Arhivele unor vânători de demoni în Micul Paris. Râde glonț de minte spartă – M. K. Lynn – Editura Petale Scrise
Arhivele unor vânători de demoni în Micul Paris. Râde glonț de minte spartă – M. K. Lynn – Editura Petale Scrise
Arhivele unor vânători de demoni în Micul Paris. Râde glonț de minte spartă
Autor: M. K. Lynn
Anul apariției: 2023
Numărul de pagini: 156
Gen: fantasy, detectiv, historical romance, umor.
Bine ați venit la Cabinetul de Investigații Supranaturale al Micului Paris, unde demonii sunt capturați și exorcizați, iar oamenii – disecați și analizați!
Pe cine căutați? Cu ce scop ați venit la noi?… Ah, nu sunteți ziarist, îmi cer scuze! De ceva timp ne tot sâcâie domnii de la Urletul Bucureștilor cu întrebările lor…
LEOPOLD VERNESCU, asistentul Șefei și singurul nostru chimist (exmatriculat în ultimul an de la Universitate), este în căutarea unui profesor de tras cu arma. Munca în Cabinet e grea, periculoasă și plătită mediocru, așa că tânărul e nevoit să devină secundant la duelul unui prieten. Asta dacă reușește să iasă din Cabinet, căci mulțimea de ziariști ce pândește la poartă devine din ce în ce mai numeroasă…
LISETTE GRANT-ANGHELESCU, respectabila noastră Șefă, nu are nici ea mai puține griji: eroismul cu care Cabinetul a salvat orașul zilele trecute atrage atenția presei. Blestemata publicație Urletul Bucureștilor răspândește bârfe despre Șefă și colegii dumneaei, de la statutul ei de văduvă la gogomănii inimaginabile, cum ar fi relația amoroasă dintre ea și asistent! Oare chiar e vorba de curiozitatea ziariștilor, sau e ceva mult mai sinistru la mijloc?
Vă spun eu – treaba asta nu miroase a bine! Să nu spuneți nimănui, dar am observat că Șefa și domnul Vernescu ascund mai multe decât lasă la vedere!… Cine sunt eu?… Calistrat, ofițer de pază al Cabinetului, la datorie!
Mi-a plăcut enorm de mult ,,Cazul inimii furate”, primul volum al seriei ,,Arhivele unor vânători de demoni în Micul Paris”, așa că am așteptat cu nerăbdare să apară continuarea, dornică să descopăr următorul caz pe care îl vor ancheta cei doi vânători de demoni, Lisette Grant-Anghelescu și Leopold Vernescu, să aflu mai multe amănunte despre trecutul fiecăruia, să mă bucur de jocul lor de-a șoarecele și pisica, și, nu în ultimul rând, să îmi iau doza de umor. Am sperat ca volumul doi să fie la fel de interesant ca precedentul, dar, până la urmă, am descoperit, cu imensă bucurie, că ,,Râde glonț de minte spartă” e mult mai bun, din toate punctele de vedere.
Pe lângă faptul că nu am putut să-mi alung zâmbetul de pe buze pe tot parcursul lecturii, nu m-am gândit că mai pot să apară atâtea secrete și coincidențe, iar toate acestea au făcut ca și acest volum să fie mult mai antrenant și amuzant decât primul. M-a încântat peste măsură intriga, ritmul alert al poveștii, textul plin de glume tonice și înțepături ironice, maniera în care era redată atmosfera distinsă și boemă a Bucureștiului anilor 1875, modul realist în care a fost descris comportamentul lumii aristocratice, dar mai ales personajele – spumoase și efervescente.
,,Existau o mulțime de moduri prin care un bărbat putea să-şi gâdile mândria într-o societate dominată de reguli şi snobi. Păcat că majoritatea acelor lucruri presupuneau existența unui munte de bani şi a unui nume de nobil.”
Confruntările dintre protagoniști sunt savuroase, replicile extrem de amuzante, iar ipostazele sau situațiile neobișnuite în care se tot ciocnesc sunt memorabile. Lisette chiar nu se poate abține atunci când este în preajma asistentului ei și îi trânteste niște replici de pomină, iar înțepăturile ironice dintre Ianuș, Leopold și Pisicescu, stârnesc hohote de râs.
,,- Duelul vă înspăimântă atât de rău că ați decis să găsiți calmul sufletesc la fundul sticlei?”
,,- Ți-ai pierdut mințile, prietene?! Vrei să îți petreci restul zilelor în pușcărie și nu știi cum să-ți realizezi acel vis?!”
K. Lynn combină incredibil de bine romantismul cu fantasticul și umorul. Indiferent de lucrurile neplăcute care se petrec în carte, personajele scot pe gură niște cuvinte atât de ironice și suculente, încât îți vine să le notezi undeva, ca să te folosești cândva de ele. Ce să mai zic?! Nu știu de unde îi vin autoarei ideile, dar eu mai vreau astfel de povești.
,,Catastrofa era de proporțiile unei trăsuri regale împotmolite în noroi în drum spre convorbirile de pace – imensă, colosală și devastatoare.”
Cu toate că primul volum din serie a avut mai multă acțiune, răsturnări de situație și a prezentat un adevărat spectacol de magie, cu numeroase elemente supranaturale, pe acesta din urmă l-am simțit mai aproape de sufletul meu, pentru că s-a concentrat mai mult pe latura romantică și pe trăirile emoționale ale personajelor. Autoarea a surprins destul de bine frământările sufletești ale celor doi protagoniști, mai ales că ei vin din medii sociale diferite.
Lisette Grant-Anghelescu se trage dintr-o familie de viță nobilă din București, însă nu ține cont de regulile stricte de comportament în societate. Este văduva răposatului domn Anghelescu după doar patru luni de căsnicie, și, în mod suprinzator, nu a fost niciodată îmbrățișată de un bărbat, deşi are douăzeci şi cinci de ani împliniți. Se simte bine în compania lui Leopold, iar inima îi bate asurzitor în piept, mai ales atunci când circumstanțele îi apropie mai mult decât este considerat acceptabil de societate, însă se abține să-și manifeste atracția față de asistentul ei, considerând că e josnic ,,să profite de statutul său superior în societate doar pentru poftele trupului”.
Leopold Vernescu, spre deosebire de șefa lui, nu face parte din familiile înstărite, ci este fiu de fermieri brașoveni exmatriculat de la Facultatea de Medicină în ultimul an, fără drept de întoarcere. El consideră că domnișoara Grant l-a angajat la Cabinet, pe post de asistent, mai mult din milă, nu pentru că ar fi avut numeroase cunoștinte în domeniul medicinii. Este îndrăgostit de Lisette și încearcă să o protejeze de bârfe, dar nu-și permite niciun fel de idei în legătură cu ea, crezând că tinerei nu i-ar plăcea să fie ținută în brațe de un sărăntoc ca el.
,,Poate că încercările lui copilăreşti nu făceau decât să înrăutățească lucrurile. Poate că Lisette îi credea comportamentul la fel de evident cum vedea şi Leopold încercările lui Zoe, căreia era aproape convins că îi căzuse cu tronc. Şi atunci oare mai merita să se facă de râs cu astfel de nimicuri?”
Acțiunea din ,,Râde glonț de minte spartă” se continuă de unde a rămas în “Cazul inimii furate”.După ce Lisette a salvat oraşul de atacul unor ființe periculoase ce erau cât pe ce să atace populația Micului Paris, toată atenția ziariștilor se îndreaptă spre activitatea Cabinetului de Investigații Supranaturale și spre femeia care îl conduce. Cotidianul Urletul Bucureștiului răspândește bârfe despre Șefa Cabinetului, că şi-ar fi sedus propriul asistent, luându-l ca amant în casa răposatului ei soț. Redacția nu îşi poate închipui cum o astfel de doamnă poate fi în fruntea unei instituții a statului şi încurajează cititorii să se minuneze şi ei de aventurile imorale ale acestei Şefe ce nu merită să îşi ocupe locul în înalta societate. Dar, atunci când Cabinetul ajunge să fie împânzit de o întreagă ceată de ziariști, Lisette și Leopold își pun întrebarea dacă nu cumva au fost cu toții trimişi de cineva anume, să le fie distrasă atenția și să aducă impedimente investigațiilor ce țin acest oraș în siguranță. Ar fi un adevărat coșmar dacă instituția şi-ar încheia activitatea. Cei doi au de gând să facă o investigație în această chestiune. Oare ce se petrece cu ziariștii de la Urletul Bucureștiului? Încearcă cineva să păcălească cetățenii, să îi folosească în scopurile lor meschine, ca să scape de Cabinet? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile!
,,Râde glonț de minte spartă” – o poveste fantasy condimentată cu mult umor și romantism, care ne poartă în vremuri demult apuse. Vă recomand să o citiți pentru că merită. Veți avea parte de o aventură de neuitat!
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia şi cărtureşti, librărie.net
Mulțumesc pentru recomandare!
Mulțumesc pentru minunata recenzie! Mă bucur că ți-a plăcut!