Cutia de Camilla Lackberg & Henrik Fexeus – Editura Trei – recenzie

Cutia de Camilla Lackberg & Henrik Fexeus – Editura Trei – recenzie

by -
3
Cutia de Camilla Lackberg & Henrik Fexeus - Editura Trei - recenzie

Cutia, de Camilla Lackberg & Henrik Fexeus – Editura Trei – recenzie

Cutia

Camilla Lackberg & Henrik Fexeus

Editura Trei 

BOX   
Traducere din suedeză: Carmen  Vioreanu
An apariție 2022
Număr pagini: 747

  “Camilla Lackberg, a debutat în 2003 cu Prințesa ghețurilor, care a fost primită cu entuziasm de critici și i-a adus în scurt timp un număr mare de cititori. Succesul real l-a obținut cu cel de-al treilea roman, Cioplitorul în piatră, nominalizat pentru „Cel mai bun roman crime al anului” de Swedish Crime Writers’ Academy. Lackberg este unul dintre cei mai citiți autori suedezi, cu cărți vândute în 30 de milioane de exemplare în peste 60 de țări. A scris 10 volume din seria bestseller internațional Fjallbacka, urmate de două romane din seria Faye Adelheim. La Editura Trei, au mai apărut Cioplitorul în piatră, Fauritoarea de îngeri, Sirena, Paznicul farului, Copilul german, Îmblânzitorul de lei, Prințesa ghețurilor, Vrăjitoarea, Colivia de aur, Piaza rea, Predicatorul și Aripi de argint.

   Henrik Fexeus, psiholog de profesie, este unul dintre cei mai apreciați conferențiari suedezi și a fost distins cu numeroase premii. A realizat experimente psihologice spectaculoase la SVT și TV4 și a devenit cunoscut în 2007, când a debutat cu volumul Arta de a citi gândurile  (Editura Trei). Cărțile lui au fost premiate, s-au vândut în peste un milion de exemplare și au fost traduse în mai mult de 30 de limbi. A debutat în literatură cu romanul Young Adult “The Lost”, prima carte a trilogiei Final Illusion. La Editura Trei, au mai apărut Manualul abilităților sociale superioare și Reload: Cum să-ți încarci bateriile. Arta recuperării inteligente (împreună cu Catharina Enblad).”

Când o femeie ucisă este găsită într-o cutie străpunsă cu săbii, poliția este descumpănită: a fost un număr de magie care n-a mers cum trebuie sau o crimă extrem de brutală? Mina Dabiri lucrează la poliția din Stockholm și primește ajutorul lui Vincent Walder, un mentalist și expert în limbaj corporal și magie. Mina și Vincent fac legături cu cazuri mai vechi și își dau seama că sunt pe urmele unui criminal în serie nemilos, care trebuie oprit înainte să mai facă și alte victime. Însă personalitățile dificile ale celor doi complică situația; amândoi poartă secrete întunecate, iar trecutul lor pare legat de ceea ce se petrece acum. Iar ei trebuie să fie cu un pas înaintea ucigașului. Trebuie să se familiarizeze cu nebunia ca să-i poată pune capăt.”

Atât intriga, cât și analizele comportamentale care străbat povestea polițistă ca un fir roșu îl țin efectiv captiv pe cititor. Măiestria cu care scrie Lackberg romane polițiste și ingredientele noi aduse de Fexeus oferă o experiență convingătoare.”(  Jyllands-Posten)

“Un roman extrem de tensionat, care inevitabil te ține ca pe ace. Nu vrei decât să citești sutele de pagini dintr-o suflare.” ( De Telegraaf)

Așa este !!!

  Cu toate că este o “cărămidă” (747 de pagini) – este plină de acțiune, crime, urmăriri, povești de viață, viața cu tarele ei,cu iubiri și trădări și mai ales multă adrenalină.

  La fel ca la alți autori nordici, în prim plan se derulează viețile protagoniștilor: polițișți, magicieni, victime, în plan oarecum secund fiind evenimentele.

  O să vă spun câte ceva despre echipa de polițiști, care se va ocupa de cazuri. O echipă puțin mai ciudată, mai puțin supusă regulilor și birocrației, condusă de Julia, fiica șefului poliției din Stockholm.  Fiecare dintre polițiști are povestea lui de viață, mai mult sau mai puțin ciudată, din trecut care încă se reflectă în prezent.

Julia are o căsnicie fericită, umbrită doar de nereușita de-a avea un copil. Toate încercările de până acum dăduseră greș.

  Ruben era un afemeiat destul de egocentric și narcisist, deși regretă și acum prima mare iubire din tinerețe.

Christen, un tip timid și singuratic, se atașează cu tot sufletul de cățelul Bosse.

  Peder, care adormea câteodată și la birou, era extenuat de  bebelușii tripleți, cele trei fetițe gemene, la îngrijirea cărora se împărțea cu soția.

  Milda, o doctoriță legistă foarte bună, dar care avea și ea problemele ei, de aceea îi scăpaseră câteva greșeli.

  Și în sfârșit Mina, un om de bază al echipei, dar care avea și ea o poveste de viață sordidă. Fusese dependentă de droguri și pastile, acum frecventa un grup  AA , unde o cunoaște pe Ana, fata cu tatuaje și o pereche mai în vârstă Jane și Kenneth. Aceștia erau cei care i-l lăsaseră pe Bosse-cățelul în grijă, ar ea care era obsedată de microbi i-l pasase lui Christer.

  Atunci când încep crimele Mina este cea care-l va contacta  pe Vincent Walder (fost Boman). Sugestia i-o dăduse Anna, căreia ideea îi fusese sugerată de altcineva.

Dar oare cine îl voia pe Vincent în cadrul investigației și de ce ?

  Cooptarea lui ca și consultant era necesară din cauza modului în care fuseseră ucise victimele, în  “cutii” folosite de magicieni și iluzioniști în spectacolele lor. Doar că aici moartea era reală nu o iluzie.

  Vincent avea și el o poveste de viață interesantă. Crescut  într-o  familie aparte, de o mama ciudată, era de mic obsedat de magie și de cutii. De fapt mama lui moare într-un experiment eșuat, sigur nimeni nu-l învinuiește pe copilul  ciudățel de 7 ani. În urma decesului mamei el și sora lui ajung în sistem. Sunt despărțiți și vor pierde orice legătură. Înfiat de-o familie cumsecade, Vincent crește frumos în timp ce sora lui va ajunge pe străzi și-și va pierde urma.

  Vincent va ajunge un iluzionist foarte bun, cu multe spectacole și turnee, dar viața lui de familie va fi foarte dificilă. Din prima căsătorie are doi copii mari, băiat și fată, după divorț se va recăsători chiar cu sora mai mică a primei soții și au împreună un băiețel de 9 ani.

La început e reticent, dar modul cum au murit victimele îi captează interesul.

Mor două fete tinere și un copil cu sindromul Down.

Oare care e legătura între victime?

  Aparent singura legătură e modul cum cum au fost ucise, sedate și chinuite încă vii, torturate până la moarte și cu niște cifre scrijelite pe piele, totul cu o cruzime de neimaginat.

  La început pare că legătura ar fi tânărul, care locuise cu una dintre victimele femei și lucrase cu cealaltă.  Dar el este ucis de un grup de simpatizanți naziști condus de tatăl iubitei lui.

  Apoi la Vincent ajung niște mesaje criptice și o carte (pe care ar fi trebuit s-o primească de Crăciun înainte de prima crimă).

  După multe cercetări află că mamele victimelor fuseseră prietenele lui în copilărie, niște fetițe din vecini cu care-și petrecea timpul. Totul duce la concluzia logică că el era legătura dintre  crime și că el va fi următoarea victimă.

Cu toată paza poliției criminalii ajung la el răpind-o pe Mina,știind că ține la ea și va încerca s-o salveze.

Vor reuși Vincent și Mina să se salveze?

Cine sunt criminalii?

De ce  vor să-l ucidă pe Vincent?

De ce au omorât celelalte victime?

Care e legătura dintre victime, criminali și Vincent?

Ce se va întâmpla cu criminalii?

Care va fi viața   celor din echipă după rezolvarea cazului?

Cum va fi viața lui Vincent?

  Veți afla totul și multe altele citind cartea. Gândiți-vă că ce v-am spus eu e doar o schița, nu poți povesti 750 de pagini. Trebuie voi să descoperiți evenimentele, motivațiile, sentimentele din spatele crimelor și finalul.

Sunt curioasă ce povești ne vor mai spune cei doi autori pentru că romanul “CUTIA” este doar primul volum al unei serii.

Iată și păreri avizate:

  “Un criminal în serie pasionat de trucuri magice și imitații este ideal pentru un thriller care-ți crește pulsul și îți asigură o evadare captivantă din realitate. Lackberg și Fexeus știu cum să scrie o carte pe care o citești pe nerăsuflate, deși are dimensiunile unei cărămizi.”(  Goteborgs-Posten)

Când Lackberg își unește forțele cu Fexeus, avem entertainment nerușinat de palpitant.” (Ystads Allehanda)

Carte disponibilă pe site-ul Trei

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Cutia de Camilla Lackberg & Henrik Fexeus – Editura Trei – recenzie

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.