Te voi ucide zâmbind de Vera Kurian - Editura Rao - recenzie

Te voi ucide zâmbind, de Vera Kurian – Editura Rao – recenzie

Te voi ucide zâmbind

Vera Kurian

Editura Rao – Distribuție,2021

Traducere din limba engleză Mihaela Neacșu prin Lingua Connexion

Pagini 367

Despre autoare

  Vera Kurian este scriitoare și psiholog. Locuiește în Washington, DC. Romanele ei de ficțiune au fost menționate în Glimmer Train, The Pinch și Southern California Review.

  60 de zile – așa se numește primul capitol și atât va dura răzbunarea pusă la cale de Chloe împotriva lui Will. Tânăra aplicase la mai multe facultăți printre care și John Adams, unde i se oferise o bursă dacă participa la studiul  organizat de dr. Wyman. Diagnosticată cu psihoză, Chloe are șansa să studieze în această facultate fiind aleasă pentru studiu. Bucuroasă că tot aici este student și Will, cel pe care intenționează să-l ucidă peste fix 60 de zile de la intrarea ei în cămin. Cât timp Chloe investiga programul lui Will, se infiltra printre prietenii lui, căuta să-și plănuiască cât mai bine momentul crimei, trebuia să se integreze în facultate. Cursuri, prietene, petreceri. Fiecare eveniment era o ocazie de a investiga. Apare întrebarea: de ce vrea tânăra să se răzbune? Când avea 12 ani, Will a violat-o împreună cu alți băieți și a filmat totul.  Acum ea vrea să recupereze filmarea din telefonul lui.

  În mod normal aceasta ar fi povestea principală pentru subiectul unui thriller, dar fiind un thriller psihologic, romanul e mult mai complex. Studiul pe 6 elevi diagnosticați ca fiind psihopați. Ne sunt prezentați toți participanții la studiu și fiecăruia li se face o analiză comportamentală. O serie de crime au loc în campusul universitar și te întrebi cine este ucigașul. Chloe este surprinsă de Charles când îl lovește în cap pe Will și descoperă că și el este psihopat. Will supraviețuiește și Charles se apropie cumva de fată. Împreună suspectează că sunt vânați de criminal și caută să vadă cine sunt ceilalți studenți care fac parte din program. Andre a obținut și el o bursă, dar a fost diagnosticat greșit într-un moment de rebeliune din adolescență. Frustrat de trauma de a-și pierde sora are ieșiri de furie și se folosește de acea perioadă să aplice la facultatea pe care părinții lui nu ar putea să o plătească. În plus este martorul primei crime din campus. Speriat că ar putea fi acuzat sau victimă începe să caute indicii despre dr. Wyman și primul pacient al lui care era un criminal în serie. Charles, Chloe și Andre investighează împreună. Primii doi cumva flirtează pe parcursul romanului, doar că știind că nici unul nu este capabil de nici un fel de sentiment sunt oarecum reținuți și neîncrezători. De aici și titlul „Te voi ucide zâmbind”. Un psihopat este incapabil de a avea remușcări, de a simți empatie, e lipsit de control și este antisocial.

Studiul pe studenții diagnosticați cu psihopatie este interesant și plin de mister.

  Mincinoși, plini de încredere în abilitățile lor, greu de descifrat, incapabili să lege prietenii. Scopul dr. Wyman este de a descoperi cât mai mulți tineri psihopați, să-i ajute să se controleze și să se integreze în societate.

  Te voi ucide zâmbind este cel mai bun thriller psihologic pe care l-am citit în ultimul timp și care te ține în suspans prin acțiunea complexă și prin surpriza comportamentală a fiecărui personaj. Te gândești dacă psihopații doar se prefac sau daca oamenii normali sunt psihopați nediagnosticați. E foarte greu să ghicești ucigașul, care ne este dezvăluit în ultimele pagini. Fiecare personaj are farmecul lui și o poveste interesantă de viață.

  O să urmăresc și alte cărți publicate ale autoarei pe viitor. Stilul ei m-a cucerit de la primele pagini până la final. Un roman inteligent, alert și diabolic. Fix așa cum îmi place mie.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

 

 

10 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.