Castanii înfloresc în părul ei, Privirea-i oglindește cerul, Pe buze-i adie șoapte de îngeri, Atingere sfântă.

Interviu Călin Lucian-poet-Aripi

În primul rând vreau să-i mulțumesc doamnei Arcidalia Ghenof pentru oportunitatea oferită.

     Despre mine o să vorbesc foarte puțin pentru a nu obosi eventualii cititori. M-am născut la Timișoara la data de 22.03.1974. Arta, respectiv muzica simfonică, am cunoscut-o prin intermediul mamei mele care a descoperit că singura modalitate pentru a mă liniști, atunci când avem toane de bebe, erau concertele pe care mi le punea să le ascult pe vinil.

Mai târziu, tot sub îndrumarea mamei, am început studiile la liceul de artă Ion Vidu din Timișoara, unde am învățat vioara și pianul, ceea ce m-a definit ca om.lucian calin

1.De ce poezie şi nu proză?

    Îmi place proza, chiar am cochetat cu acest gen literar, însă poezia mă caracterizează și îmi oferă posibilitatea să îmi exprim trăirile într-un mod în care,cred eu cel puțin ,proza nu ar face-o.

2.Care este cel mai mare critic al tău?

 Cel mai mare critic al meu ? Categoric, eu !

Nu sunt niciodată mulțumit în totalitate de ”aspectul” final al unei poezii scrise de mine.

Consider critica o modalitate de a evolua, dar autocritica mă face să îmi pot corecta modul de gândire.

3.Cum ţi se pare că e primită poezia de cititori?

     Având în vedere că postez – deocamdată – doar pe anumite rețele sociale care promovează cultura, pentru început (recunosc că postările mele au fost la început un sondaj), pot spune că poezia mea a fost primită bine, cu unele mici excepții.

4.Cât de greu e să publici în România?

     Nu pot da un răspuns obiectiv la întrebarea asta deoarece nu am publicat (încă), însă, nu aș putea crede că o editură ar pierde posibilitatea de a publica și a lucra cu un autor dacă într-adevăr creația respectivă are o valoare artistică de necontestat.

5.Când ai început să scrii şi ce fel de poezie?

     Am început să scriu încă de pe băncile școlii, însă doar pentru mine. Am început prin a scrie fabulă și nu poezie. Fabula, de asemenea, este o modalitate prin care, uneori, îmi place să îmi exprim gândurile, mai ales că sunt momente din viață în care adevărul pe care simți nevoia să îl spui trebuie să îl învelești cu grijă în cuvinte și expresii care să nu producă daune. Fabula, cred eu, este o formă de diplomație.

6.Care este poetul tău preferat?

Poetul preferat ?

Păi, sunt destul de mulți scriitori a căror operă o prefer, aici aș menționa, dintre contemporani, pe Călin Neacșu care este pentru mine un model, poezia lui fiind (menționez încă odată, pentru mine), la nivelul clasicilor.

Îmi place poezia doamnei Doina Bezea. De asemenea, citesc cu multă plăcere versurile doamnei May Ioniță Săvulescu, ar fi mulți scriitori pe care am plăcerea să îi citesc.

Dintre clasici, ador poezia lui Byron! Îmi place foarte mult poezia greacă antică…

7.Ce dorinţe şi visuri ai în privinţa creaţiilor tale şi chiar în viaţa particulară?

    Mda! Întrebarea asta mi se potrivește perfect, sunt un visător. Lăsând gluma la o parte, în momentul de față îmi doresc cu ardoare să public. Pentru asta sunt aici în Londra, aceasta fiind prioritatea numărul unu pentru mine acum.

În ce privește viața mea particulară, pfff ! Sunt prea multe visuri de care sunt conștient că nu își vor găsi împlinirea. Next question please !

8.Cum ai defini poezia?

Poezia? Este partea vizibilă a sufletului unui poet!

9.Ce le transmiţi cititoarelor Literaturii pe Tocuri?

Ce le transmit cititoarelor site-ului ”Literatura pe tocuri” ?

Nu aș vrea să folosesc clișee, așa că am să le recit o poezie scrisă pentru toate femeile, primul portret pe care l-am realizat :

Portret de femeie

Castanii înfloresc în părul ei,

Privirea-i oglindește cerul,

Pe buze-i adie șoapte de îngeri,

Atingere sfântă.

 

Prezența-i precum parfumul de tei,

Cu genele-ți stârnește dorul,

Iar pleoapele sale,petale de nuferi,

poeții o cântă.

 

Și-o cânt și eu împreună cu ei…

 

Si acum  una din poeziile mele preferate:

 

Aripi

 

Când voi păși pe nori

alături de îngeri

atunci

ei

mă vor întreba mirați

de unde am aripi

și cine m-a învățat să zbor

iar eu am să le răspund

că te-am iubit pe tine…

 

 

Mulţumesc Lucian pentru interviu şi pentru poeziile pe care ni le oferi. Sper să-ţi apara cartea. success în continuare! Arci

Mulţumim şi noi, Mili şi Iasmy!

 

Review overview
5
***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

24 COMMENTS

 1. Frumos interviu
  Va felicit pe amândoi.
  Recunosc ca deja sunt fana poeziilor lui Lucian. Și normal îmi doresc Cartea!!! Doar e Timișorean de al meu locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

 2. Felicitari pentru interviu echipei Literatura Pe Tocuri! Felicitari, Arci, pentru interviurile frumoase pe care le iei! Felicitari, Calin si mult succes pe viitor!

 3. multumesc fetelor,multumesc lucian.
  recunosc ca-mi face placere sa citesc poeziile lui lucian mai ales ca sunt poezii inchinate femeilor.
  multumesc inca odata lucian si te asteptam cu noi poezii.

  • Mi-ai oferit o şansă pe care nu o speram,Arci,iar pentru asta îți sunt recunoscător. Mi-ai dat aripi,îți mulțumesc !

 4. Citesc poeziile domnului Călin Lucian pe care le distribuie pe Facebook și sunt fascinată. E un adevărat maestru al cuvântului! Felicitări Arci, pentru interviu!
  Domnului Călin Lucian nu știu ce aș putea să-i spun… știu doar că prin el, vorbește însăși Poezia!

  • Astfel de cuvinte de apreciere,doamnă,mă emoționează până în adâncul sufletului. Vă mulțumesc pentru timpul pe care mi-l oferiți !

 5. Poezia preferata a autorului a devenit si poezia mea preferata ! Felicitari pentru interviu ! Mult succes autorului ! Asteptam cu drag tot ce decideti sa publicati ! Arci, inca o data , esti minunata ! locco_smiley_10 locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.