Ghici cine pândește în pădure de M.J.Alridge - Editura Trei - recenzie

Ghici cine pândește în pădure, de M.J.Alridge – Editura Trei – recenzie

Ghici cine pândește în pădure
Autor: M.J.Alridge
Editura Trei, 2022
DOWN  TO  THE  WOODS
Traducere din engleză  Alexandra Fusoi
Număr pagini: 527

  “M. J. Arlidge (n. 1974) lucrează de 20 de ani în televiziune, fiind specializat în producții dramatice. A produs și a scris scenarii pentru seriale polițiste de prime time pentru televiziuni britanice, printre care Silent Witness, Undeniable, The Little House și, cel mai recent, Innocent. În prezent, produce filme pentru rețele TV din Marea Britanie și SUA. Trăiește în Hertfordshire cu soția și cei doi copii. Când nu scrie, joacă tenis sau devorează thrillere, cărți de istorie și biografii. Are o slăbiciune pentru filmele din seria James Bond și pentru bomboanele cu aromă de lemn dulce.”

“Dacă mergi în pădure, ai face bine să nu te duci singur… În pădure pândește un prădător nemilos. Întâi, au fost omorâți caii sălbatici. Acum sunt bărbați și femei, vânați și uciși de o siluetă fără chip. Disperați, cer ajutor, dar nu are cine să le audă strigătele… Helen Grace trebuie să se confrunte cu un nou coșmar: victime împănate cu săgeți sunt spânzurate de stejarii străvechi din New Forest, ca niște fructe bizare. De ce sunt atacați turiști neputincioși în plin sezon estival? Și ce înseamnă uciderea lor? Să fie oare crime oculte sau ofrande aduse pădurii? Helen pătrunde în tenebre că să descopere adevărul din spatele celui mai sumbru din-tre cazurile de până acum.”

Noul thriller din “Seria Helen Grace” este toate astea și încă mult mai mult.

  Întâlnim echipa lui Helen, mai puțin detectivul Sanderson, a cărei moarte le-a bulversat pe prietenele ei.  Helen se cufundă în muncă, în plimbările cu motocicleta și ocazional câte o partidă de sex. Charlie se  împarte între muncă și casă, unde are parte de coșmarurile din ce în ce mai dese ale fiicei ei Jessica, și de dorința lui Steve de-a mai avea un copil. Și Helen și Charlie parcă s-ar teme să trăiască.

  Sosirea lui Hudson, un detectiv apreciat, în locul lui Sanderson, animă puțin lucrurile. Omul prietenos, dar competent, cu o viață grea în spate, o admiră cu sufletul deschis pe Helen, și ca profesionistă, dar și ca femeie. Are aceeași pasiune ca și ea-motocicleta, și chiar își dorește o relație cu Helen.

Se va întâmpla? Cum va reacționa Helen?

Vom vedea!!!

Pe acest fundal al poveștilor lor de viață începe acțiunea.

Un cuplu de tineri logodnici, un camping, o noapte în cort, o pădure imensă și întunecată.

  Tânărul Tom  Campbell dispare din cort noaptea, fără ca logodnica lui Melanie să simtă sau să audă ceva. Dimineața, disperată, Melanie anunță poliția, și trupul lui Tom, ucis cu săgeți, ca la o vânătoare, este găsit spânzurat în copac cu capul în jos ca într-un ritual.

  Echipa lui Helen începe cercetările, dar este anunțată și dispariția unei tinere în alt camping.Tânăra dispărută este Lauren Scott și logodnicul ei Matteo este disperat, pentru că el insistase să meargă cu cortul și ea-i făcuse pe plac. Și Lauren este găsită ucisă și spânzurată la fel ca Tom Campbell.

  Primul suspect, Nathaniel  Martin, autoexilat în pădure, un activist de mediu, este găsit, urmărit, apoi pierdut, dar găsirea unor cai , uciși și ei cu săgeți ca victimele, îi fac să înțeleagă că nu putea fi el.  Iubea și apăra prea mult pădurea și ființele ei. La un moment dat chiar le va furniza telefonic polițiștilor informații valoroase.

  Cercetarea urmelor de mașină duce la Dean Clarke, care lucra la garajul tatălui său și se lăuda pe forumuri cu activități din armată și cu medaliile lui. Totul fals!!!!  Se dovedește a fi doar un hoț, care profită de lipsa persoanelor de acasă și de întunericul nopții.

  Așa că încep să caute puncte comune între victime, deși acum viețile lor diferiseră în totalitate. Tom era un tip bogat și realizat, Lauren își ratase viața o perioadă cu droguri și alcool, dar întâlnirea cu Matteo o reabilitase și acum era fericită și iubită.

  Cercetând până în anii de școală polițiștii constată că Tom și Lauren au fost la aceeași facultate. Mai mult Tom fusese prietenul lui Lauren, care locuia într-un apartament cu Julia.

  Căutând-o pe Julia o găsesc la spital, de nouă ani era în comă, după o tentativă de sinucidere. Oare ce se întâmplase acum nouă ani?

  Mama ei Alice o părăsise când era mică, se reântorsese în Suedia, ea fusese crescută de tatăl ei, care o veghea acum și la spital, îi vorbea îi citea în suedeză, povești cu vikingi, încerca orice s-o facă să revină la viață.

  Sigur că în peisaj apare și enervanta și insistenta ziaristă Emilia Garanita, care va încerca prin toate mijloacele să obțină informații pentru articolele ei. Îl abordează chiar și pe Ross, fotograful colaborator al poliției, inițiind o relație cu el. Pasiunea lui Ross și pozele pe care i le arată o fac chiar să-l bănuiască la un moment dat, mai ales după ce-i atrage atenția asupra poziției elaborate a cadavrelor găsite, o adevărată punere în scenă. Detaliile o fac să caute pe internet, să găsească ritualuri vikinge, asemănătoare cu felul în care criminalul lăsa victimele. De data asta o sună pe Helen și-i spune ce a aflat.

  Punând toate informațiile cap la cap, echipa lui Helen va găsi ucigașul, care este gata s-o omoare și pe ea.  Doar că Helen știe să lupte, îl va răni și Hudson o va găsi la timp.

Cine este ucigașul?

De ce ucide? De ce ritualul Viking?

Ce se întâmplă cu Julia?

Ce se întâmplă cu Charlie?

Ce se întâmplă cu Helen?

  Vor urma ele sfatul lui Simmons, șefa lor, să închidă sertarul cu amintirea lui Sanderson și să-și trăiască viața?

Citiți cartea și veți găsi toate răspunsurile, multă acțiune și adrenalină și un final neașteptat.

Iată și câteva păreri avizate:

Un roman amenințător, sinistru și descurajant, cu scene de urmărire în adâncurile pădurii care te lasă din când în când fără suflare și-ți dau fiori pe șira spinării.” (Medium)

“O poveste care te înspăimântă și te captivează; efectiv nu poți s-o lași din mână.” ( The Times)

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Ghici cine pândește în pădure de M.J.Alridge – Editura Trei – recenzie

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.