosind lingura de lemn apoi adăugăm treptat făina/2 căni;
-după ce omogenizăm bine învârtind cu lingura de lemn scoatem 1/3 din amestecul obținut și punem 1 lingură de cacao neagră;
-așezăm în 2 tăvi aluatul alb și adăugăm pe mijloc cel cu cacao;
-cu o lingură facem spirale de-a lungul tăvii pentru ca aluatul çu cacao să coboare spre mijloc apoi așezăm merișoare deasupra;
-atenție, merișoarele sunt acrișoare și cantitatea de zahăr este redusă.
Este un desert Light.