Povestea lui Despereaux – Kate DiCamillo – recenzie

Povestea lui Despereaux – Kate DiCamillo – recenzie

Povestea lui Despereaux - Kate DiCamillo - recenzie

Povestea lui Despereaux – Kate DiCamillo – recenzie

Titlu: Povestea lui Despereaux

Autor: Kate DiCamillo

Editura RAO

Anul aparitiei: 2015

Ilustrator: Timothy Basil Ering

Traducator: Ioana Catruna

     Nu contează câți ani pământeni ai, dacă mai poți fi încă fermecat de lumea poveștilor, dacă ți-e ușor să pășești dincolo de ușile imense ale basmelor, dacă mai ai abilitatea de a închide ochii pentru o clipă și de a te lăsa purtat pe aripile unor uimitoare personaje, atunci încă mai ești copil! Și asta e bine! Rămâi acolo cât poți de mult! Nu există lume mai mirifică decât cea a copilăriei. 

   Fără îndoială, din această lume, fac parte poveștile… dar nu toate poveștile, ci numai cele bine spuse, cele care poartă în fiecare cuvânt o vrajă suficient de puternică, încât să te ducă în lumi pe care nu le întâlnești în lumea extrem de serioasă a oamenilor mari, adulți, mereu îngrijorați și grăbiți. 

  Despereaux este un personaj diferit, într-o lume care impune reguli rigide, în care destinul său presupune încadrarea în anumite limite, alinierea la standarde, respectarea fără întrebări și fără îndoieli a unor norme. Ca majoritatea celor cu astfel de personalitate, Despereaux este mai întâi renegat și pedepsit de proprii lui semeni pentru că este diferit, gândește, acționează și simte diferit, pentru ca, apoi să fie nu doar înțeles, ci chiar considerat un adevărat deschizător de drumuri. Cine citește povestea lui Despereaux înțelege nu doar aventurile, ci și sensul profund al evenimentelor, mesajul complex destinat nu doar celor mici, ci mai ales celor mari, responsabili pentru modelarea copiilor. 

  De câteva secole se propovăduiește în lume ideea de egalitate, respingerea discriminării, și totuși, cu toții experimentăm, chiar și astăzi, în anumite circumstanțe, efectele gândirii discriminatorii, iar povestea lui Despereaux este tocmai despre aceste lucruri. 

  Kate DiCamillo a primit prestigioasa medalie John Newbery pentru povestea lui Despereaux. Potrivit Asociației Americane de Biblioteci (ALA), medalia Newbery este acordată anual „autorului celei mai distinse contribuții la literatura americană pentru copii”.

  Kate DiCamillo s-a născut la 25 martie 1964, în Philadelphia, Pennsylvania. A copilărit în Florida, iar acum locuieşte în Minneapolis, Minnesota. De când era încă foarte tânără şi-a dorit să devină scriitoare. A început prin a observa cu atenţie lumea din jurul ei, apoi a încercat s-­o pună în cuvinte. A devenit una dintre cele mai apreciate şi mai iubite scriitoare de cărţi pentru copii. Printre cele mai cunoscute cărţi ale ei se numără Povestea lui Despereaux, Because of Winn­Dixie (Newbery Honor), The Tiger Rising (care a ajuns în finala pentru National Book Award) şi poveştile din seria Mercy Watson.

   Despereaux este un șoricel născut diferit, într-o familie de șoareci de la curtea regelui. La subsolul castelului sunt mult temuții șobolani. Datorită unui șobolan, Roscuro, regina a murit în timpul unei cine unde toți curtenii veniseră să savureze mult iubita supă. După moartea reginei, regele interzice supa în regat, iar toată bucuria dispare, nimeni nu mai pare să fie fericit. Despereaux ajunge, împins de un curaj nespecific șoriceilor, în camera prințesei Pea și se îndrăgostește de ea. Curajosul șoricel era un mare iubitor de povești (ca dovadă, prefera să citească filele cărților în loc să le mănânce, precum ceilalți frați ai lui). Pentru că s-a lăsat mângâiat de prințesă, pentru că nu face nimic din ceea ce face un șoarece, Despereaux ajunge în fața Consiliului Șoricesc și este judecat, apoi este condamnat la temnița de la subsolul castelului, adică în ținutul șobolanilor, de unde niciun alt șoricel nu scăpase vreodată cu viață. 

   Aici, în universul sumbru al șobolanilor care iubesc întunericul, îl întâlnește pe Roscuro, cel care nici el nu se asortează cu ai lui, ci, inexplicabil, iubește lumina. Totuși, pentru a se încadra în normele impuse de lumea șobolanilor, Roscuro face lucruri de care nu este demn. Dacă va scăpa Despereaux cu viață din lumea șobolanilor, dacă va reuși să o salveze pe prințesa Pea din lumea obscură atunci când este răpită de șobolani, ce soartă va avea Roscuro… dacă se va mai mânca vreodată supă în regat, toate acestea le veți afla citind această minunată carte în care autoarea interacționează cu cititorii invitându-i mereu să își pună imaginația la treabă.

„Imaginează-ți, dacă poți, că ți-ai petrecut toată viața într-o închisoare. Imaginează-ți că, într-o seară de primăvară, ieși din beznă și intri într-o lume cu ferestre luminoase și podele lustruite, cu vase sclipitoare de aramă, cu armuri strălucitoare și cu tapițerii aurite”.

„Iubite cititorule, n-ai uitat de șoricelul nostru, nu-i așa?”

„Te-ai ținut vreodată de coada unui șobolan? În cel mai bun caz, ai avea o senzație neplăcută, de rece și umed, ca și cum ai ține în mână un șarpe mic și subțire.”

   Pentru că pe mine, povestea lui Despereaux m-a fermecat cu totul, vă recomand și vouă să citiți această minunată carte. În plus, ilustrațiile sunt  pur și simplu, superbe!

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.