Împăratul-Zeu al Dunei de Frank Herbert

Împăratul-Zeu al Dunei, de Frank Herbert – (Seria Dune, partea a IV-a) – Editura Nemira – recenzie

Împăratul-Zeu al Dunei

Seria Dune – partea a IV-a

Frank Herbert

Editura Nemira

Colecția: Armada Clasic

Data publicării în limba română: 2019

Titlul original: God Emperor of Dune (1981)

Traducere: Ion Doru Brana

Număr de pagini: 536

   Împăratul-Zeu al Dunei continuă fantastica saga Dune, la peste trei milenii distanță de evenimentele petrecute în capitolul anterior.

   În această lungă perioadă de timp, a înaintat mult metamorfoza lui Leto Atreides înspre un hibrid tot mai apropiat de aparența viermelui-de-nisip, Shai-Hulud.

   Sacrificarea umanității sale, prin contopirea cu păstrăvii-de-nisip, închizându-și trupul în bariera lor placentară, l-a adus pe Leto în stadiul prevermiform. Corpul lui e acum lung de șapte metri și are ceva mai mult de doi metri în diametru, fiind segmentat pe toată lungimea. Doar fața și mâinile i-au rămas umane.

  Acesta a fost drumul autodistructiv pe care a trebuit să apuce pentru apariția Potecii de Aur, o viziune a viitorului pe care tatăl lui Leto, Paul Muad’Dib, nu a avut forța să o urmeze.

  Doar Poteca de Aur asigură supraviețuirea omenirii, iar cei înzestrați cu darul preștiinței, singurii care pot străpunge cu privirea valurile timpului, cunoscând capcanele din viitorurile probabile ale speciei umane, sunt unicii lideri care își pot asuma responsabilitatea influențării istoriei.

  Nu numai Leto s-a transformat, ci și planeta Arrakis, denumită odată Dune, acum devenită doar Rakis. Efectele schimbărilor climatice au făcut să dispară deșertul aproape în întregime și să înflorească vegetația, pământul fiind udat de numeroase cursuri de apă, lucru de neînchipuit în vremurile de odinioară.

   Nu mai există nici uriașii viermi care cutreierau în voie nisipurile, producând substanța denumită melanj, cea care făcea din Dune unica sursă a Mirodeniei. Aceasta a rămas, mai mult decât oricând, cea mai prețioasă resursă din univers, pentru că niciun laborator nu a reușit să o sintetizeze și nu mai există decât în depozitele Ghildei Navigatorilor, ale Bene Gesseritului, în stocurile infime ale câtorva Case Mari și în giganticul stoc al Împăratului-Zeu, din care toți speră să primească câte un pic, ca recompense pentru serviciile aduse. Prin Mirodenie este asigurată Pacea lui Leto, de peste trei mii de ani. O liniște impusă cu forța, genul de pace benefică de care omenirea nu a avut parte decât în mici răstimpuri, înaintea domniei sale.

  Imperiul lui Leto este însă unul dictatorial și tiranic, contrastând cu valorile asociate dintotdeauna Atreizilor. Dar, de-a lungul timpului, alți urmași ai familiei au făcut parte dintre rebelii care s-au împotrivit Tiranului. Astfel era Moneo, descendent din Ghanima, sora lui Leto, care a sfârșit prin a fi convins să lucreze chiar pentru Împărat, în calitatea de majordom și confident al acestuia.

  Astfel este fiica lui Moneo, tânăra Siona, care împreună cu prietenii ei complotiști, priviți cu relativă îngăduință amuzată de Împăratul-Profet, reușesc să fure planurile Citadelei și unele jurnale ale lui Leto, cu prețul vieții celor mai mulți dintre ei, sfâșiați de lupii mutanți care apără Domeniile Palatului.

   Siona e singura supraviețuitoare, și încrâncenarea sa este atât de mare, încât până și tatăl ei ar prefera ca stăpânul său să o ia mai în serios. Ea poate furniza acum informații secrete tuturor facțiunilor care l-ar dori mort pe Leto, dar se tem să acționeze pentru ca nu cumva acesta să distrugă unica sursă mare de Mirodenie, substanța care le prelungește viețile, le augmentează talentele și le menține capacitatea de a călători prin spațiu.

   Planurile Împăratului-Zeu se dezvăluie treptat, însăși mintea sa a devenit aproape inumană. Posibilitatea pe care i-a dat-o nașterea conștientă de a explora și trecutul, nu numai viitorul, prin toate amintirile strămoșilor la care are acces, așa numitele memorii ancestrale, plus mileniile trăite deja, l-au transformat într-un creuzet al tuturor aspirațiilor omenirii, care tocmai prin această acumulare imensă de trecut, prezent și viitor a devenit o chintesență analitică îndepărtată de orice reprezintă simpla personalitate individuală.

   Totuși, Leto se agață aproape cu disperare de ultimele pâlpâiri ale omului din el, aducându-l mereu la viață pe familiarul Duncan Idaho, sub formă de ghola reprodus în cuvele Axlotl ale mârșavilor Tleilaxu, clonare  pe care însăși religia impusă în Imperiu o interzice. Știind totul, cunoscând exact viitorul pe care l-a stabilizat în Poteca de Aur, Împăratul-Zeu se bucură de orice mică surpriză pe care i-o face curgerea evenimentelor din jurul său, chiar și când asemenea momente scăpate din atenție îi pun viața în pericol.

  Maestrul de scrimă mentant Duncan Idaho conduce inedita armată imperială constituită exclusiv din femei fanatizate religios, Păstrăvăresele, mai eficientă, mai leală și mai controlabilă decât toate armatele masculine ale istoriei.

   Dar nici în el, nici printre credincioasele sale, nici în Moneo, nici între diplomații special educați și condiționați să-l farmece nu există nimeni care să înțeleagă cu adevărat măreția sacrificiului Tiranului Leto. Poate doar, paradoxal, inamica Siona, într-o viziune preștientă, când fata intuiește umbra din viitor care amenință din nou existența omenirii.

  Aceeași amenințare, izvorâtă chiar din mintea umană, care a impus toate regulile anti-tehnologie existente în Imperiu dinainte de preluarea puterii de familia Atreides.

   Singura șansă de a evita Apocalipsa e Poteca de Aur. Cea care, după o lungă viață de sacrificii, mai cere o ultimă jertfă Împăratului-Zeu.

  Universul Dune este o inepuizabilă sursă de idei originale, analize sociologice profunde, proiecții istorice în viitor și conexiuni filosofice, învăluite în fascinante povești multi-generaționale cu valențe mitice.

Carte disponibilă pe site-ul Editura NEMIRA

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii Cărți SF

5 COMMENTS

  1. Felicitări pentru recenzie, Marius! Ca de obicei, surprinzi cele mai elocvente elemente și ne faci curioși!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.