Lumea abisală de Lucian Ciuchiță – Literpress Publishing – recenzie

Lumea abisală de Lucian Ciuchiță – Literpress Publishing – recenzie

Lumea abisală de Lucian Ciuchiță - Literpress Publishing - recenzie

Lumea abisală, de Lucian Ciuchiță – Literpress Publishing – recenzie

Lumea abisală

Autor: Lucian Ciuchiță

Editura Literpress Publishing

An apariție: 2023

Număr pagini: 301

  Am așteptat cu nerăbdare noul roman al lui  Lucian Ciuchiţă, l-am citit și nu am fost dezamăgită.

  La fel ca în celelalte romane ale sale, scriitorul trage un semnal de alarmă, încercând să ne avertizeze despre pericolele din jurul nostru, dar și despre prăpastia spre care se îndreaptă omenirea. Adoptarea,  fără să gândim a obiceiurilor altor popoare, a hotărârilor celor care par, doar par, mai competenți, executarea fără crâcnire a ordinelor primite de la nivel înalt, nu doar că ne fac să ne pierdem identitatea ca popor, ca oameni, dar ne și transformă în niște sclavi.

Sclavi în lumea modernă?!!! Da!!! Și cu atât mai periculos.

Asta în timp ce autointitulata “elită mondială” își continuă planurile, înrobind țări, popoare și oameni.

  Sigur că scriitorul ne spune toate astea prin prisma unei povești, doar asta e menirea lui până la urmă. Nu?!!!

  A fost odată…un oraș suprapopulat și aglomerat (cum se spune că va deveni în viitor pământul), cu oameni stresați, obosiți, cu mulți delicventi. Și cineva din conducere (aparent primarul) vine cu ideea de-a împărți orașul și oamenii în două. O parte care să trăiască și să muncească ziua, o altă parte noaptea. Toate instituțiile și serviciile vor funcționa într-o parte ziua în alta noaptea. Sigur că la început totul pare ok, dar în timp toate acestea vor duce la diferite boli, situații stresante, efectiv distrugerea oamenilor, pentru că organismul uman e structurat pe un anumit mod de viață.

Dar poate asta se și urmărea?

  Abia mai târziu se va afla că fusese de fapt  un experiment, în încercarea de-a afla în ce condiții rezistă oamenii, pentru că se vehicula ideea unor orașe construite în pământ sau în apă, pentru salvarea celor importanți (se aștepta Apocalipsa), deci fuseseră cobai, fără știință lor.

  Între cele două  orașe (două părți de oraș) “trona” blocul numit “El Mundo”. Era numit așa pentru că edificiul cu 100 de etaje era un oraș în sine, și ilustra cel mai bine diferențele sociale. La etajele inferioare locuiau și trăiau cei care lucrau pentru clasele considerate superioare. Apoi erau etaje cu magazine, săli de sport, mini-parcuri, grădini, școli, dispensare, baruri, restaurante, cinematografe, tot ce era necesar pentru a trăi decent fără a părăsi clădirea. Mai sus locuiau cei cu funcții înalte, cei care conduceau orașul și chiar lumea.

Aici locuiau și primarul, cu fiica lui Thalia, și alți membrii ai Organizației ALFA.

  Organizația voia să subjuge lumea, să selecteze oamenii, să rămână doar cei buni  și cei valoroși (în accepțiunea lor) .

Dar cine erau ei ca să poată decide asta?!!!

  Un grup de bancheri, de bogătași, care voiau să-și impună ideile și voința, conduși de un  lider pe care îl cunoșteau, deasupra tuturor fiind cel numit “Stăpânul Planetar”, necunoscut atât membrilor asociației cât și maselor. Un tip insignifiant, ratat în viața reală, dar care găsise modalitatea de-a conduce din umbră organizația,  și de a-și impune ideile și voința. Reușise în primul rând să-i subjuge  pe cei din Organizația ALFA, care-i executau ordinele și ideile aberante, crezând că ei sunt  cei care hotărăsc soarta omenirii.

  Sigur că se găsesc o mână de oameni care nu sunt de acord și fondează Organizația Lux Globe, sperând ca prin lupta lor să salveze oamenii și omenirea,  și să continue apărarea “păcii și luminii” din sufletele lor. Organizația cuprindea membrii din diverse medii și structuri sociale, dar cu același crez. De partea lor sunt și sufletele strămoșilor indieni, uciși pe acele locuri în lupta pentru pământuri.

Cine va izbândi? Răul sau binele?Voi  ce credeți?

Cam asta este cartea lui Lucian Ciuchita, viață reală și previziuni, prezentate sub forma unei povești țesută cu migală și îmbinată cu fantezie.

Personajele au nume sau porecle predestinate, din mitologia greacă și din cultura indiană.

Dar oare este doar o poveste?

  Uitându-te în jurul tău identifici personaje, moduri de viață, vezi idei puse în aplicare cu discernământ, sau doar din dorința de-a fi superiori. Vezi războaie, luptă, ură, lăcomie, înjosiri, dorința de-a supune și îndobitocii oamenii, goana de-a ajunge în funcții înalte, pe merit sau nu, și mai ales voința de-a conduce lumea.

  Și totuși cei aflați de partea binelui luptă ca oamenii să trăiască firesc, normal, să-și păstreze bunătatea și candoarea, și mai ales lumina din ochi și din suflete.

Și mai  important este că lasă loc speranței!

Trebuie să citești cartea, și s-o “gândești” ca să înțelegi mesajul.

Pe mine m-a dus cu gândul la poeziile lui Mihai Eminescu și mai ales la Scrisoarea III-a.

  De altfel cărțile lui Lucian Ciuchita sunt un regal de literatură, istorie, filozofie, politică, un adevărat regal de cultură.

Felicitări, Lucian Ciuchiță!

Carte disponibilă pe site-ul Literpress.ro

Recenzii cărți

Lumea abisală de Lucian Ciuchiță – Literpress Publishing

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

  1. Lumea este condusă de un sistem global care se supune unui singur conducător – Stăpânul Planetar. Romanul ”Lumea abisală” se constituie într-o cronică a timpurilor pe care le trăim și o critică virulentă a societății moderne, perfect ilustrate și foarte bine prezentate fiind toate categoriile sociale, chiar dacă ar fi să ne oprim doar la ierarhizarea din „El Mundo”, privită ca o mică machetă a sa; o lume a abuzului și despotismului autorităților, în care, „în numele legii și pentru instaurarea ordinii publice” totul le este permis… O lume în care doar câteva persoane, singulare, luptă cu Sistemul în timp ce masele, inerte și îndobitocite, crescute și îndoctrinate de la o vârstă fragedă, nu au nici cea mai mică reținere în a își proteja stăpânii, cu devotament orb, având falsa impresie că fac parte din Sistem, crezând necondiționat orice minciună care li se servește zilnic.
    „Lumea abisală” este un roman de excepție care trebuie neapărat citit, nu spre „trecerea timpului”, ci pentru luarea aminte, căci parabola, prezentată într-o manieră artistică este o copie fidelă a ceea ce se petrece cu adevărat în realitate.
    Romanul Lumea abisală, dincolo de valoarea sa literară, este un semnal de alarmă al alienării omului modern care trăiește într-o lume falsă, atenționând că acum este timpul măsurilor și soluțiilor extreme, de reașezare a valorilor și priorităților pe cu totul alte coordonate, că Spiritualitatea trebuie să fie cuvântul de ordine, iar procesul aberant de decădere moral-spirituală trebuie să înceteze imediat.
    Multumesc,Arci! O recenzie foarte buna…

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.