Gardianul - John Lescroart - Editura Acuma
Literaturapetocuri.ro

Gardianul, de John Lescroart – Editura Acuma – recenzie

Gardianul

John Lescroart

The Keeper

Traducere: Ileana Simona  Nistor

Colecţia REFLEX – imprint al editurii ACUMA
Apariţie: 2016

   John Lescroart s-a născut pe 14 ianuarie 1948 în Houston, Statele Unite. Este romancier și scriitor american de romane thriller, mystery și suspans. Lescroart a absolvit Universitatea Berkeley din California și a obținut licența în limba engleză cu diploma de onoare, în 1970. De-a lungul anilor, el a fost și cântăreț-compozitor-chitarist și a interpretat piese sub numele Johnny Capo. Primul roman al lui Lescroart, „Sunburn” (1981), a câștigat premiul Joseph Henry Jackson, acordat de Fundația San Francisco, pentru cel mai bun roman, încă nepublicat, de către un autor din California. Romanul său „Vinovat” (1997) a fost o alegere Readers Digest Select Edition. Volumele sale s-au vândut în peste 10 milioane de exemplare, au fost traduse în 22 de limbi în mai mult de 75 de țări, iar 18 dintre cărțile sale au fost pe lista bestseller-urilor din New York Times.

“Crime, conspirații, gardieni corupți, morți suspecte în închisoare – un nou caz al avocatului Dismas Hardy.”   

   ,,Când Katie, soția lui Hal Chase, dispare, alibiul extrem de subțire al lui Hal îi determină pe polițiști să-l creadă implicat în dispariție. Problemele lor din căsnicie, aventura lui Hal, încheiată recent, cu frumoasa și bogata prietenă a soției sale și asigurarea consistentă de pe urma lui Katie aruncă și mai multă suspiciune asupra lui Hal. Hal apelează la faimosul avocat Dismas Hardy care, ajutat de Abe Glitsky,  încearcă să o găsească pe Katie. Dar descoperirea cadavrului lui Katie duce la arestarea lui Hal și el ajunge deținut chiar în închisoarea în care lucrase, un loc plin de secrete pe care Hal le știe prea bine.    Lucrurile se complică atunci când Abe află de mai multe morți suspecte în închisoare și că soția lui Hal știa despre cel puțin una din morți, ceea ce aduce o nouă pistă cu privire la posibilul mobil al crimei.”

“Virtutea femeii este cea mai mare invenție a bărbatului”(Cornelia Otis Skinner)

   Interesant moto …dar citind cartea vei înțelege de ce autorul l-a folosit.

   Dispariția lui Katie Chase dă startul aventurii. Sigur, primul vinovat este presupus a fi soțul Hal Chase, gardian la închisoarea din San Francisco, cel care anunțase poliția.

   Probele sunt mai mult inexistente în lipsa cadavrului, doar câteva picături de sânge în bucătărie, care puteau fi de la o tăietură în timpul gătitului. Hal însă simte din comportamentul anchetatorilor că este vizat așa că îl solicită pe Dismas Hardy să-i fie avocat. Soția lui Dismas, Frannie, fusese medicul lui Katie. Datele pe care Dismas le primește de la polițiști și de la procurori sunt puține așa că are nevoie de un detectiv, cel cu care lucra de obicei e plecat în concediu. Dismas îi cere lui Abe Glitsky, fost detectiv la Omucideri, acum pensionat, să  între în echipa lui. Treya, soția lui Abe lucra cu procurorul Wes Farrell, cândva asociat cu Dismas la firma de avocatură, de partea apărării. Treya îl înțelege pe soțul ei, care dorea să facă ce știa mai bine, să cerceteze.

Și uite așa de-o parte sau de alta echipa se reunește.

Abe începe cercetările concomitent cu polițiștii de la Omucideri, JaMorris și Abby.

   Hal îi povestește deschis despre viața cu soția lui. Katie câștigase foarte bine ca reprezentat de vânzări în produse farmaceutice, dar după nașterea copiilor a hotărât că nu poate face totul perfect. Nimeni nu putea fi mamă perfectă, soție perfectă și angajat perfect, așa că renunţă la job și rămâne mama cu normă întreagă. Își iubea foarte mult copiii și soțul, dar frustrările și neîmplinirile o îndepărtează de Hal. Își dă seama de asta și merge la consiliere la Frannie.

   Abe cunoaște familia lui Hal, vede dragostea dintre el și copii, relația cu mama lui vitregă Ruth și cu fratele vitreg Warren. De fapt, Katie dispare  în intervalul când Hal fusese la aeroport după fratele lui. Hal le este recunoscător lui Ruth și lui Warren pentru ajutor. După moartea tatălui său, fost polițist, avusese anumite resentimente față de Ruth, care se ocupase mai mult de Warren, dar după ce devenise tată parcă reușise s-o înțeleagă.

   Hal recunoaște în fața lui Abe problemele din casă, faptul că relația cu Katie se cam răcise, că avusese o aventură cu o prietenă de familie, dar că încerca să refacă căsnicia. Îi mai spune că pentru Katie nimeni nu era mai bun decât ea însăși în rezolvarea problemelor și creșterea copiilor, era o perfecționistă, fapt care o determină să îndepărteze copiii de bunici și să nu accepte ajutorul lui Ruth.

    De cealaltă parte familia lui Katie e convinsă că Hal a ucis-o. Fratele ei, Daniel, îi spune lui Abe că sora lui avusese o aventură, motiv pentru care nu-i spusese lui Hal că știa de Patti, o tipă frumoasă și bogată.Tot el credea că dacă Hal ar fi vrut să divorțeze Katie nu ar fi fost de acord și chiar l-ar fi amenințat cu dezvăluirea lucrurilor pe care acesta i le povestise de la lucru.

    La închisoare, șerif era Burt Cushing, cunoscut ca fiind un tip autoritar, care nu acceptă să nu fie ascultat. În închisoare fuseseră deja trei decese, toate motivate ca fiind supradoze de droguri. Hal îi povestise soției despre morțile suspecte, și că vinovat ar fi Adam Foster, ajutorul de șerif, căruia colegii, obligați, îi oferiseră un alibi. Continuând cercetările Abe află că în închisoare se face trafic de droguri, că unii gardieni sunt implicați și câștigă foarte bine, că martorii mor. Aflând despre asta, Wes Farrell trimite o tânără procuroare ca agent sub acoperire la închisoare să ia legătură cu Luther, un deținut-martor, care nu mai avea curaj să vorbească. Discuția lor le va aduce amândurora moartea.

Închisoarea și gardienii sunt cercetați, atât Abe cât și polițiștii bănuindu-l pe Adam Foster.

   Între timp este găsit corpul lui Katie, destul de aproape de casă, împușcată în cap și Hal este arestat. Apoi lucrurile se precipită și par a se clarifica.

   Adam Foster este găsit mort, aparent sinucidere, biletul  lui duce la concluzia că este autorul crimelor. Și totuși Abe se îndoiește, mai ales când află că pentru seară morții lui Katie atât Burt Cushing cât și Adam Foster aveau alibiuri solide: participaseră la un eveniment cu toată poliția. Mai mult, medicul legist îi spune lui Abe că ucigașul lui Katie a fost o persoană de statură mai mică. Hal este eliberat și se ocupă de copii.

    Abe tracasat de inadvertențele din timpul anchetei cercetează tot ce îl deranjează, cazuri mai vechi, printre care moartea tatălui lui Hal, o altă moarte suspectă, află cine a fost amantul lui Katie și până la urmă pune lucrurile cap la cap și-și dă seama cine e criminalul.

   Dacă vreți să aflați și voi deznodământul trebuie să citiți cartea. Pe mine m-a surprins, nu mă așteptăm, dar Lescroart are niște întorsături de situații și finaluri spectaculoase.

Toate romanele lui John Lescroart, la fel ca și acesta, sunt pline de adrenalină, situații limită, anchete inteligente  și finaluri spectaculoase, toate intersectate cu viețile private ale personajelor.

Așa că mi se pare adevărată afirmația”Talentul lui John Lescroart e o comoară națională”(The Huffington Post)

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

16 COMMENTS

  1. Mi-a plăcut foarte mult recenzia ta, Arci, mai ales că este vorba despre o carte cu multă adrenalină. Cred că e genul de carte pe care aș citi-o și eu cu sufletul la gură.
    Felicitări pentru recenzie!

    • Mie imi place foarte mult autorul.Daca vrei sa-l citesti mai are 5 romane publicate la Rao si 3 la editura Acuma.Toate thrillere judiciare

  2. Arci, m-ai convins sa incerc cărțile autorului. Nu am citit încă nimic scris de el. Multumim de recomandare

    • Vero sunt convinsa ca o sa-ti placa.Cartile lui Lescroart au de toate:actiune,adrenalina,crime,urmariri dar si putina psihologie.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.