Inima – o istorie completă de Sandeep Jauhar – Editura Rao –...

Inima – o istorie completă de Sandeep Jauhar – Editura Rao – recenzie

Inima - o istorie completă de Sandeep Jauhar - Editura Rao

Inima – o istorie completă, de Sandeep Jauhar – Editura Rao – recenzie

Titlul: Inima – o istorie completă

Autor: Sandeep Jauhar

Categoria: Literatura universală

Editura : RAO

Nr. Pagini : 311

  Cardiolog practicant, Sandeep Jauhar este în prezent scriitor de opinie pentru The New Times. Romanul Inima – o istorie completă este cea de-a treia publicație a autorulul, recenziile excelente obținute pentru fiecare dintre ele i-au adus notorietate și un spectru mai larg de posibilități legate de exprimarea propriilor opinii pe diverse teme legate de medicină. De menționat că multe dintre eseurile autorului au fost publicate în Time, The Street Journal și Slate.

  “Cartea aceasta este despre ce înseamnă inima, despre cum a fost tratată de către medicină și despre cum putem să trăim înțelept în viitor, cu inimile noastre și, în același timp, datorită lor.” Așa începe istoria captivantă și remarcabilă  totodata, care ne prezintă experiența vastă a autorului transpusă în paginile ce urmează, abordând una dintre cele mai complexe teme, inima, acest lăcăș pentru suflet și motor pentru viață, primul organ care se dezvoltă , dar și cel care aduce cu sine finalul, încetând să mai bată.

  De-a lungul secolelor, inima a constituit subiectul multor cercetări și credințe, diverse culturi abordând-o că sursă dătătoare de viață, o enigmă ce trebuia descifrată. În Egiptul antic inima era singurul organ care nu părăsea trupul decedatului în procedul de mumificare, având că implicații rolul pe care îl putea avea această în renașterea care urmă invariabil morții. “Într-o scenă descrisă în mitologia egipteană, inima unei persoane decedate era cântărită pe o balanță ținută în echilibru de o pană sau de o statuetă reprezentând adevărul și legea divină. Dacă inima rămânea în echilibru, atunci era considerată curată și era înapoiată deținătorului ei. Dar dacă se dovedea a fi încărcată de păcat atunci era devorată de o himeră monstruoasă, iar decedatul era alungat în Lumea de dincolo.”

  Prezentarea pașilor pe care interesul multor cercetători și nu numai, l-au avut de-a lungul timpului referitor la mecanismele și complexitatea celui mai important organ, este fascinantă. Pe cei mai reprezentativi în regăsim în paginile cărții, autorul venind cu explicații pe înțelesul tuturor despre aportul pe care aceștia l-au avut și urmările multor teorii neluate în seama până atunci. Experiențele efectuate, chiar și  pe propria persoană în câteva cazuri, ideile de la care au pornit și scurtele biografii ale acestor pionieri, merită cunoscute și înțelese deoarece multe dintre rezultatele acestora au schimbat destine continuând să o facă și astăzi prin posibilitatiile oferite.

   Diversele abordări pentru a explica numărul mare de oameni care suferă de boli cardiovasculare, în baza cercetărilor efectuate, au ca rezultat un adevărat carusel al opiniilor.

  “În esență, inima este un organ electric. Fără electricitate nu există ritm cardiac. Impulsurile electrice stimulează proteinele speciale din celulele inimii, făcându-le să se grupeze împreună, rezultând contracția întregului organ.“ 

  Una dintre teoriile legate de boliile cardiovasculare care pot apărea în timp au transformat factorii psihosociali în protagoniști ai felului în care gândim și abordăm aceste boli. S-a constat că apariția acestora are o legătură inexplicabilă cu situația din jurul nostru, cu slujbele și contextul familial.Privită din această perspectivă, boliile de inimă nu mai au un fundal biologic, ci unul cultural și politic. “Îmbunătățirea structurilor și relațiilor noastre sociale devine nu doar o problema legată de calitatea vieții, ci una de sănătate publică.”

  “Nu putem controla direct mulți factori care ne afectează sănătatea – nu putem reduce stresul care vine odată cu citirea ziarului sau cu întreținerea familiei într-o economie competitivă sau locuind într-un cartier în care există violență – , cel puțin, nu fără  efortul pacientului sau cel colectiv. Însă putem controla multe decizii sau moduri de comportament. Vrei să ai o viață lungă, sănătoasă și prosperă ? Nu fuma. Fă mișcare. Mănâncă sănătos. Și, de asemenea, ai mare grijă de relațiile tale interpersonale și la felul cum faci față obstacolelor și traumelor inevitabile ale vieții. Modul de gândire, strategiile de adaptare, felul cu treci prin circumstanțe provocatoare, capacitatea ta de a depăși suferințele, capacitatea de a iubi- toate acestea sunt, de asemenea, o chestiune de viață și de moarte, după opinia mea.”- spune autorul.

  Recomand această carte tuturor celor care vor să înțeleagă mecanismul fascinant și teoriile care au pus bazele cunoașterii de astăzi a celui mai amplu și complex organ al corpului omenesc, inima. Istoria acestei evoluții transformă parcursul cărții într-un drum plin de informații atât de necesare unei  vieți calitativ mai bună, o posibilă preîntâmpinare a unor cauze, dar și o înțelegere a ceea ce este corect și benefic  pentru sănătatea noastră.

Carte disponibilă pe site-ul Editura RAO

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

recenzii cărți

 

 

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.