Glonțul care a ratat ținta de Richard Osman - Crime Scene Press

Glonțul care a ratat ținta, de Richard Osman – Crime Scene Press – recenzie

Glonțul care a ratat ținta

Autor: Richard Osman

Editura Crime Scene Press – 2022

THE  BULLET  THAT  MISSED
Traducerea din engleză:  GEORGE ARION JR.
Număr pagini: 392

“E o zi de joi obișnuită și lucrurile ar trebui să se întoarcă, în sfârșit, la normal.

Doar că acolo unde e Clubul Crimelor de Joi necazurile sunt și ele pe-aproape. Un caz vechi de zece ani îi conduce la o legendă a știrilor locale și la o crimă fără cadavru și fără răspunsuri.

După aceea, un vechi dușman îi face o vizită lui Elizabeth. Misiunea ei? Să ucidă… sau să fie ucisă.

În timp ce urma rece a cazului devine incandescentă, Elizabeth se luptă cu conștiința ei (și cu un pistol), în vreme ce Joyce, Ron și Ibrahim pornesc pe urmele indiciilor alături de prieteni vechi și noi. Dar poate gașca să dezlege misterul și să o salveze pe Elizabeth înainte ca ucigașul să lovească din nou?”

“Patru prieteni improbabili. O crimă fără cadavru. Iar necazurile bat la ușă…

 Bine ați venit la Clubul Crimelor de Joi!”

  Și iată-ne din nou în Cooper Chase, sătucul în care locuiesc cei patru pensionari, care au fondat “Clubul Crimelor De Joi”: Elizabeth Best, Joyce Meadowcroft, Ibrahim Arif, Ron Ritchie. Proveniți din medii diferite, cu profesii diferite, cei patru au un hobby comun: descâlcirea crimelor, mai ales a celor vechi, și prinderea vinovaților. Sunt ajutați în demersurile lor de Chris  Hudson și Donna, detectivi la secția de poliție din Fairhaven.

  Onoarea de-a alege un nou caz este a lui Joyce, care crede că cel mai interesant ar fi cel al dispariției/morții reporteritei Bethany Waites, o tânără ambițioasă, care lucra la postul de televiziune, la emisiunea lui Mike Waghorn –South East Tonight.

  Mașina reporteriţei fusese găsită aruncată de pe faleză, cu urme de sânge în ea, dar corpul nu era nicăieri, așa că s-a presupus că fusese azvârlit din mașină la impact și dus de valuri.

  Primul pas este prezența lui Ron în emisiunea lui Mike, care le va aduce două avantaje: Ron o cunoaște pe Pauline (care se ocupă de machiaj) și Mike va fi primit în Club.

  Ibrahim merge la închisoare ca să discute cu Connie( o știți din povestea cu diamantele –vol 2), și o roagă să încerce să afle ce poate de la altă deținută Heather Garbett.

Apoi Ron și Mike discută și cu Jack Mason.

  Din toate întâlnirile astea vor afla că Bethany descoperise o afacere de spălare de bani: banii erau ascunși de Heather în numeroasele firme fantomă ale lui Jack. Sigur că cei doi erau doar pioni, altcineva îi dirija din umbră.

Oare cine?

  Între timp Elizabeth și soțul ei Stephen sunt răpiți și duși în vila unui suedez, pe care ei îl poreclesc Vikingul. Acesta îi cere lui Elizabeth să-l ucidă pe Viktor – un rival, dacă nu prietena ei Joyce moare.

  Viktor, fost colonel KGB, și Vikingul erau rivali în afaceri, ambii îi sfătuiau și ajutau acum pe cei din lumea afacerilor oneroase să-și ascundă și să-și spele banii, doar că unul prin metode clasice, altul prin criptomonede. Nici unul nu mai avea nevoie de bani, era mai mult o chestie de orgoliu, așa că până la urmă, după multe aventuri, Elizabeth îi aduce împreună, îi împacă și-i convinge să-i ajute cu cazul.

  De fapt Stephen este cel care, în ciuda bolii lui, află identitatea reală a Vikingului, luând urma unor cărți rare din biblioteca acestuia. Studiase liniștit volumele  pentru că,  nefiind considerat important, fusese lăsat să facă ce vrea în timp ce cei doi discutau.

Cum află numele ? Citiți cartea și veți afla.

  Pe lângă cercetări și aventuri aflăm despre sentimentele de dragoste, înfiripate între unii protagoniști, despre amintirile comune ale altora, despre medalierea celor doi polițiști de către chestor.

Astfel îl cunoaștem pe chestorul, și de-acum și scriitorul de succes,  Andrew Everton.

Implicarea lui va aduce noi indicii în caz.

  Dar…Heather moare în închisoare, Jack Mason este ucis cu un pistol vechi, și acum Clubul are de elucidat cazul lui Bethany, moartea celor doi, dispariția banilor și mai ales găsirea celui care a orchestrat totul.

  Dacă vreți să știți în ce mod spiritul de observație a lui Pauline, niște haine în culori țipătoare, și medaliile polițiștilor vor devoala enigmele, citiți cartea.

Cine este păpușarul din umbră?

Cum a murit Heather?

Cine l-a ucis pe Jack?

Ce s-a întâmplat cu Bethany?

Ce răspunsuri aduc amprentele de pe pistol și medaliile?

Veți afla totul citind romanul.

  Scrisă în deja cunoscutul stil al lui Richard Osman, cartea se citește ușor și cu plăcere datorită acțiunii interesante, implicării personajelor, dialogurilor spumoase și umorului fin al autorului.

Iată câteva păreri avizate :

“Inteligentă, caldă și foarte amuzantă”. ( Daily Express)

“Captivantă, emoționantă și te face să razi în hohote.” ( Mark Billingham)

“Emoționantă, plină de  haz, extrem de tensionată.” ( Jeffery Deaver)

“O adevărată bucurie.” ( Kate Atkinson)

“Caldă, înțeleaptă și isteață.” ( Val McDermid)

“Plină de umor și suflet.” ( Harlan Coben)

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

2 COMMENTS

  1. Felicitari pentru recenzie! Am cumpărat de la editura trei romane ale autorului! Abia aștept să le citesc! Mulțumesc pentru recomandare!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.