Frăția de John Grisham-Editura Rao-recenzie-excrocherie prin corespondenţă
Frăţia, de John Grisham-Editura Rao-recenzie-excrocherie prin corespondenţă
Editura: Rao
Număr pagini: 384
John Grisham este un romancier american, fost politician, avocat pensionat, autor cunoscut pentru lucrările sale în domeniul dramei legale moderne.
Publishers Weekly l-a declarat pe Grisham „romancierul cu cele mai bune vânzări al anilor ‘90”, având în total 60.742.289 de copii vândute. Este de asemenea unul din cei doi autori care au vândut 2 milioane de copii la prima ediţie a unei cărţi. Într-un interviu din octombrie 2006 la talk show-ul lui Charlie Rose, Grisham a afirmat că de obicei are nevoie de doar 6 luni pentru a scrie o carte şi că autorul său preferat este John le Carré.
Câteva cărţi scrise de acest autor:…Şi vremea e ca să ucizi 1989, Firma-1991, Cazul Pelican-1992, Clientul-1993, Camera morţii-1994, Omul care aduce ploaia-1995, Juriul-1996, Avocatul străzii-1998, Testamentul-1999, Frăţia-2000, Campionul din Arkansas-2001, Moştenitorii- 2002, Maestrul-2003, Ultimul jurat-2004, Mediatorul-2005, Fotbal şi pizza -2007, Apelul-2008, Asociatul- 2009, Litigiul-2011, Şantajul- 2012.
,,Trumble este o închisoare cu grad minim de securitate, locul unde sunt închişi deţinuţi inofensivi-spărgători de bănci, traficanţi de droguri, evazionişti fiscali, brokeri de pe Wall Street. Printre aceştia, trei foşti judecători-Frăţia-care se întâlnesc în fiecare zi în biblioteca închisorii unde rezolva diferite probleme juridice pentru deţinuţi şi unde petrec ore în şir compunând scrisori. De aici ei orchestrează o adevărată excrocherie prin corespondenţă, care dă roade.”
,,Frăţia se întrunea săptămânal cu aprobarea conducerii închisorii. Membrii ei audiau cazuri, mediau conflicte, reglau micile dispute ale băieţilor şi, în general, se dovedeau un factor de stabilitate în rândul deţinuţilor.
Cel scund şi dolofan şedea la mijloc. Îl chema Joe Roy Spicer şi interpreta rolul unui judecător de la Curtea Supremă. Pe vremuri, Spicer fusese judecător de pace în Mississippi, ales pe bună dreptate de oamenii din micul lui ţinut şi dat afară după ce agenţii federali îl prinseră furând o parte din profiturile de la bingo ale unui club Shriners.
La dreapta lui se afla onorabilui Finn Yarber, californianul în vârstă de şaizeci de ani, care avea de ispăşit o pedeapsă de doi plus cinci ani pentru evaziune fiscală. Educat la Stanford, inculpat la Sacramento şi condamnat la San Francisco, Yarber îşi ispăşea pedeapsa într-o închisoare federală din Florida.
Hatlee Beech era cel de-al treilea membru al tribunalului. Avea cincizeci şi şase de ani şi, deşi era cel mai tânăr dintre cei trei, era convins că avea să moară în puşcărie, fiindcă mai trebuia să stea acolo nouă ani. Conservator cu mâna de fier, fusese judecător federal în East Texas, unde în cadrul proceselor îi plăcea să citeze din Scripturile pe care le cunoştea la perfecţie. Avusese ambiţii politice, o familie reuşită şi bani suficienţi de la trustul petrolier deţinut de familia soţiei.”
Cei trei foşti judecătorii, au pus la punct un plan perfecţionat de alţi infractori. Acesta era simplu: un anunţ la ziar, corespondenţa cu presupuse victime ce ascund de familie orientarea lor sexuală. Ceea mai mare plată au primit-o de la un bancher-o sută de mii de dolari. Omul lor de legătură, cel care le scoate şi aduce corespondenţa în închisoare este Trevor, un avocat cu puţină clientelă. Acesta, îşi ia partea sa de profit, verifică adevărata identitate a presupuselor victime, iar Frăţia fixează suma şantajului. Deşi corespondează cu mai multe persoane cu potenţial, o singură persoană le-ar putea aduce bogăţia sau moartea, depinde de jocurile de culise. Această persoană este pe cale să devină ,,Cea mai importantă persoană din stat”.
Aaron Lake face parte din Congres. Era văduv, trăia singur şi avea în Georgetown o căsuţă care-i plăcea mult. Ducea o viaţă retrasă, păşind destul de rar pe scena modernă. Acest personaj este chemat la CIA, Langley, acolo unde directorul acestei agenţii, Teddy, vrea să stea de vorbă cu el. Investigaţiile amănunţite despre acest senator au scos la iveală lucruri favorabile pentru cariera lui:
,,La Capitoll Hill, Lake era cunoscut ca un congresmen inteligent şi sârguincios, care ştie ce spune, era cinstit şi loial până la fanatism şi manifesta o conştiinciozitate extremă. Dat fiind că printre alegătorii lui se numărau patru contractori importanţi din domeniul apărării, devenise expert în materie de tehnică militară. Era preşedinte al Comisiei Senatoriale pentru Serviciile Armate, aceasta fiind de fapt calitatea în care ajunsese să-l cunoască Teddy Maynard.”
Înfăţişarea sa de bărbat de cincizeci şi trei de ani, cu un păr blond-roşcat, ochi albaştri, o bărbie pătrată şi dinţi extrem de frumoşi, cu o constituţie îngrijită cu atenţie la un simulator de înot, relaţiile sale discrete, aparenta sa viaţă perfectă, îl va face pe Teddy să mizeze pe acest congresmen. Situaţia tot mai precară din Rusia, atacurile teroriste asupra americanilor din ţările arabe şi nu numai, îl îngrijorează pe şeful CIA. El vrea o dublare de buget pentru armata americană. Se pare că, armata nu mai este la fel de bine pregătită, nu răspunde atacurilor lansate, iar acest fapt ar putea fi îngrijorător. Pentru a reface armata, este nevoie de un Preşedinte în Biroul Oval, care să fie de acord cu anumite măsuri.
,,Ai ajuns prea târziu ca să te mai înscrii în cursa pentru New Hampshire şi oricum nu contează. Lasă-i pe ceilalţi să se ia la harţă. aşteaptă până se termină, iar după aceea uluieşte-i pe toţi anunţându-ţi candidatura la preşedenţie. Mulţi o să se-ntrebe :,,Cine dracu-i Aaron Lake?” Foarte bine. Asta şi vrem. O să afle nu peste multă vreme. La început, platforma ta o să aibă un singur punct forte. Totul o să se lege de cheltuielile militare. O să fie un fel de mesager al sorţii şi-o să faci previziuni sumbre despre felul cum slăbeşte armata noastră. O să atragi atenţia tuturor când o să propui dublarea cheltuielilor militare.”
Astfel, asistăm la lansarea unui om, practic necunoscut, într-o forţă politică respectată. Aici cunoaştem dedesubturile ce implică o campanie prezidenţială, dar şi înclinarea balanţei spre candidatul potrivit, apăsând câteva butoane. M-a degustat moartea ce putea prevenită a peste cincizeci de americani din străinătate. Aceştia vor muri la o recepţie oferită de ambasada americană în străinătate. Ştiau despre atentatul cu bombă, dar CIA nu a făcut nimic, doar a introdus acest atac terorist în platforma prezidenţială. Lake va fi propulsat cu ajutorul imenselor sume ce îi parveneau în campanie, în poziţie fruntaşă. Companiile pentru armament vor dona sume imense! Se pare că un răspuns la un ziar, o mică greşeală îl poate costa scaunul prezidenţial. Aici intră în scenă Teddy-va mobiliza o acţiune de avengură pentru depistarea şantajiştilor şi cine este implicat.
Va reuşi să înăbuşe secretul aflat de către Frăţie? Sau aceştia vor dezvălui picanterii din viaţa lui Lake? Cine va câştiga în confruntarea această? Rămâne să descoperiţi singuri.
Cartea poate fi comandată de pe site-ul Târgul Cărţii
Suna bine, felicitari pentru recenzie!
Multumesc Sorina,trebuie sa te tentez si eu cu ceva!
Felicitări pentru recenzia tentantă, Nicol locco_smiley_10
Multumesc Cos.,chiar este tentanta!
Interesant subiect! Multumesc pentru tentatie, Nicol! Stii ca pana acum nu am citit carti scrise de Grisham, desi am vazut mai multe ecranizari? 😀
Se pun si ecranizarile,dar cand ai timp citeste si cartile!
Am mai milte carti ale autorului. Poate o am in biblioteca. Ma ispitesti.
Poate Vero,merita sa o ai printre cartile tale!
o carte ce abordeaza un subiect diferit.Pare foarte interesanta, felicitari pentru recenzie
Multumesc Maria,este intradevar un subiect interesant!
Am citit cărți ale acestui autor, dar „Frăția” încă nu. M-ai tentat, Nicole! felicitări pentru recenzie!
Este timpul sa remediezi aceasta situatie Rodica!Cred ca iti va place!
toate cartile lui Grisham sunt foarte interesante.felicitari nicol!