Legenda lui Podkin o ureche de Kieran Larwood

Legenda lui Podkin o ureche, de Kieran Larwood – Paralela 45 – recenzie

Legenda lui Podkin o ureche

The Legend on-ear

 Kieran Larwood

Traducere: Viorel Zaicu

Editura Paralela 45

Număr pagini: 278

Bestseller internașional

Blue Peter Book Award 2017

Prix Sorcieres 2019

Legenda lui Podkin o ureche de Kieran Larwood cărți pentru copii.

   Kieran Larwood este profesor de școală primară, tată și autor de carte pentru copii. Locuiește în Anglia. Saga celor cinci tărâmuri l-a făcut cunoscut și la noi în țară. Încet, dar sigur, cu câteva premii la activ, autorul se impune pe piața cărților scrise de titanii grei ai genului de literatură de ficțiune pentru copii.

SAGA CELOR CINCI TĂRÂMURI

  O zeiță, dousprezece daruri magice, iepuri care merg în două picioare, și o mare primejdie: Hapligonul!

   ”Harpiile metalice cuceresc colonie după colonie. Iepurii sunt uciși, luați sclavi sau transformați în Hapli – mons­truoasele creaturi ale Hapligonului. Podkin e un iepuraș visător și răsfățat. Când Haplii pun stăpânire pe colonia în care trăiește, micuțul reușește printr-o minune să scape, împreună cu sora lui, Paz, și cu frățiorul lor, Puk. Însă Haplii vor neapărat ceva care se află la ei: unul dintre cele Douăsprezece Daruri magice lăsate de Zeiță primelor douăsprezece triburi de iepuri. Așa că cei trei fugari sunt în mare primejdie. Cum o să scape de talazul răului care mătură cele Cinci Tărâmuri?,,

   Curioasă de fire, întodeauna îmi place să descopăr provocări noi. De data aceasta mi-a fost recomandată o Saga de la editura Paralela 45. Cu o copertă minunată, o descriere pe măsură, am riscat și am lecturat o poveste pe cât de fantastică pe atât de plină de miez pentru cei mici, dar și pentru cei mari. Nu mă așteptăm să descopăr curajul, ambiția și determinarea la drăgălașele ființe-iepurașii. Aș recomanda această Saga tuturor părinților și copiilor deopotrivă. Multe din isprăvile iepurasilor pot înfluența comportamentul unui copil în formare și nu numai.
   La ceas de sărbătoare, în Ajunul Maraciunului, Bardul este întodeauna bine venit în colonii, pentru a răspândi poveștile înaintașilor lor, micuților iepurași. De data aceasta, bardul bătrân a fost chemat în Colonia Ciulini.

,,Pe vremuri, când iepurii erau niște chestii mici, îngrozite și tresăritoare, coloniile erau doar o serie de găuri în tuneluri în pământ. În epoca noastră sunt cu totul altceva: sate și orașe întregi construite sub pământ, complet ascunse privirii.
Bardul știe că înapoia porților sunt vizuini de cuibărit și de târguit, ateliere, temple, biblioteci, cămări și zeci de bucătării, care produc hrană pentru toți.Trebuie să fie soldați și vindecători, slugi, bucătari, fierari, țesători, croitori, olari și vopsitori. Iepuri bătrâni, iepuri tineri, iepuri săraci și iepuri nobili.”

  Bardul este hotărât să spună o poveste potrivită pentru cei mici. El știe din propria experiență cât de mult ajută să asculți de părinți, să îți faci lecțiile, să studiezi alte limbi și arta de a se apară pentru propria viață, dar și pe a semenilor.
   Vom începe cu – HAPLI și cu HAPLIGONUL!
   Nimeni nu știa precis cum au apărut Hapli. Au fost văzuți pentru prima oară într-o micuță colonie numită Izvorul Nisipurilor. Era o colonie de iepuri blajini, cărora le plăcea să pescuiască și să construiască bărci.
  Se spune că ar fi fost ceva în apa râului care era în apropiere sau că ar fi dat peste ceva blestemat și otrăvitor, sau că ar fi opera vrăjitoarelor. Colonia a început să se schimbe, la început a ieșit prin ea țepușe de metal care arătau ca țepii otrăviți ai unui porc spinos, iar terenul din jur s-a ofilit și s-a înnegrit. Apele râului Roșu au devenit negre, animalele din păduri fie au murit ,fie au devenit niște umbre a ceea ce au fost cândva. Colonia a fost denumită Gorunul Țepos. Iepurii sau transformat, erau îmbrăcăți din cap până în picioare în armură de fier.

,

,Iepurii din Izvorul Nisipurilor nu s-au mulțumit doar să-l topească și să-i dea formă. Au reușit să se contopească cu metalul. Fierul părea să le iasă chiar din piele. Le curgea prin vene și le inunda ochii, dându-le o culoare ruginie și un aspect de pustiu. Iepurii au folosit metalul ca să modifice și creaturile din jurul lor; șobolanii uriași prostănaci pe care iepurii îi folosesc la cărat și corbii negri care trăiau în pădurile din apropiere. Le-au transformat în mulțimi țipătoare de harpii metalice.
Când au ieșit din Gorunul Țepos, au început să devoreze și să distrugă. Cei care se temeau de ei le-au spus Hapli.
 Dacă ajungeau la o colonie, o distrugeau. Omorau căpitanul, cu fii lui cu tot. Făceau fărâme toți războinicii, apoi luau jumătate din populație ca să o preschimbe în Zeița știe ce…Ceilalți rămâneau cu o viață de mizerie; produceau mâncare și lucruri pentru noii stăpâni, fără să știe când aveau să fie ridicați și ei, în vreo noapte plină de bocete.”

 
   Podkin o ureche era fiul lui Lopkin, căpitanul coloniei Groapa Lunii, ceea ce însemna că el avea să devină următorul căpitan al coloniei. Avea o soră mai mare Paz și un frățior mic Puk. Se spune despre Pod că ar fi fost cel mai leneș și mai răsfățat fiu de căpitan. În schimb sora sa era harnică, învața și știa să mânuiască foarte bine sabia.
Când în Ajun de Maraciun colonia a fost atacată de către Hapli, Pod, Paz și Puk, au reușit să scape printr-un tunel ascuns, ducând cu ei un vechi pumnal de cupru, tocit și bont, dar care tăia absolut tot în afară de fier, denumit Gheara Stelei, fiind unul din cele douăsprezece daruri magice dăruite de Zeiță.
   Fuga prin întuneric, vânt și zăpadă îi pun la grea încercare pe cei trei iepurași. Pod nu avea timp să își plângă de milă, lipsa implicări sale în lecțiile care acum i-ar fi fost de folos. Acum e doar fugi și scapi de Haplii. Vor încerca să se refugieze din calea Hapliilor la vecinii lor la Aaă Roșie. Aici își va pierde Podkin urechea când va încerca să scape din capcană. Această colonie era deja cucerită, iar soția căpitanului coloniei va vrea să îi predea în schimbul copiilor ei deținuți de Scramashank, căpetenia Haplilor. Iepurașii epuizați, cu Pod rănit grav la ureche, salvat de surioara lui, vor rătăci în încercarea de a fugi din calea iepurilor metalici.
   Iepurașii noștri vor ajunge la vrăjitoarea Briget, care îi va îngriji, îi va învața unele lucruri folositoare. Iarna fiind grea, iepurași vor trebui să meargă mai departe să își caute hrană și să reușească să nustea în drumul Haplilor.  Vor ajunge la Groapa Lunii, acolo unde sunt sute de iepurași refugiați, acolo unde fiecare încearcă să supraviețuiască pe cont propriu. În încercare de a angaja un mercenar, pentru a îi călăuzi mai departe, cei trei vor cădea pe mâna traficanților de iepurași. Deși pare o situație fără ieșire, cei trei nu se vor da bătuți și de data aceasta Pod va reuși să își salveze el surioara. Împreună cu Crom, mercenarul orb, fost prieten cu tatăl iepurasilor, vor scapa și de această dată din calea Haplilor veniți să îi caute.
   Peripețiile continuă, Haplii sunt pe urma iepurasilor, dar ei sunt deciși că a venit vremea să își încerce șansele cu aceste creaturi monstruoase, să o salveze pe mama lor și toate coloniile de iepuri.
  Ce șansă vor avea o mână de iepurași alături de un mercenar orb?
Cine le va sări în ajutor? Vor reuși să scape cu viață temerari iepurași? Ce alte necazuri îi mai așteaptă?
Recomand cu căldură primul volum din această Saga. Nu veți regreta!

Cartea o găsiți pe site-ul Editura Paralela 45.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii Cărți pentru copii.

6 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.